Els ajuntaments i el Consell impulsen accions per ajudar a trobar pis a refugiats

Els alcaldes del Berguedà van aprovar posar en marxa dos nous programes comarcals per als col·lectius més desafavorits que sumen un cost de 44.000 euros per al 2018

Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat el 07 de setembre a la 13:06h
David Font (esquerra) amb el regidor de l'àrea Social de Berga, Iván Sànchez.
David Font (esquerra) amb el regidor de l'àrea Social de Berga, Iván Sànchez. | Consell Comarcal del Berguedà
Els ajuntaments i el Consell Comarcal del Berguedà han acordat impulsar accions d'empoderament i per ajudar a trobar pis a les persones refugiades. En la reunió del Consell d'Alcaldes que va celebrar-se aquest dimecres a Vallcebre, els batlles van aprovar posar en marxa dos nous programes comarcals per als col·lectius més desafavorits que sumen un cost de 44.000 euros per al 2018. 

Per una banda, els alcaldes van donar llum verda a un programa de prestacions econòmiques per a la millora de la cobertura de necessitats residencials de perfils vulnerables i, per l'altra, van acordar tirar endavant un projecte pilot de mentoria, iniciativa d'empoderament de persones refugiades en situació irregular i col·lectiu vulnerable, han explicat fonts del consell comarcal. Aquestes accions es dotaran econòmicament a partir d'un programa complementari de Serveis Socials que la Diputació atorga als ajuntaments. 

El programa de prestacions econòmiques i de millora de la cobertura de necessitats residencials compta amb un import de 12.500 euros, mentre que el projecte pilot de mentoria i empoderament de persones refugiades té un pressupost de 31.500 euros. 

L'acord per tirar endavant aquests programes ha sorgit a través del treball conjunt dels ajuntaments, especialment després que l'Ajuntament de Berga alertés de les dificultats amb què es troben les persones refugiades que decideixen buscar pis a la comarca, un cop que han superat la primera fase d'acollida a l'alberg de Berga. 

Després de la primera fase del programa estatal d'acollida, hi ha una segona fase en la qual els refugiats han de buscar-se un habitatge. No obstant això, en aquest punt es troben amb dificultats per trobar-lo, perquè no tenen feina ni ingressos i un contracte de lloguer normalment queda condicionat al fet de cobrar una nòmina. 

Els tècnics dels serveis socials seran els encarregats d'atendre i valorar els diferents casos, així com de valorar-ne l'emergència i la vulnerabilitat, com es fa amb la resta de línies d'ajut. 
 

Alcaldes del Berguedà en la reunió que va fer-se a Vallcebre. Foto: Consell Comarcal del Berguedà