El centenari de la coronació de Queralt va aconseguir un superàvit de 10.828 euros

La comissió organitzadora ha presentat aquest dimecres l'estat de comptes de la celebració quan fa gairebé dos anys d'aquella efemèride

05 de setembre del 2018
Actualitzat el 06 de setembre a la 1:41h
Presentació dels comptes de la comissió organitzadora del centenari de Queralt.
Presentació dels comptes de la comissió organitzadora del centenari de Queralt. | Pilar Màrquez Ambròs
Fa dos anys va celebrar-se amb èxit de convocatòria el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Aquest dimecres, pocs dies abans de la Gala de Queralt d'enguany, la comissió encarregada ha donat a conèixer la liquidació definitiva de comptes de la festa extraordinària del 2016 que, segons han explicat, va tancar-se amb un superàvit de 10.828,51 euros. Pere Artigas, membre de la comissió organitzadora, ha assenyalat que del total de superàvit s'han destinat 5.000 euros a projectes de millora de Queralt, encara per acabar de definir, i 3.500 euros al projecte "Queralt t'abriga" que va destinat a les finestres del pis tutelat de Càritas al carrer Bruc, mentre que 2.328,51 euros queden en una provisió de fons. Un cop passats cinc anys el fons que resti serà donat a Càritas.

Pere Artigas, acompanyat d'una representació dels membres de la comissió, ha fet una valoració "excel·lent" de com va desenvolupar-se aquella celebració i ha explicat que en l'apartat econòmic els números van acabar també sent positius. "Vam fer una reunió on vam decidir que una part del superàvit aniria destinada a millores de Queralt, però que una altra part seria per al projecte "Queralt t'abriga" que està destinat a ajudar els que més ho necessiten", ha dit Artigas. L'aportació ha permès col·locar tancaments d'alumini a les finestres del pis tutelat de Càritas, que en milloren l'aïllament. 

Artigas ha destacat que les activitats que van tenir un millor resultat durant el centenari van ser aquelles que "van comptar amb la col·laboració activa dels ciutadans". Així, ha posat d'exemple les donacions que van fer-se pel sorteig del Cove de Queralt i la venda de loteria que sumades van suposar una despesa minsa de 235 euros i, en canvi, van aconseguir 11.670,00 en donacions. "Gràcies als comerciants que van donar productes i al fet que es van vendre tots els números, així com a la venda de loteria que va ser possibles gràcies a un gruix important de voluntaris", ha afirmat Pere Artigas. 

La comissió també ha valorat els 4.992,65 en subvencions, entre els quals del Consell Comarcal del Berguedà; els 2.467,56 euros de donacions d'entitats i els 734 euros que van donar particulars. De la mateixa manera, Pere Artigas ha assegurat que una altra activitat molt reeixida que va suposar una important ajuda econòmica per a l'organització van ser els esmorzars que es van fer el dia de la pujada dels Gegants a Queralt i el sopar que va fer-se el dissabte de passacarrers durant la Patum extraordinària. En aquest sentit, sumant-hi la iniciativa "Queralt al Plat", es va aconseguir un calaix de 6.440,76 euros. 
 

Pere Artigas durant la roda de premsa d'aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Tot el tema de merchandising i les lones amb l'oreneta també van ser una altra qüestió important, amb les lones no hi vam guanyar ni hi vam perdre res finalment, vam perdre uns 40 euros, perquè vam voler que sortissin a preu de cost perquè les pogués tenir tothom", ha estimat Artigas. Segons la liquidació, en concepte de donacions per a lones, merchandising i pels discos compactes de sardanes del centenari va aconseguir-se un benefici de 4.921,81 euros, amb unes despeses de 18.573,95 euros i donacions per valor de 23.495,76 euros. Artigas ha aprofitat per agrair la col·laboració del dissenyador Salvador Vinyes en la celebració.

La comissió va donar 6.000 euros a l'Ajuntament per la Patum

Entre les despeses, Artigas ha explicat que es van donar 6.000 euros a l'Ajuntament de Berga per tal de col·laborar amb una part de les despeses de la Patum, de les quals va encarregar-se el consistori. "Els músics van col·laborar igualment de forma desinteressada, i la megafonia es va aconseguir a un preu molt rebaixat", ha destacat Artigas. "No vam voler entrar en el cost de la Patum, no vam voler entrar en cap discussió", ha assenyalat Pere Artigas. En el seu moment, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va arribar a plantejar una consulta sobre si s'havia de fer Patum, per l'alt cost que suposava.

En total, les despeses de la celebració del centenari de Queralt van ser de 78.850,72 euros i l'entrada de diners va enfilar-se als 89.679,23 euros, assolint el superàvit esmentat de 10.828,51 euros.

Pere Artigas ha recordat que "el que més ens va sobtar del centenari va ser l'expectació que hi havia als pobles", en referència al pas de la Mare de Déu de Queralt per diferents municipis. "Tothom la volia retratar i tothom en volia ser partícip; va ser una festa del poble, nosaltres només ho vam organitzar perquè anés fluint", ha conclòs Artigas.

El també membre de la comissió, Ignasi Guitart, ha afirmat que "vam aconseguir passar per tots els carrers de Berga" i que "prèviament vam fer una crida als ajuntaments de la comarca, i es va aconseguir anar a diferents pobles: Montclar va ser molt emotiu i, per exemple, Gironella va ser espectacular". 

Estat de comptes del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.