La Diputació inverteix més de 30 milions d'euros al Berguedà des del 2012

Alcaldes del Berguedà i el Bages es reuneixen a Berga a la presentació del Catàleg de serveis 2015

Redacció
14 de gener del 2015
Actualitzat a les 20:57h
Presentació del Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona
Presentació del Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona | Aida Morales

Presentació del Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona Foto: Aida Morales


El suport econòmic de la Diputació de Barcelona al Berguedà aquesta darrera legislatura s'ha materialitzat en 30,73 milions d'euros. Aquestes són les dades que ha presentat el president de l'ens supracomarcal, Salvador Esteve, a l'acte de valoració de les inversions que s'han realitzat al Berguedà i al Bages, on també s'ha presentat el Catàleg de serveis 2015.

Esteve s'ha reunit al Pavelló de Suècia de Berga amb bona part dels alcaldes de les dues comarques de la Catalunya Central, amb qui ha detallat les inversions que, en clau de cooperacio local, ha realitzat la Diputació des del 2012. En el cas del Berguedà, més de 22 milions d'euros s'han gestionat a través del Pla de Xarxa de Governs Locals, i els vuit restants s'han repartit en d'altres instruments de suport.

 
En el cas del Bages, l'import ha ascendit fins als 62 milions d'euros, la majoria dels quals a través del Pla de Governs Locals, però també procedents d'altres instruments com ara el programa de Caixa de Crèdit local, el Pla extraordinari d'assistència financera local o el suport al transport escolar no obligatori. 

Aquests diners, que es gestionen a través de meses de concertació, el Catàleg de serveis i d'altres programes complementaris com el d'urgència social o suport a l'economia productiva local, van dirigits als municipis i als consells comarcals perquè puguin prestar els serveis locals que necessitin en cada cas: “No imposem mai que un ajuntament hagi de fer una cosa, és cada equip de govern que demana en funció de les seves prioritats”. 

Eleccions al maig

L'acte també ha servit per presentar al Catàleg de serveis 2015 que, segons ha indicat Esteve, s'ha avançat per motius electorals. “Aquest any la presentació és més aviat perquè l'any s'acaba a la meitat”, ha bromejat. 

Concretament, el nou Catàleg per a tota la demarcació té un pressupost de 54 milions d'euros i consta de 214 recursos que es posen a disposició dels consistoris i ensos locals. Un 80% dels serveis estan destinats a programes d'atenció a les persones, així com desenvolupament econòmic i foment de l'ocupació. No obstant això, aquest any també s'ha volgut destacar una línia específica de suport al petit municipi, que té per objectiu ajudar els pobles de fins a 1.000 habitants que vulguin millorar les seves polítiques i serveis supralocals. 

 
Pel que fa al funcionament d'aquest catàleg, els ajuntaments poden enviar les sol·licituds que considerin fins el 20 de gener. Unes demandes que es valoraran tècnicament i que, si s'accepten, es materialitzaran en ajuts.

Agraïment dels Consell Comarcals

Tant el president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca, com la del Bages, Mercè Cardona, han celebrat la implicació i suport de la Diputació de Barcelona a les dues comarques, ja que ajuden de manera considerable tots els ajuntaments i els consells. “Això acaba beneficiant els nostres territoris, les nostres comarques, els nostres pobles i les nostres famílies”, ha declarat Roca. 

En la mateixa línia, Cardona ha celebrat l'ajuda econòmica de l'ens supracomarcal ja que aquests diners “faciliten mantenir l'equilibri territorial”, un element que ha considerat que és “molt important” per a les comarques “de terra endins”.
 

Alcaldes, consellers i diputats Foto: Aida Morales