Embassament

El pantà de la Baells afronta el final de l'estiu gairebé al 91% de la seva capacitat

Les diverses pluges registrades, sobretot durant el mes d’agost, han provocat que el descens de reserves hagi estat més reduït respecte altres estius

per Redacció , Berga, 5 de setembre de 2018 a les 15:54 |
L'embassament de la Baells. | ACA
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'embassament de la Baells afronta el final de l'estiu al 90,89% de la seva capacitat amb 99,46 hectòmetres cúbics (hm3), segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'ACA ha indicat que a hores d'ara els embassaments del Ter Llobregat (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) se situen per sobre del 92% amb 561 hm3, fruit de les pluges que s'han registrat a l'agost. En general, l’últim episodi de pluges viscut a Catalunya (dies 30 i 31 d’agost) ha incrementat, a més, el volum de reserves en 3 hm3.

En general, però, els embassaments de les conques internes es troben al 85% de la seva capacitat, amb un total de 593 hm3 emmagatzemats, segons l'ACA. Aquest volum de reserves suposa set punts menys que a principis de l’estiu, quan aquests reservoris d’aigua estaven al 92% amb 635 hm3.

 
El sistema Darnius Boadella, per la seva banda, ha tingut el comportament habitual durant els mesos d’estiu. Actualment se situa a prop del 42%, amb 25,3 hm3, 30 punts i 20 hm3 menys que el 21 de juny. Cal tenir en compte que aquest descens es deu a l'increment de les demandes domèstiques, a les necessitats per satisfer les demandes de reg i a l'absència de pluges durant els mesos estivals.  
 

Els embassaments que estan amb un volum més baix de reserves són Siurana i Riudecanyes, al 14 i 30%, respectivament. D’altra banda, Foix està al 91% de la seva capacitat.

Durant els mesos d’estiu és quan es produeix un descens més important de les reserves, degut a l’augment de les demandes domèstiques, les demandes de reg i a l’increment de l’evaporació de l’aigua fruit de les elevades temperatures. No obstant, aquest any es constata un descens de reserves més reduït, degut a les diverses pluges registrades aquest estiu, sobretot durant el mes d’agost, a les capçaleres dels rius i que han contribuït a un descens menor de les reserves.
 
Un descens menys acusat
 
Des del 21 de juny fins l’actualitat, el descens de reserves a les conques internes ha estat de set punts i 42 hm3 menys. Si agafem, però, el mateix període de 2017, s’observa que les reserves van reduir-se en prop de 20 punts i 145 hm3, passant del 82% (571 hm3) del 21 de juny de 2017 al 61% (426 hm3) del 3 de setembre del mateix any.

 

Participació