L’alcaldessa de Berga, nominada a uns premis internacionals de desobediència pacífica

Els «Disobedience Award» del MIT de Boston distingeixen accions en contextos de violència institucional d’arreu del món

04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:06h
Montse Venturós en una compareixença de premsa després de conèixer-se la sentència d'inhabilitació.
Montse Venturós en una compareixença de premsa després de conèixer-se la sentència d'inhabilitació. | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, de la CUP, ha estat nominada al Disobedience Award (Premi a la Desobediència) del Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston. El MIT de Boston és una institució marcada durant dècades per l’activisme polític i humanitari del seu professor més famós, Noam Chomsky. El guardó, dotat amb 250.000 euros, distingeix accions de desobediència pacífica en contextos de violència institucional d'arreu del món. 
 
L'alcaldessa de Berga ha estat nominada al premi a través de la proposta d'una dels onze membres del jurat, la directora de l'Albert Einstein Institution de Boston, que va visitar Berga al juliol, Jamila Raqib. Jamila Raqib i Montse Venturós van col·laborar aquest estiu en la presentació a l’Ajuntament de Berga d’una antologia de textos de Gandhi sobre desobediència, resistència civil i no cooperació, el llibre "Mahatma Gandhi: Desobediència i resistència civil no-violentes. Textos essencials", de l'editorial Setena Generació.

La proposta de Raqib posa de relleu que Venturós "ha desobeït al govern i als tribunals espanyols almenys dues vegades" i que "aquests actes de desobediència estan destinats a defensar la democràcia" davant dels tribunals espanyols. Es destaca que va desobeir "quan li van ordenar treure la bandera catalana de l'edifici municipal de la seva ciutat l'any 2015", però també que "es va negar a presentar-se a la cort espanyola dues vegades per fer front als càrrecs", i que "com més de 700 alcaldes catalans, està sota investigació, acusada de cooperació en l'organització del referèndum de la independència de Catalunya".

Una nominació "molt important"

L'escriptor i editor Joan Solé ha explicat a NacióBerguedà que "només el fet que Venturós estigui nominada a aquest premi és molt important". Solé ha indicat que es tracta d'un guardó rellevant que reconeix accions de desobediència pacífica arreu del món. De fet, va ser Solé qui va explicar a Jamila Raqib que Montse Venturós havia estat condemnada a sis mesos d'inhabilitació per no retirar del balcó de l'ajuntament de Berga una estelada, entesa com a símbol de la resistència independentista. 

L'Albert Einstein Institution de Boston que dirigeix Jamila Raqib és una entitat fundada per Gene Sharp, un estudiós contemporani de la resistència no-violenta. "Des de l'editorial Setena Generació vam demanar permís a aquesta institució per utilitzar un dels textos de Sharp com a pròleg del llibre sobre Gandhi", ha explicat Solé. "Ens el van cedir molt amablement i vaig explicar a Raqib la situació catalana i el que havia passat amb l'alcaldessa de Berga", ha comentat l'editor, que resideix a Avià. "Raqib va interessar-se llavors en venir a la presentació del llibre per conèixer Venturós", ha recordat Solé.

Jamila Raqib, que també havia estat convidada al juliol a Barcelona per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) per presentar la traducció d'un llibre de Gene Sharp, va entrevistar-se amb l'alcaldessa i posteriorment va presentar la nominació de la política berguedana al MIT de Boston. 

Per a Solé, la nominació és "una gran notícia" i també dona projecció a la situació de Catalunya i al procés d'independència. "Noam Chomsky, un dels principals activistes pels drets humans del món, ha treballat durant dècades al MIT de Boston", ha incidit Joan Solé. "El guardó és el més important que hi ha pel que fa a la desobediència pacífica; s'hi nominen activistes per la pau, pels drets humans i per la resistència no-violenta de tot el món, de manera que el fet que Berga hi tingui presència és molt destacable", creu.

Solé ha indicat que "el premi no és tan famós com podrien ser els Nobel", però és el més destacat que existeix al món sobre desobediència no-violenta. Els premiats es donaran a conèixer el 30 de novembre a Boston, si bé Joan Solé considera que "el més important és la nominació" perquè en són candidats activistes d'arreu.