La CUP admet que no té garantida l'aprovació dels pressupostos de 2018

L'equip de govern assumeix la possibilitat d'haver de prorrogar els pressupostos actuals, però assegura que a nivell efectiu "la diferència serà mínima" | La proposta de comptes puja a 20,6 milions d'euros, dels quals només es pot disposar lliurement de 702.240 euros

04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:22h
Francesc Ribera en la presentació dels pressupostos als mitjans aquest dimarts.
Francesc Ribera en la presentació dels pressupostos als mitjans aquest dimarts. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha presentat aquest dimarts la proposta dels pressupostos municipals per al 2018 que l'equip de Govern de la CUP portarà al ple el proper dijous. Es tracta d'un pressupost per un valor de 20,6 milions d'euros que continua l'estratègia de "contenció", "austeritat" i "reducció del deute" que l'executiu local ha implementat els últims anys. El regidor d'Hisenda i Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha explicat que el consistori "parteix d'una situació crítica" i que no acabarà de pagar els préstecs i els crèdits ICO pendents fins al 2022, per la qual cosa ha assegurat que només poden disposar lliurement del 3,73% dels diners del pressupost - una xifra que equival a uns 702.240 euros - perquè el 96,27% restant està compromès. 

La proposta del pressupost entrarà al ple en convocatòria extraordinària aquest dijous, una sessió que se celebrarà a continuació del ple ordinari del mes de setembre que s'ha convocat a les 8 del vespre. No obstant, la CUP admet que probablement hagi de prorrogar els comptes de 2017 per falta de suports polítics i ha iniciat contactes per començar a parlar dels comptes del 2019, entenent que "el peix està tot venut", ha dit Ribera. Francesc Ribera ha avançat que han començat a treballar en els pressupostos de 2019 per tenir-ne la proposta al desembre. ERC de Berga, que va donar suport als comptes del 2017, va anunciar ja la setmana passada que dirà "no" als pressupostos de 2018 pel "retard" i la "poca cultura del pacte". Així mateix, tampoc s'ha arribat a un pacte amb el PDECat. 

Segons Ribera, "nosaltres des del primer moment vam fer una invitació genèrica a tots els grups i després vam citar al PDECat i ERC". Mentre que la CUP no va avançar en les converses amb el PDECat perquè "els paràmetres amb què aquests es movien estaven fora del marge del 3,73%" i això suposava augmentar l'endeutament; sí que es va iniciar un intercanvi de propostes i contrapropostes amb ERC. "Ells ens van fer una sèrie de propostes que eren raonables, vam donar per bones la meitat o més de la meitat de les propostes", ha argumentat Ribera. "No en vam tornar a parlar des del mes de maig; ells sabien el que podíem i el que no podíem acceptar, i la següent notícia va ser la roda de premsa en què van explicar als mitjans que votarien que no als comptes", ha lamentat el regidor. Ribera ha descartat que la falta de suports de l'oposició sigui fruit de l'apropament de les eleccions municipals de 2019 i ha defensat la voluntat de diàleg de l'equip de govern. 
 

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Francesc Ribera ha posat de relleu que "no hi ha garantida l'aprovació dels comptes", però ha insistit en què si s'han de prorrogar els comptes de 2017 "la diferència serà mínima".  Ribera ha fet incidència així en el fet que el pla d'ajust econòmic condiciona el dia a dia del consistori i, per tant, ha assenyalat que "la característica principal de la proposta de pressupostos de 2018 és justament la continuació de l'estratègia de contenció i de reducció del deute" que "ve donat per la nostra voluntat i compromís polític" davant del fet que "partim d'una situació crítica i un deute astronòmic" que a principi de legislatura era de 19 milions d'euros i que a finals del 2017 se situava en uns 14 milions. 

"Ens hauria agradat molt fer propostes polítiques en la línia que defensàvem i que ens comprometíem en el nostre programa electoral, però la pressió del deute ho fa impossible i el marge de maniobra impedeix fer inversions amb recursos propis", ha destacat Francesc Ribera. Segons Ribera, si es parés completament la ciutat, renunciant a celebrar-hi fires, festes o al manteniment, "cosa que no farem", tan sols s'aconseguiria tenir un marge de decisió als pressupostos de vora el 16% dels diners. Actualment, segons el regidor, només poden decidir què fer amb poc més de 702.000 euros. El govern local calcula que té obligacions de manteniment, pagament de personal, crèdit i despesa de funcionament per valor de 19.640.415 euros, el que suposa el 96,7% del pressupost de 20.644.855,89 euros. 

El govern de la CUP té sis regidors, els mateixos que els del PDECat, i li caldria el suport d'altres grups per aprovar els comptes. Ribera ha admès "resignació", no perquè no puguin aprovar-se els comptes de 2018; "sinó perquè la situació econòmica no ens permet emprendre els nostres objectius polítics. Ens agradaria que s'entengués la gravetat del problema; però això per l'oposició seria reconèixer que ha estat fruit d'una mala gestió continuada en el passat", ha incidit Ribera.

Poques inversions

La partida d'inversions que proposa la CUP al pressupost és de 5,6 milions d'euros, però fins a 3,1 milions corresponent a la finalització de les urbanitzacions dels Pedregals i el Torrent de Santa Eulàlia. De la resta, s'han previst 730.000 euros per a la urbanització del camí del SES Serra de Noet i en concepte de claveguera; 520.000 euros en reparació d'infraestructures; 678.356,33 euros en compra d'edificis pendents d'expropiacions compromeses; 18.000 euros en compra de vehicles i 20.000 euros en un equip informàtic per l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). 

2,5 milions d'euros de préstecs, interessos i amortitzacions

El regidor d'Hisenda ha apuntat que cada any s'han de pagar "més de 2,5 milions d'euros de préstecs, interessos i amortitzacions", una problemàtica que castiga la capacitat de la tresoreria del consistori. Ribera ha defensat que el govern local "ha estat condicionat des del primer moment" a dependre "dels recursos d'altres institucions" a l'hora de fer obres. En aquest sentit, Ribera ha indicat que la reducció progressiva del deute "és una bona notícia" perquè escurça el temps que queda per pagar préstecs, però no suposa que a hores d'ara es disposi de més possibilitats d'invertir que a principi de mandat. "En el primer, el segon, el tercer i el quart any de mandat, la pressió del deute ha impedit fer inversions amb recursos propis", ha recordat Francesc Ribera. 

Retard en la presentació dels comptes

Francesc Ribera també ha reiterat que el retard en la presentació dels pressupostos municipals d'enguany ve derivada de la impossibilitat d'aprovar aquests comptes sense tenir abans els de l'Hospital Sant Bernabé. "No es podia fer el pressupost de l'hospital, sinó se sabia quin material comprava el CatSalut enguany, una dada que no s'ha tingut fins aquest estiu; hem de pensar que el del centre hospitalari no és un pressupost petit, si no que és major que el de l'ajuntament", ha afirmat Ribera. 
Arxivat a