El Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug espera 4.000 visitants i 11 pastors

L'alcalde del municipi lamenta la manca de relleu generacional en els pastors i diu que la situació és "preocupant"

Redacció
23 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:39h
Dos pastors participants en el Concurs.
Dos pastors participants en el Concurs. | Aida Morales.
El Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug celebrarà aquest diumenge 26 d'agost la seva 56a edició amb un total d'onze participants inscrits. Tot i això, l'alcalde del municipi i president de l'associació que gestiona el concurs, Salvador Juncà, ha explicat a l'ACN que hi ha dos pastors més pendents d'inscriure's i a última hora podrien sumar-s'hi.

Com és tradició, al concurs hi participaran pastors de Catalunya, el País València, el País Basc, les Illes Balears i França. Si el temps acompanya, Juncà preveu que l'assistència de públic sigui similar a la dels anys anteriors amb uns 4.000 visitants. El batlle s'ha mostrat preocupat pel futur del concurs, ja que costa molt que hi participin pastors joves i l'afluència de participants ha anat a la baixa en els darrers anys. Juncà creu que una de les causes de la manca de pastors és que "els ramats d'ovelles van a menys i cada cop n'hi ha més de vaques, que no necessiten els gossos".

Castellar de n'Hug espera amb ganes l'arribada dels visitants que ompliran els restaurants i hotels de la vila. De fet, l'alcalde de la població ha explicat que durant aquest cap de setmana les pernoctacions arribaran al 100% d'ocupació. Tot i això, Juncà assegura que, pel que fa a l'afluència de públic, "va millor que el concurs caigui els últims dies d'agost i no tan aviat". 

Poc relleu generacional

L'alcalde s'ha mostrat preocupat pel futur del concurs "perquè no hi ha pastors joves". "La majoria de pastors són gent de 60 anys o més", ha assegurat. Segons Juncà, fa cinc anys el concurs tenia una vintena de participants i avui dia amb prou feines se supera la desena. "Si no hi ha jovent, malament, perquè no hi ha pedrera", ha lamentat el batlle. Al respecte, ha ironitzat: "Tot es va modernitzat i aviat es guardaran per internet".

El certamen consta de dues parts: la primera en què hi participen tots els pastors i la segona en què hi concursen només els finalistes. El jurat, format per veterinaris i organitzadors tècnics, valora l'obediència del gos i també el fet que superin un seguit d'obstacles com per exemple col·locar tot un ramat d'ovelles dins d'un tancat i tornar-lo a treure. Un dels requisits del concurs és que els pastors vesteixin la indumentària pròpia de cada lloc de procedència. 
Arxivat a