La berguedana Mar Guixé il·lustra «¡Imparables!», una guia contra la LGTBfòbia

Amb textos del col·lectiu Pandora Mirabilia, l'obra explica conceptes relacionats amb la cultura de gènere i busca aixecar la veu contra els prejudicis

31 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:51h
'Feminismos y LGTB+ ¡Imparables!', el llibre que ha il·lustrat la berguedana Mar Guixé.
'Feminismos y LGTB+ ¡Imparables!', el llibre que ha il·lustrat la berguedana Mar Guixé. | Editorial Astronave
El llibre il·lustrat "Feminismos y LGTB + ¡Imparables!" de l'editorial Astronave, amb textos de la cooperativa Pandora Mirabilia i il·lustracions de la berguedana Mar Guixé, és una obra que explica conceptes relacionats amb la cultura de gènere, que busca aixecar la veu contra els prejudicis i que qüestiona totes aquelles situacions LGTBfòbiques o masclistes que com a societat hem normalitzat. "Un llibre que informa, sensibilitza i dona visibilitat a la lluita feminista i al moviment LGTB+", segons informa l'editorial. És també el tercer llibre publicat de Mar Guixé, il·lustradora berguedana, llicenciada en Belles Arts i especialista en dibuix i disseny de personatges. 

Els textos els signa Pandora Mirabilia, una cooperativa de treball formada per dones amb mirada feminista i interdisciplinària, que centra la seva activitat en cinc línies de treball: la formació i la sensibilització, la recerca i la consultoria, la comunicació, la gestió cultural i la participació. El feminisme i la perspectiva de gènere són els eixos transversals de les actuacions del col·lectiu. 

Mar Guixé ha explicat a NacióBerguedà que "la idea des d'un bon principi era clarificar i posar sobre la taula conceptes al voltant del gènere i la sexualitat (sexualitats) d'una manera clara i entenedora". Segons ha apuntat Guixé, al llibre s'hi pot trobar des d'un glossari-diccionari de conceptes com l'interseccionalitat, el mansplaining o el pinkwashing; fins a un repàs històric de tots els fets que han acompanyat aquestes lluites".

"Crèiem que, malgrat se'n parli molt i últimament hagin aparegut moltes publicacions al voltant d'aquestes temàtiques, era necessari incidir en els punts de connexió entre la lluita feminista i la LGTBI+ i fer-ne una aproximació per a públic jove que pugui fer-se un embolic amb tants conceptes 'nous'. A mi, personalment, m'hagués agradat molt accedir a una lectura d'aquest tipus durant l'adolescència i poder entendre i debatre amb els meus amics sobre aquestes qüestions", ha assenyalat la il·lustradora. 

Una lectura dinàmica  

Mar Guixé ha detallat que, durant tot el procés de creació, ha estat en contacte amb les persones que escrivien els textos. "El text i la distribució d'aquest és totalment mèrit seu, jo vaig rebre el text i algunes idees d'il·lustració, però entre totes vam anar decidint quines parts es podien il.lustrar i com fer-ho. Els guions de les vinyetes, per exemple, els hem fet entre les aportacions de totes", ha assenyalat. 

"Les il·lustracions són molt senzilles, excepte a la portada que representa una manifestació. Representen situacions concretes, conceptes complexos traduïts gràficament i també hi ha alguns retrats de personatges rellevants històricament, perquè és important posar-los cares i no oblidar les seves lluites en moments molt més difícils que l'actual: Federica Montseny, Clara Campoamor o en l’actualitat figures com Audrey Tang o Virginie Despented", ha apuntat Mar Guixé. "És un llibre visual, però també hi ha molta informació que era molt complicada de traduir. De tota manera, les noies de Pandora van fer una distribució de la informació molt acurada perquè fos dinàmic i fresc de llegir", ha afegit la il·lustradora. 
 

L'obra 'Feminismos y LGTB+ ¡Imparables!' presenta textos de Pandora Mirabilia i dibuixos de Mar Guixé. Foto: Editorial Astronave


Mar Guixé ha apuntat que "les il·lustracions en aquest tipus de publicacions són interessants per dinamitzar la lectura; sobretot en el glossari de "micromasclismes", on il·lustro les situacions quotidianes en les quals es detecten aquestes actituds. Crec que, per a molta gent, la comprensió d'aquestes situacions és més fàcil si les veu representades en personatges amb cara i ulls". Per a Guixé, les il·lustracions "ajuden a fer la lectura més dinàmica" i faciliten "la seva comprensió". 

Abans d'aquest llibre, Guixé havia publicat una novel·la gràfica i un llibre per a infants. És il·lustradora, i també es dedica al disseny gràfic. Mar Guixé, de 32 anys, està establerta a Barcelona. Però ha continuat vinculada a Berga, on va créixer. Va ser la guanyadora del concurs de cartells de la Patum d'enguany i també ha dissenyat les il·lustracions de la campanya "Vull la Nit".
 

Mar Guixé. Foto: Arxiu

Arxivat a