Gironella proclama Pubilla per al 2018 i estrena Pubilleta i Hereuet per assegurar planter

La vila es queda enguany sense la figura de l'Hereu per falta de candidatures | David Font ha dit que eren "conscients que, a vegades, moviments com el del pubillatge, tenen alts i baixos", però ha refermat l'aposta per l'activitat

18 d'agost del 2018
Actualitzat a les 8:38h
Proclamació de la Pubilla 2018 en una nit en què s'ha estrenat Pubilleta i Hereuet, però en què el lloc d'Hereu ha quedat desert.
Proclamació de la Pubilla 2018 en una nit en què s'ha estrenat Pubilleta i Hereuet, però en què el lloc d'Hereu ha quedat desert. | Pilar Màrquez Ambròs
Gironella ha viscut aquest divendres l'acte de proclamació del seu pubillatge, una gala que ha omplert l'Església nova de Santa Eulàlia de gom a gom i que ha escollit Núria Subirana i Font com a nova pubilla del municipi. "És un orgull per mi poder representar el meu poble", ha assenyalat Subirana. Enguany, han mancat aspirants a hereu. Això significa que ningú ocuparà aquest càrrec durant l'any 2018, si bé l'acte d'aquesta nit ha servit per reafirmar també l'aposta gironellenca per una tradició que ha mantingut viva des de 1994. En aquesta edició, justament per tal d'incentivar la participació dels més joves i assegurar-ne el futur, s'ha incorporat la figura de la Pubilleta i l'Hereuet, amb la proclamació dels menuts Judit Montraveta i Vilardell i Guillem López i Fernández.

L'alcalde de Gironella, David Font, ha defensat que amb la nova Pubilleta i Hereuet "sembrem llavors del present, pensant en els fruits del futur". Font ha dit que eren "conscients que, a vegades, moviments com el del pubillatge, tenen alts i baixos; que no sempre som capaços de trobar relleus per a totes les figures que estan previstes". No obstant això, David Font ha argumentat que "celebrar el certamen d'elecció de l'hereu i la pubilla fa poble" i que s'hi seguirà incidint i apostant. El batlle ha recordat que "anar arreu del territori representant el teu municipi és fer país, és fer país perquè fas quilòmetres, coneixes bé les ciutats, coneixes bé gent del món del pubillatge, els costums i tradicions". David Font ha agraït la tasca de la Pubilla i l'Hereu de Gironella 2017 que s'acomiadaven del càrrec, Alba Busoms i David Molina. 
 

Abraçada entre Alba Busoms i Núria Subirana. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Alba Busoms i David Molina han aprofitat l'acte per rememorar el què ha significat per a ells l'oportunitat del pubillatge i de conèixer gent nova, i per animar a més joves a provar-ho.

Busoms ha fet referència a "totes les experiències, aventures i moltes altres emocions" que ha viscut. "Ha estat una etapa de les més boniques que podré arribar a viure", ha dit. "De tots els indrets que hem visitat al llarg del camí, m'enduc noves experiències, felicitat, tendresa, alguna que altra bogeria; i també alguna llàgrima, somriures i amor", ha afirmat Alba Busoms. Per la seva banda, David Molina ha utilitzat l'humor per explicar que ha après a adaptar-se a tot tipus de situacions i adversitats, i que l'experiència l'ha fet "créixer com a persona". "Vull aconsellar-vos un bon menú: de primer una bona amanida de mil desitjos de felicitat, de segon una graellada de salut i força al canut, i per últim un xarrup d'alegria i sort", ha conclòs Molina entre aplaudiments.
 

Alba Busoms i David Molina, Pubilla i Hereu sortints, amb l'alcalde de Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Tant pel que fa a aquests discursos, com en la resta, el record dels atemptats de Barcelona i Cambrils de fa tot just un any ha estat molt present. Alba Busoms ha assenyalat que, en tot aquest any de vigència com a pubilla, sempre ha acompanyat la seva tradicional vestimenta d'un llaç negre en homenatge a les víctimes. A més, en diversos moments de la nit, s'ha fet una crida "a la tolerància, al diàleg, a la llibertat d'expressió" i a combatre també "el racisme, els estigmes i estereotips". 

Les roques del Pont Vell eren l'escenari escollit per a l'acte del pubillatge, però la meteorologia ha aconsellat un canvi d'emplaçament. A l'acte, no obstant, no li ha faltat atractiu ni un nombrós públic. La proclamació i discursos propis del pubillatge s'han alternat amb escenes de l'Onze de Setembre i Gironella. Una petita degustació de l'espectacle gironellenc que s'ha volgut oferir a totes les persones vingudes d'arreu de Catalunya.

Tradició i entusiasme

El president del Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa, ha expressat "un agraïment molt sincer als dos representants de 2017 de la vila de Gironella". "En certa manera és un dia trist, perquè Gironella deixa de tenir la figura de l'hereu; però també és un dia esperançador, perquè l'Ajuntament de Gironella ha sabut girar la truita i fer créixer planter al món del pubillatge", ha considerat. Vilarrassa ha animat els nous representants gironellencs "a voltar per Catalunya i explicar com sou la gent de Gironella, explicar què teniu que encomaneu la vostra passió per la vila a la resta". També els ha demanat que expliquin als veïns i veïnes de Gironella "què és el pubillatge" per tal d'encomanar-los el seu entusiasme. 
 

Fragments teatralitzats de l'Onze de Setembre i Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor de Cultura i Festes de Gironella, Lluís Vall, juntament amb altres regidors, han entregat una sèrie d'obsequis tant a l'hereu i la pubilla que s'acomiadaven, com a les noves persones que esdevenien representants del municipi. "Simplement vull adreçar unes paraules d'agraïment", ha afirmat Vall. El regidor s'ha adreçat des de la coneixença personal a cadascun dels nous representants. 

Membres del pubillatge de diversos pobles de Catalunya, així com representants comarcals, intercomarcals i nacionals, han acompanyat la vila berguedana en la proclamació. Els presentadors de la nit han estat Oriol Riba i Mireia Roca, representants de Gironella l'any 2016, hereu i pubilla de les comarques barcelonines 2017, i segon fadrí i quarta dama de Catalunya. Ambdós han recomanat a Núria Subirana, Judit Montraveta i Guillem López que aprofitin l'any de vigència per conèixer llocs i gent. 

A l'acte, inclòs en la programació de la Festa Major, hi han assistit responsables del Foment de les Tradicions Catalanes i membres del pubillatge d'altres punts del país, que s'hi han desplaçat des de poblacions tan diverses com Vidreres, Massanet de la Selva, Breda, Rasquera, Solsona, Cubelles, Arenys de Mar, Santa Susanna, Piera, Sant Fruitós de Bages, Navàs, Balsareny, Sant Vicenç de Castellet, El Pont de Vilomara, Manresa, Avià, Puig-reig, La Pobla de Lillet i La Valldan. També hi ha hagut representació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), d'on va ser pubilla Núria Subirana el 2017. Paral·lelament, s'ha tingut un record pels presos polítics i exiliats. Per finalitzar, s'han cantat els Segadors i hi ha hagut una multitudinària foto de grup. 
 

Guillem López en el moment de ser nomenat Hereuet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Judit Montraveta, nova Pubilleta de Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Foto de grup dels membres del pubillatge presents aquesta nit de divendres a Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a