Moren electrocutades cinc cigonyes en migració a Avià

Els Agents Rurals n'han pogut salvar una que es trobava ferida i que han desplaçat a un centre de fauna | El regidor de Medi Ambient d'Avià recorda que Endesa té l'obligació d'aïllar les torres elèctriques com demana la normativa

17 d'agost del 2018
Actualitzat a les 18:19h
La cigonya que ha resultat ferida, aquest divendres al matí a Avià.
La cigonya que ha resultat ferida, aquest divendres al matí a Avià. | Cedida
Cinc cigonyes mortes i una de ferida han aparegut a Avià aquest divendres al matí. Segons han explicat fonts dels Agents Rurals a NacióBerguedà, es creu que "les aus haurien mort electrocutades", si bé les causes de la mort s'acabaran de concretar amb una autòpsia. "Sovint el problema és que les cigonyes venen del Nord d'Europa, estan en migració cap a l'Àfrica, s'aturen a descansar i com que són molt grans, quan ho fan en una torre elèctrica, si toquen el cable d'alta tensió, s'electrocuten", han afirmat fonts dels Agents Rurals. 

Els Agents Rurals han traslladat la cigonya ferida a un centre de fauna per tal de recuperar-la. Paral·lelament, han omplert una fitxa amb tota la informació dels fets que han traslladat a la companyia elèctrica, al departament de Territori i a la fiscalia de Medi Ambient, tal com marca el protocol en aquests casos.

El regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, ha lamentat el succés i ha recordat que "la responsabilitat és d'Endesa per no aïllar les torres com demana la normativa; i del govern espanyol per no complir amb el pressupost acordat fa anys per aïllar i cofinançar amb distribuïdores la xarxa". 

Un grup de més de 50 cigonyes va fer parada ahir a la tarda a Avià mentre una forta tempesta descarregava sobre la comarca. Els veïns van poder fotografiar-les en el moment en què descansaven a la part alta de dos edificis