Una setantena de persones es concentren a Berga pels 10 mesos d'empresonament dels Jordis

Els representants de les entitats sobiranistes han llegit un manifest i una carta de Jordi Cuixart

16 d'agost del 2018
Actualitzat a les 23:29h
Una setantena de persones s'han reunit a la plaça de Sant Pere.
Una setantena de persones s'han reunit a la plaça de Sant Pere. | Pilar Màrquez Ambròs
Deu mesos després de l'empresonament dels líders de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez, expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, les accions de protesta i reivindicació pel seu alliberament continuen. També en record de la resta de presos polítics i exiliats. L'ANC Berga i Òmnium Cultural del Berguedà han organitzat aquest dijous 16 d'agost, a les 7 de la tarda, un acte de suport. Després del Cant dels Ocells que acull cada dia la plaça de Sant Pere, els representants de les entitats berguedanes han llegit un manifest "pels deu mesos de vergonya" i posteriorment s'ha fet una lectura de poemes. Una setantena de persones ha assistit a la reivindicació, malgrat que ha acabat plovent i els presents s'han hagut de refugiar sota les columnes de l'entrada de l'Ajuntament de Berga. 

"Ja són deu mesos i les persones arreu del país ens seguim mobilitzant sense parar. I hem de seguir. L’11S tornarem a demostrar que hi som. Seguirem lluitant, anirem endavant per aquesta república de tothom i per a tothom", ha dit Manel Escobet de l'ANC Berga. "En aquests deu mesos ni han complert la llei ni han respectat els drets humans", ha afegit. "Deu mesos durant els quals hem fet totes les reivindicacions possibles; això sí, sense violència, pacíficament, però on ens trobem i quina resposta ens donen? Doncs, ens responen amb violència i amb atacs, i aquí no passa res, no hi ha cap jutge que condemni ningú", ha continuat llegint el text Escobet.

"Es pot pensar que els que malden per mantenir-nos a Espanya, poden actuar amb total impunitat", ha continuat. "En canvi, els independentistes estem citats per qualsevol cosa encara que no estigui contemplada al codi penal", ha incidit. El manifest també ha fet referència "a la negativa" del congrés dels diputats d'investigar els atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost de 2017. "El que vindrà a fer demà el Borbó a Barcelona no tindrà cap mena de sentit si abans no condemna l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l'1 d'octubre", ha asseverat, i ha demanat finalment "implementar urgentment la República".
 

Jaume Huch ha llegit la carta de Jordi Cuixart. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Durant l'acte també s'ha llegit una carta de Jordi Cuixart: "No hi ha presons i exili per aturar tanta democràcia", ha posat de relleu la missiva, de la qual ha fet lectura el berguedà Jaume Huch. "La lluita antirepressiva representa un dels principals fronts unitaris del sobiranisme, un dels instruments bàsics del procés d'alliberament nacional", ha deixat constància. "Ara coneixem millor els límits, fins a on són capaços de rebregar el seu sistema jurídic i de dret per la unitat d'Espanya", s'ha destacat.
 
Arxivat a