Avià engega una campanya de prevenció i informació sobre els mosquits

L'ajuntament ha repartit entre 700 i 800 fullets entre els veïns sobre el risc de transmissió de malalties i com evitar que aquests insectes ponguin ous a casa

16 d'agost del 2018
Actualitzat a les 18:50h
Mosquit tigre (Aedes albopictus).
Mosquit tigre (Aedes albopictus). | James Gathany EDC.
L'Ajuntament d'Avià ha impulsat aquest agost una campanya de conscienciació i prevenció sobre els mosquits i els riscos que comporta aquest insecte a la població. El consistori ha enviat aquesta setmana un fullet amb informació a cadascuna de les llars d'Avià i n'ha fet difusió a Internet. El consistori ha inclòs un resum sobre el cicle vital del mosquit, com i a on cria, i com evitar que aquests insectes que ponguin ous a casa. En total, s'han repartit entre 700 i 800 fullets, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, a NacióBerguedà. Subirana ha afirmat que "cada cop hi ha més mosquits" al territori. A més, el regidor ha alertat que "ja fa 10 anys que el mosquit tigre va arribar fins a Gironella i aquí ja n'hi ha"; i ha afegit que "aquesta és una qüestió que cal controlar seriosament perquè si n'hi ha masses, a partir de gent que viatja a països amb certes malalties, els mosquits també poden acabar transmetent certs virus".

"Seria un problema que a Catalunya es propaguessin el virus Zika o el dengue, a partir dels mosquits", ha recordat Subirana. 

Josep Subirana ha exposat que "la gent no coneix el cicle vital del mosquit, quant temps triga a néixer, com evitar que criïn dins de casa; n'hem fet un petit resum, i n'hem repartit un flyer (un fullet) a totes les cases d'Avià". Subirana ha apuntat que "aquest any hem fet aquesta acció quan hem cregut que això podia ser un problema, comencem ara i encara queda un mes i escaig de calor", però ha posat de relleu que "l'any que ve tornarem a repetir la campanya i començarem a fer difusió de la informació el mes de juny". 

La informació sobre els mosquits que ha repartit Avià entre els seus veïns recorda que aquests insectes neixen normalment prop dels habitatges i que per pondre els ous necessiten aigua, encara que en poca quantitat, de manera que és necessari "evitar tota aigua estancada, cobrir hermèticament o amb reixa fina tot recipient, i canviar cada 3 dies les aigües estancades". 

Cal posar atenció a testos de plantes, abeuradors dels animals domèstics, comprovar els desaigües i les acumulacions d'aigua als horts. També es pot utilitzar parafina líquida en tancs i cisternes. 
 

Cartell informatiu de l'Ajuntament d'Avià sobre els mosquits. Foto: Ajuntament d'Avià