L'ordenança sobre la tinença d'animals a Berga preveu multes de fins a 900 €

Dos informadors recorreran la ciutat per explicar els elements de la campanya

Redacció
12 de gener del 2015
Actualitzat el 13 de gener a la 13:01h
El regidor Ramon Bajona amb els cartells de la campanya
El regidor Ramon Bajona amb els cartells de la campanya | Aida Morales

El regidor Ramon Bajona amb els cartells de la campanya Foto: Aida Morales


Que un animal domèstic defequi a l'interior d'un parc infantil pot arribar a tenir un preu de 900 euros. Aquest és un dels elements que inclou la nova ordenança municipal de Berga que regula la tinença dels animals a la via pública, i que té per objectiu sensibilitzar i conscienciar sobre els hàbits d'higiene i el bon comportament de les mascotes al carrer. 

Aquesta ordenança, aprovada per tots els grups municipals, es començarà a implementar a finals de gener, però fins llavors, l'Ajuntament de Berga ha decidit engegar una campanya informativa recordant que els animals “no són els culpables”. Concretament, i a partir d'aquest dimarts, dos informadors recorreran els diferents punts de la ciutat per tal de donar a conèixer i conscienciar la ciutadania dels elements higiènics i de comportament que han de tenir els animals al carrer, ja que en la seva totalitat, depenen dels seus amos. 

Els informadors es passejaran pels carrers de la ciutat entre les 6.30 i les 10.00 del matí, i les 19.00 i 22.30 del vespre, hores en què es preveu la màxima afluència de mascotes a la via pública. L'element en el qual s'incidirà més, ha remarcat el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Bajona, és en el dels excrements, ja que s'ha detectat com un dels problemes que crea més malestar entre els veïns. No obstant això, els informadors també recalcaran sobre el fet de portar els animals lligats, donar-los menjar al carrer o els espais on tenen prohibit entrar, com per exemple, els parcs infantils. A les dependències de l'Ajuntament, per altra banda, es repartiran bosses de recollida d'excrements, i als centres veterinaris i botigues d'animals hi haurà informació sobre la campanya.

 
La funció d'aquestes dues persones, però, serà només la d'informar. Això ho ha volgut deixar molt clar el regidor, ja que la capacitat sancionadora estarà íntegrament a mans de la Policia Local quan s'implementi l'ordenança. Pel que fa a les multes, n'hi haurà de lleus, de greus i de molt greus. Les primeres poden tenir un cost d'entre 20 i 225 euros; les greus poden arribar fins als 450 euros, i les molt greus com, per exemple, defecar a l'interior d'un parc infantil, poden estar penades amb sancions de fins a 900 euros. Tota la informació sobre l'ordenança estarà disponible a la pàgina web de l'Ajuntament, a l'apartat d'ordenances. 

Campanya del 2008

Aquesta mateixa campanya es va engegar per primera vegada el 2008, quan es va detectar la problemàtica a la ciutat. Llavors, ha indicat Bajona, es va frenar l'incivisme en aquest aspecte, però actualment se n'ha tornat a visualitzar un augment, sobretot de les defecacions de gossos al carrer. 

“Això provoca un problema d'imatge, però sobretot d'higiene”, ha declarat. En aquest sentit, després d'aprovar l'ordenança sobre la tinença d'animals, s'ha volgut tornar a reprendre aquesta campanya perquè “no es pot baixar la guàrdia”. En qualsevol cas, però, el regidor ha remarcat que no es tracta d'un problema generalitzat, ja que la majoria de la ciutadania respecta les normes d'higiene i passeja els animals amb un comportament adequat: “No diem que a Berga hi hagi un problema; la majoria de propietaris compleixen les obligacions, però tenim un percentatge petit que manté actituds incíviques, i hem d'anar a atacar aquí”.
 

Cartells de la campanya sobre la tinença d'animals a la via pública Foto: Aida Morales

Arxivat a