El «room escape» de la Patum convida berguedans i foranis «a salvar» la festa en un joc ple de misteri

La sala que obrirà al públic el proper 7 de setembre està ambientada en la festa berguedana i els escapistes hauran de resoldre els diferents enigmes per tal de salvar-la

14 d'agost del 2018
Actualitzat el 16 d'agost a les 23:31h
Jordi Salvans, Jordi Pujals i Joan Fígols, per ordre de la foto d'esquerra a dreta.
Jordi Salvans, Jordi Pujals i Joan Fígols, per ordre de la foto d'esquerra a dreta. | Cedida
Berga estrenarà aviat la Patum Room Escape, "el primer joc d'escapisme de no-terror del Berguedà", segons han explicat aquest dimarts en roda de premsa els seus impulsors, els berguedans Jordi Pujals, Jordi Salvans i Joan Fígols. La sala que obrirà al públic el proper 7 de setembre està ambientada en la festa berguedana que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat i els escapistes - en equips de 2 a 6 jugadors - hauran de resoldre els diferents enigmes que els presenti el joc per tal de salvar la celebració. 

Segons els promotors, "l’objectiu és atreure el públic berguedà i patumaire però també d’arreu del país que vol conèixer la festa d'una forma divertida i entretinguda. És un lloc per endinsar-se i viure una experiència". Per aquest motiu i per tal d'aconseguir la màxima similaritat amb la festa, tota la comparseria ha estat elaborada per Artesania Camps, amb més de 50 anys d'història, i que ha confeccionat fidelment part de les rèpliques i peces de la festa.

Jordi Pujals ha relatat que als tres impulsors els hi agraden els room escape. És per això que van pensar de fer-ne un, encara que van voler que no fos de terror, perquè a la ciutat ja hi ha propostes d'aquesta temàtica. El tema escollit ha estat la Patum, perquè és "una festa que és molt emblemàtica no només a Berga, sinó arreu de Catalunya". Jordi Pujals ha remarcat, però, que no cal ser coneixedor de la festa per gaudir del joc.

"Hi ha la part sentimental per la gent de Berga i, per tant, per algú d'aquí té un valor afegit; però aquest room escape pot fer-lo qualsevol persona, sigui o no coneixedora de la festa o l'hagi viscut o no. Si no coneixen la festa, la coneixeran allà dins", ha matisat Pujals. 

Els impulsors han destacat també que aquells que hi juguin es trobaran "amb proves d'habilitat i molta tecnologia; hem deixat de banda allò típic dels candenats i de les claus".  "Normalment els room escape que porten temps funcionant utilitzen moltes claus i molts cadenats per anar resolent les diferents proves i enigmes, però el sector cada cop més opta per la tecnologia i nosaltres també hem fet aquesta aposta", ha afegit Pujals. 
 

La corona de l'Àliga serà la protagonista, la comparsa és el símbol de la Patum per excel·lència. Foto: Cedida


Al joc es podrà participar en parelles o en equips de fins a 6 jugadors, amb possibilitats de grups més grans en cas de que hi hagin nens i nenes. Els participants tindran ni més ni menys que 70 minuts per resoldre les proves que els hi aniran plantejant.

La Patum Room Escape està pensada per famílies, amics, aniversaris, comiats de solter o soltera i trobades d'empresa, també es podrà optar per regalar-ne la participació. A partir de l'últim setmana d'agost ja es podran fer les primeres reserves a través de la pàgina web www.lapatumroomescape.com i en els propers dies els organitzadors aniran llençant vídeos a les xarxes socials on s'anirà desvelant la història al complet. El local on estarà ubicat el room escape està situat al carrer Pere II número 45 baixos de Berga. 

El rescat de la corona

Dos quarts de deu del vespre i la plaça és plena: La Patum completa està a punt de començar i els aligots han donat l'avís que la corona de l'Àliga ha estat robada. Hi ha un principal sospitós: en Pere Mas. Un home boig que actua amb un objectiu, destruir la festa. Els patumaires tindran 70 minuts per entrar al seu pis i recuperar la corona abans no torni.

Imatge de la roda de premsa d'aquest dimarts al matí. Foto: Cedida

Arxivat a