El Berguedà registra 35 rescats de muntanya aquest 2018

El Pedraforca és un dels punts de Catalunya on es concreten més serveis | Entre gener i juliol es van realitzar 751 rescats al país, un 9% menys que en el mateix període de l'any passat

per Redacció , 10 d'agost de 2018 a les 20:13 |
Helicòpter dels Bombers, amb el Pedraforca de fons. | Bombers
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els rescats de muntanya han viscut aquest inici de 2018 un lleuger descens. Entre gener i juliol, els Bombers van realitzar un total de 751 serveis, un 8% menys que en el mateix període de l'any passat. Francesc Farré, sergent del Cos de Bombers de la Generalitat, explica que les "condicions meteorològiques" ha estat la principal causa.
 
Farré, però, veu la davallada "poc significativa" i insisteix en la importància de no abaixar la guàrdia i fa una crida a la "prudència" abans de visitar la muntanya. Segons el sergent, la muntanya de Montserrat, el Pedraforca, el Parc Nacional d'Aigües Tortes, el Pirineu Oriental i la Vall de Núria són els punts on es concentren la majoria dels serveis.
 
Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest divendres al matí un simulacre de rescat en un indret de difícil accés a Montserrat. Un helicòpter del GRAE ha rescatat, mitjançant la tècnica de gruatge, un excursionista que s'havia fracturat una cama.
 
El ferit ha estat posteriorment evacuat en ambulància. Farré ha explicat que l'activitat és molt similar a les 751 que han realitzat aquest 2018, per sota de les 825 que es van fer l'any passat en les mateixes dates. "Han baixat puntualment, ja que les condicions meteorològiques han estat adverses, però és poc significatiu", ha insistit, tot fent una crida als excursionistes a la "precaució" abans de visitar el medi natural.
 
Rescats en augment
 
Tot i la davallada d'aquest 2018, des del 2013 els rescats han anat a l'alça. Llavors es van realitzar 559, 355 van ser a la muntanya. L'any passat, de gener a juliol, van ser 825 en total, dels quals 449 de muntanya. Enguany dels 751, 453 són a la muntanya. Farré creu que l'augment no és conseqüència d'un augment de les negligències, sinó que, segons ell, va clarament lligat a l'increment de visitants a les muntanyes catalanes.
 
Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), el seu president recorda que les darreres dades de l'observatori català de l'esport apunten al fet que un milió de persones visiten anualment el medi natural, "de les quals només 42.000 estan federades".
 
Caps de setmana i estiu
 
Segons les dades dels Bombers, el major nombre dels serveis es produeix durant els mesos d'estiu. Els caps de setmana és l'altre moment àlgid de serveis al medi natural. D'altra banda, les hores en les quals els Bombers efectuen més salvaments i recerques són entre les 12.00 hores del migdia i les 18.00 hores de la tarda.
 
Les comarques amb més rescats
 
Per comarques, el Bages, el Baix Llobregat i l'Anoia, on s'ubica Montserrat, són tres de les comaques que acumulen més serveis aquest 2018 amb 51, 50 i 42, respectivament.
 
També destaquen els números del Berguedà, on hi ha el Pedraforca, amb 35; així com la Vall d'Aran, amb 56; i el Ripollès, amb 45.
 
Les condicions meteorològiques
 
Des del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), el seu cap de predicció, Santi Segalà ha apuntat a la importància de mirar les condicions meteorològiques de l'espai abans de visitar-les, així com fer el seguiment. Altres dels consells dels quals, especialment des de la FEEC s'ha insistit, és la planificació de la ruta, dur l'equipament adient i, sobretot, la formació.
 
Vídeos sobre consells
 
Paral·lelament, els Bombers de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han presentat el primer d'una sèrie de vídeos conjunts sobre activitats al medi natural. Els tres organismes han unit sinergies per aconsellar la població sobre els aspectes a tenir en compte a l'hora d'anar a la muntanya. El vídeo que inaugura la col·lecció dóna consells de seguretat en la pràctica del barranquisme.
 
El proper, sobre el qual ja s'està treballant, tractarà sobre aspectes a tenir en compte a l'hora de fer vies ferrades. Un altre tema sobre què també es realitzarà una càpsula audiovisual seran les variables meteorològiques a muntanya.

 

Participació