Saldes es proposa estrenar un centre d'observació de les estrelles la primavera del 2019

El municipi té per objectiu explotar el seu excepcional cel nocturn per atraure el turisme i combatre la despoblació | El procés de licitació d'obres del projecte s'iniciarà entre setembre i octubre

10 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:02h
Saldes vol atraure turisme interessat en observar l'univers prop del Pedraforca.
Saldes vol atraure turisme interessat en observar l'univers prop del Pedraforca. | Celístia Pirineus
El cel de Saldes permet una foscor 30 vegades superior a l'àrea metropolitana; això significa que té les millors condicions possibles per gaudir del cel estelat. Per això, i perquè l'any passat el poble va obtenir el segell d'Espai amb Cel Nocturn de Qualitat (ECCNQ), Saldes es proposa treure rendiment de les estrelles. Entre els mesos de setembre i octubre l'ajuntament adjudicarà les obres que han de convertir l'antiga casa forestal en un observatori amb telescopi per als aficionats a l'astronomia. El projecte costarà 120.000 euros i podria estar en marxa a principis de la primavera que ve. 

L'alcalde de Saldes, Moisès Masanas, explica que "en principi, entre finals de setembre i principis d'octubre, començarem tots els tràmits administratius; i hauríem d'estar en condicions de treure-ho a licitació". Saldes, un petit municipi d’antiga tradició minera als peus del Pedraforca, té per objectiu explotar el seu excepcional cel nocturn per atraure el turisme i combatre la despoblació.

El projecte suposa "construir-hi i afegir una estructura prefabricada amb un sostre corredís, una part que s'enfilaria fins als 90.000 euros", diu Masanas. Paral·lelament, l'adquisició de telescopis, òptiques i altres equipaments per a l'observació pujaria 30.000 euros més. Hi volen adquirir diferents tipus de telescopi per possibilitar als visitants una observació de qualitat. També s'hi projecta una sala polivalent per fer-hi activitats i una habitació amb lliteres com a possible allotjament. Un cop licitades, les obres duraran uns tres mesos. 

"La previsió és tenir l'equipament operatiu a principis de la primavera de 2019", ha afirmat Masanas, que ha recordat que el projecte es tirarà endavant "en la línia de l'aposta turística de Saldes per la qüestió de l'astronomia". 

Moisès Masanas assenyala que, malgrat que des de fa més d'un any tenen el segell d'Espai amb Cel Nocturn de Qualitat, l'equivalent a una bandera blava a la platja, la manca d'una instal·lació com aquesta els ha impedit valorar quantitativament quina repercussió ha tingut això pel poble en nombre de visitants.

"És difícil de quantificar, perquè sí que és veritat que el segell ens ha posat als mitjans, a nivell de projecte; però no tenim un equipament que ho pugui recollir i quantificar. És cert, que les zones que són d'observació, són zones lliures on tenim el cel catalogat, que són zones on s'hi pot anar; però no tenim una manera d'estimar la xifra de visitants que rebem ni si hi ha augmentat l'afluència de persones", ha dit l'alcalde. Malgrat tot, Moisès Masanas indica que sí que han rebut imputs d'empreses dedicades al turisme astronòmic i aficionats, que els han fet arribar l'interès pel futur observatori.  
 
El febrer de 2017 el poble berguedà va ser el primer de tot el país en obtenir el distintiu de la Generalitat per identificar espais amb baixa contaminació lumínica i cels molta visibilitat. Qualsevol zona interessada a tenir-lo s’ha de comprometre amb un pla d’acció per millorar l’enllumenat i la promoció turística.