La Baells acull sortides de navegació nocturna per veure la pluja d’estels de l'estiu

Les empreses Berguedà Nàutic i Indòmit, amb la coordinació de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, organitzen diferents excursions nocturnes al pantà

09 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:31h
Sortides nocturnes per veure els estels a la Baells.
Sortides nocturnes per veure els estels a la Baells. | ADBerguedà
Les empreses Berguedà Nàutic i Indòmit, amb la coordinació de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, organitzen diferents sortides al pantà de la Baells, amb recorreguts diversos, per veure les llàgrimes de Sant Llorenç dalt d'una embarcació, els dies 9, 10, 11, 12 i 13 d'agost. Es tracta una activitat que suma l'experiència de navegar de nit a l'embassament amb l'oportunitat de contemplar en un entorn privilegiat el que popularment es coneix com les llàgrimes de Sant Llorenç. L'activitat es fa, un any més, en el marc del Festival de la Baells, que ha omplert d'activitats el pantà bona part de l'estiu. 

El 12 d’agost es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons estimen els experts. Aquest fet excepcional se suma a les sortides nocturnes a l'embassament, tenint en compte que habitualment navegar de nit està prohibit. Aprofitant l'oportunitat d'aquest fenomen i les bones condicions de la Baells, s'ofereix als visitants el fet de gaudir de la pluja d'estels. En tots els casos s'ha de reservar prèviament, segons han explicat fonts de l'Agència de Desenvolupament. Els dies 9, 10, 11 i 12 Indòmit afegeix a la sortida un paquet amb sopar i cremat de rom i cal pagar-ne la plaça. 

No obstant això, tant la sortida del dia 11 amb Berguedà Nàutic com la del 13 amb Indòmit són gratuïtes. L'activitat és oberta a tothom i les places són limitades al nombre de piragües disponibles. Es suggereix portar banyador, tovallola, roba còmode i d'abric. Es obligatori portar llanterna o llum frontal i mantenir-lo encès durant l'activitat per a indicar la posició de l'embarcació. 

Els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. Aquests fragments es desprenen del cometa i xoquen amb el planeta Terra a uns 200.000 quilòmetres per hora. S'anomenen Perseids perquè el seu radiant és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.

Quan, com i on veure la pluja d'estels de l'estiu