Finalitza la desena fase de les obres d’ampliació de l’abocador de Font Ollera

Els treballs d'adequació han tingut un cost de 394.623,59 euros i permetran continuar abocant residus durant els propers 3 anys

08 d'agost del 2018
Actualitzat a la 13:13h
El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, a l'abocador de Font Ollera.
El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, a l'abocador de Font Ollera. | Pilar Màrquez Ambròs
L'abocador de Font Ollera s'ha ampliat amb una fase més, la desena que es fa des de que va obrir-se el 1996, i que permetrà abocar residus en aquesta instal·lació fins l'any 2021. Les obres han costat 349.623,59 euros, una xifra inferior al pressupost de licitació que va fer-se ara fa un any per 571.246,63 euros. Les condicions meteorològiques de la passada primavera i l'inici de l'estiu amb una pluviometria molt més alta del que és habitual han fet que els treballs s'allarguessin unes setmanes més del previst. La desena fase d'adequació del dipòsit controlat de residus sòlids urbans va començar a finals del 2017 i ha finalitzat a mitjans de 2018. 

El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha explicat, en una visita que ha fet aquest dimecres a l'abocador, que els treballs han consistit en la construcció d'una nova mota de terra, és a dir en més espai per abocar; la seva impermeabilitació i la del lateral del vas. També s'ha fet una nova canalització d'aigües de la pluja al voltant de l'abocador, així com els drenatges corresponents per canalitzar les aigües seminetes i recollir els gasos.

Francàs ha posat de relleu que "l'objectiu d'una fase més d'obres ha estat anar mantenint viu l'abocador, esperant que - amb l'inici del porta a porta i el nou sistema de recollida de residus a la comarca - puguem tenir-lo actiu per molts anys". De fet, el conseller comarcal de Medi Ambient ha indicat que "hem fet una previsió global de tot el tema de l'abocador, si fins ara anàvem fent fases i teníem una carretera principal que el voltava, i dins de cada fase hi fèiem les cunetes per anar traient les aigües fluvials, en aquesta desena fase hem aprofitat per canalitzar tot el que és el perímetre de l'abocador".

Segons Francàs, "ara, cada vegada que fem una nova fase, no haurem de tocar cap canal, sinó que podrem anar omplint". Les canalitzacions s'han realitzant tenint en compte la pluviometria a la zona dels últims 500 anys per evitar cap tipus d'esfondrament o incident en cas de pluges fortes. El cost de l'obra s'ha pagat en part gràcies a una ajuda de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i amb aportació del consell comarcal.
 

La nova ampliació permetrà abocar-hi residus fins l'any 2021. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Amb aquesta nova ampliació, l'abocador de Font Ollera assoleix el límit previst en l'actual autorització ambiental. Això vol dir que el Consell Comarcal del Berguedà haurà de procedir a tramitar una nova autorització per continuar-hi abocant, "utilitzant espais inicialment no previstos en el projecte de 2007, però que són viables dins de la mateixa instal·lació", segons ha recordat Francàs. 

Cadascuna de les fases d'ampliació que viu l'abocador es calcula que han de poder donar servei entre tres i quatre anys. L'anterior, la novena fase, va habilitar-se entorn de l'any 2015 i ha estat vigent fins ara. 

18.000 tones de residus 

Francesc Xavier Francàs ha fet incidència en la importància de reduir les tones de residus que entren a l'abocador per complir amb les directrius europees i per compromís i responsabilitat amb les futures generacions. L'objectiu s'espera assolir amb la imminent posada en marxa de la recollida porta a porta en dotze municipis de la comarca. 

Francàs ha explicat que el 2017 hi van entrar 13.000 tones de residu urbà i domèstic, i 5.000 tones més de producte assimilat, aquelles parts dels materials o productes per reciclar que no poden aprofitar-se. 

La totalitat de tones de residus que entren a Font Ollera procedeixen íntegrament del Berguedà. Els alcaldes berguedans van acceptar el novembre de 2017 la proposta de l'Agència de Residus de Catalunya que l'abocador comarcal de Font Ollera rebés residus sòlids urbans provinents de la Cerdanya en cas que fos necessari. No obstant això, Francàs ha assegurat que la comarca veïna no ha portat encara ni un sol residu a l'abocador del Berguedà. Des de l'estiu passat, les escombraries dels disset ajuntaments de la Cerdanya van a parar al forn incinerador de la Comella, a Andorra. 
 

Les obres han permès realitzar noves canalitzacions. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a