Gironella triplica les propostes musicals dels sis dies de Festa Major

La celebració es fa a la vila del 16 al 21 d'agost, repeteix l'aposta pel Vermusic i presenta algunes novetats com la introducció de les figures de la Pubilleta i l'Hereuet

07 d'agost del 2018
Actualitzat a les 19:51h
Personal municipal, així com l'autor del cartell d'enguany, Javi Oviedo, han acompanyat Lluís Vall en una fotografia de família.
Personal municipal, així com l'autor del cartell d'enguany, Javi Oviedo, han acompanyat Lluís Vall en una fotografia de família. | Pilar Màrquez Ambròs
La Festa Major de Gironella, del 16 al 21 d'agost, triplica enguany les activitats musicals i es presenta amb actes per a tots els públics. El regidor de Festes, Lluís Vall, ha explicat que s'aposta per una programació familiar i variada amb sis dies que presenten opcions diverses per a cada membre de la família. "Enguany, hem aconseguit que la Festa Major de Gironella sigui el més musical possible, l'oferta de música es dispara i es triplica a diferència d'altres anys", ha indicat Vall. "Hi ha la franja de les 6 a les 8 de la tarda que no hi era, i que l'hi afegim; nosaltres sempre fèiem programació musical al migdia amb els vermuts i programació nocturna", ha explicat Vall. El pressupost de la festivitat és de 75.000 euros en la línia de les anteriors edicions. 

L'Ajuntament de Gironella repeteix l'aposta pel Vermusic, una fórmula encetada el 2017 i que suposa comptar amb un espai de música més tranquil·la i de descans a la plaça de l'Església. A l'espai s'hi oferirà música en directe, food trucks, espectacles infantils, entre altres. Es farà els dies 17,18,19, 20 i 21 d'agost, de 12 del migdia a 1 de la nit. "Potenciem molt la franja de primera hora del vespre, perquè la intenció és que la gent pugi a sopar i ja s'hi quedi", ha dit Vall.

En la programació del Vermusic s'hi inclou la previsió d'un concert de Zel, un duet gironellenc; Synchronicity, un grup tribut a The Police; i Miquel Abras per tancar l'aposta a la plaça de l'Església dilluns. Musicalment, Gironella també preveu com en altres edicions, l'actuació de les millors orquestres del país, la Selvatana, que es considera la número 1 de Catalunya, diumenge a les 8 del vespre amb un preu de 6 euros; i la Principal de la Bisbal, dilluns a les 11 de la nit, amb un preu de 4 euros, ambdues a la plaça de l'Estació. 

En el marc de la programació jove, amb concerts a la Font del Balç, divendres 17, hi haurà la marató de punxadiscos, dirigida sobretot als joves adolescents a partir de 15 anys. De manera que s'intenta arribar a una franja edat a qui agrada més aquest tipus de música. Dissabte i diumenge, la protagonista serà la música en directe. Dissabte amb l'orquestra de versions "The Xanclas" com a cap de cartell, a partir de les 12 de la nit, i diumenge amb una aposta pels grups locals amb Urra, Rupits i el punxadiscos Eve. 

Una de les primeres actuacions de la celebració serà la de Miquel del Roig, dijous 16 a les 10 de la nit, a la Piscina Municipal. Aquell dia, i en aquest punt de la vila, el gironellenc dj Weah s'encarregarà del fi de festa.
 

Lluís Vall, regidor de Festes de Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La presentació de la programació de Festa Major d'aquest dimarts ha posat l'accent en aquesta ocasió en visibilitzar les persones que treballen per Festa Major per possible i segura la celebració, com els serveis de neteja o els vigilants locals. Personal municipal, així com l'autor del cartell d'enguany, Javi Oviedo, han acompanyat aquesta tarda Lluís Vall en una fotografia de família. 

La Pubilleta i l'Hereuet

Lluís Vall ha recordat que les principals novetats van sumar-se a la festa major a principi de mandat, i que mica en mica s'han anat consolidant els canvis més grans i introduint altres petites novetats. Una de les estrenes d'aquest 2018 és la introducció de la figura de la Pubilleta i l'Hereuet. "Això ho fem perquè els últims temps hem tingut dificultat per trobar joves del municipi per participar al pubillatge, que és una tradició molt arrelada, i considerem que si en plantem la base i introduïm aquesta figura als més menuts de la vila, potser aconseguirem crear escola i que, al cap d'uns anys, aquestes persones puguin revalidar el títol ja en edat juvenil", ha comentat Vall. "Aquest any la qüestió de la Pubilla està més resolt, però costa trobar candidats a Hereu, en canvi les figures de la Pubilleta i l'Hereuet tenen bona requesta: ja hi ha 9 pubilletes inscrites i 4 inscrits per fer d'hereuet", ha assenyalat el regidor. 

Enguany, l'acte del pubillatge es farà divendres 17, a les 10 de la nit, a les roques del Pont Vell, on s'ha preparat una posada en escena destacada. "Aprofitarem per recordar i fer promoció de l'Onze de Setembre a Gironella, de manera que això es veurà integrat dins de la celebració", ha comentat Vall. 

La merengada, per empastifar-se

Entre les activitats infantils que es proposen aquest 2018 a la Festa Major de Gironella, hi ha la merengada de dissabte 18, a les 12 del migdia. Una activitat que es farà a la plaça de la Vila i que promet deixar ben empastifada i satisfeta la mainada, que haurà de portar-hi banyador, roba vella per embrutar i tovallola. "Sempre hem dit que ens volíem caracteritzar per activitats que fossin de caire actiu; serà una batalla de 600 merengues amb què empastifarem el poble i tothom qui vingui, i que acabarà amb la Festa de l'Escuma. Ho tenim tot preparat perquè pugui ser una cosa sonada", ha afirmat Vall. Aquest 2018, També hi haurà una batalla de confeti infantil "amb 100 quilos de confeti", diumenge 19 a les 6 de la tarda.

Nuvis de veritat, a l'Almorratxa

En conjunt, ha afirmat el regidor, una festa major pensada per a tothom, i que no oblida, tampoc, els actes més tradicionals. En la seva vessant més típica se celebrarà la 49a edició del Festival de Dansa Folklòrica amb el recuperat Esbart Sant Jordi, que ara es diu Nou Sant Jordi, l'Esbart Rosa d'Abril de Castellterçol i l'Esbart Manresà. Hi haurà la ballada del ball de l'Almorratxa, amb 7 parelles dissabte a les 10 del vespre, a la plaça de la vila, i 11 parelles diumenge, a partir de dos quarts d'1 del migdia, amb la Coral Estel i els gegants de Gironella. "Cada any hem anat incrementant el número de parelles i ens interessa sobretot el diumenge que és quan es fa més poble", ha apuntat Vall.

Una de les novetats d'enguany és que els tradicionals nuvis són una parella real que es casa el mes de setembre, i part de la comitiva són els convidats al casament. "Això també compleix amb una part tradicional com en el cas del Casament a Pagès de la Festa de la Llana de Ripoll que funciona d'aquesta manera, i també a la Festa dels Traginers de Balsareny", ha subratllat el regidor. "Si en comptes de disfressar una tradició, podem fer-la com toca, millor que millor", ha afegit. 

Dir prou al sexisme

La Festa Major de Gironella també aposta aquest 2018 per dir prou al sexisme. L'Agrupament Escolta Sebastià Montraveta se n'ha encarregat i es repartiran targetes liles a la Font del Balç amb un número de telèfon de consulta i alerta en cas d'agressió. Es plantaran plafons informatius a la zona de la festa jove per tal d'ajudar a identificar aquest tipus d'agressions.