Municipis

La Pobla es proposa ordenar i pavimentar la plaça del Fort amb un cost d'uns 200.000 euros

L'ajuntament ha tret a exposició pública la memòria valorada del projecte, però la seva execució depèn d'una subvenció de la Diputació de Barcelona

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 7 d'agost de 2018 a les 11:31 |
Estat actual de la zona. | Memòria valorada
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Pobla de Lillet es proposa ordenar i pavimentar la plaça del Fort per un valor d'uns 195.984,91 euros amb IVA inclòs. Es tracta d'un espai que és el nus principal de comunicació entre el centre de la vila (el barri històric) i els barris de l'eixample més poblats, on s'aglutinen tots els serveis bàsics de la població: el comerç, el turisme i la restauració. L'alcalde de la Pobla, Vicenç Linares, ha explicat a NacióBerguedà que l'execució de l'obra depèn ara de la subvenció que s'ha demanat amb aquest propòsit a la Diputació de Barcelona. D'entrada, l'ajuntament ha tret a exposició pública la memòria valorada del projecte.

Linares ha assegurat que és a partir de quan s'aprovi i es rebi la subvenció que el consistori es plantejarà els tempos per licitar l'obra. "De moment el que hem fet és aprovar la memòria i posar-la a exposició pública, així com fer la petició per l'ajuda", ha dit l'alcalde. L'objectiu de l'obra és adequar una plaça "en què es va actuar en part durant els plans Zapatero; i que a hores d'ara no funciona ni com a nus de distribució de trànsit ni com a plaça", segons Vicenç Linares. "Ara s'instal·larà el porta a porta i donat que allà hi tenim uns contenidors soterrats, aquest espai quedarà lliure", ha comentat l'alcalde. "Aprofitarem per regular una mica els aparcaments i sobretot, quelcom que és important, és que canviarem tot el paviment, que és de l'any 1988 o 1989", ha afegit Linares. 

 

Plànol de la nova plaça del Fort. Foto: Memòria valorada


"Farem una cosa molt més amable, molt menys freda i menys grisa, i arreglarem tot el paviment que és de fa trenta anys, ho enjardinarem una mica, hi posarem color i millorarem el que en certa manera és la façana amb vista de la població", ha comentat el batlle. "Això també ens ajudarà a regular els aparcaments, que ara mateix són un caos i amb què no ens en sortiríem d'una altra manera si no optem per anar a posar multes, que tampoc ens agrada", ha assenyalat Linares.

El que es farà perquè la gent deixi d'aparcar-hi malament, és col·locar voreres que limitin el que és la part rodada dels vehicles. "Senyalitzarem ben bé la part que és de vianants i la de vehicles", ha apuntat l'alcalde de la Pobla. 

L'Ajuntament de la Pobla considera que a hores d'ara aquest indret no compleix la seva funció social com a plaça i busca comptabilitzar a partir d'ara "la funció distribuïdora de trànsit" amb una zona més amable per a vianants. Hi ha la necessitat de reordenar la zona dels contenidors i les zones d'aparcament existents, que no s'adapten a la centralitat de la plaça dins del nucli urbà. Per donar continuïtat a l'obra, també es remodelarà la zona de davant de l'ajuntament, donat que presenta un deteriorament molt acusat del paviment existent.


La part nord d'aquesta obra ha estat remodelada l'última dècada, però les peces de formigó no es consideren les adequades per resistir el trànsit,  ja per les seves grans mides i el seu poc gruix, són molt vulnerables i es trenquen a causa del trànsit rodat.
 

Estat actual d'aquest espai cèntric de la Pobla. Foto: Memòria valorada


Les obres que es proposen actualment consistirien a retirar el paviment existent de peces de formigó dels anys 80, de la casa Escofet que actualment ja no en fabrica i que es troba trencat i molt deteriorat, per un nou paviment de peces de formigó mes resistent i adequat per al seu ús a l'entorn del centre històric. Es separaran també les zones de vianants de passeig de les zones d'espais rodats de vehicles mitjançant voreres, i es deixaran uns espais per aparcament ben definits i delimitats amb vorades. L'actuació permetrà millorar també l'accessibilitat, amb passos de vianants adaptats i escales que compleixin les normatives, per exemple al carrer Doctor Cisneros.

La memòria preveu col·locar lloses de formigó antilliscant al Pont de la Petita, un pont que a la Pobla és un nexe d'unió peatonal molt important entre les dues ribes del riu. L'ampliació de la vorera paral·lela a la carretera permetrà el passeig de les persones amb major seguretat, així es col·locarà una barana d'acer adequada a la normativa i s'eliminaran tres dels esglaons actuals donant més amplada al carrer Jussà i mantenint una escalinata central que desembocarà en un nou pas de vianants a la plaça de l'Ajuntament. Es col·locaran jardineres semicirculars als extrems dels aparcaments. 

A la plaça de l'Ajuntament es substituiran les peces de marbre que conformen l'actual tauler d’escacs i que son intransitables tot el hivern. Com que són uns elements molt perillosos quan gela, es canviaran per lloses Breinco antilliscants blanques i negres. 

Leds i jardineres
 
Així mateix, es conservaran els fanals d’enllumenat actuals canviant la llumenera per una de leds, i es col·locaran unes jardineres amb arbres, bancs i papereres, per millorar estèticament aquesta zona comercial i turística del poble. La zona a millorar té una superfície de  1.500,00 metres quadrats. Es poden presentar al·legacions a aquesta memòria fins al 15 d'agost. 

 

Participació