La partida vivent d'escacs de la Pobla fa un parèntesi amb la voluntat de renovar-se de cara 2019

El 28è Open d'Escacs porta primeres figures d'aquest esport a l'alt Berguedà | L'esperada representació teatral no es fa perquè no s'ha trobat prou gent per escenificar-la, però la intenció és recuperar-la l'any vinent

02 d'agost del 2018
Actualitzat a les 14:01h
Imatge d'arxiu de la partida vivent d'escacs de la Pobla de Lillet.
Imatge d'arxiu de la partida vivent d'escacs de la Pobla de Lillet. | Club d'Escacs Lillet
La partida vivent d'escacs de la Pobla de Lillet fa un parèntesi i enguany no se celebrarà. El president del Club d'Escacs Lillet, Josep Salvador Casals, ha explicat a NacióBerguedà que "aquest any la partida vivent no es podrà fer per falta de gent; per fer-la movem cada any unes seixanta persones i trobar aquesta quantitat de persones per poder assajar durant dos mesos ha estat complicat". El president del Club d'Escacs Lillet ha remarcat, no obstant, que aquest no és el punt final de la recreació. "Fem un parèntesi amb la voluntat de renovar-la de cara l'any 2019", ha afegit. Amb tot, de l'1 al 9 d'agost, els escacs sí que tornen la Pobla de Lillet amb un centenar de jugadors internacionals al 28è Open d'Escacs, el torneig que organitza cada estiu el Club d'Escacs Lillet. 

"Per escenificar la partida vivent, ens han faltat sobretot peons, un paper que feien nens de 8 a 14 anys. L'any que ve no determinarem tant l'edat i hi buscarem gent més gran", ha apuntat Josep Salvador Casals. "Cal tenir en compte que fa disset anys que fèiem aquesta partida amb la participació dels veïns i veïnes de la Pobla: fins al 2014 vam fer la versió dels Mataplana i a partir de llavors s'ha recreat l'escenari de 1714", ha dit. "Aquest 2018 reposem i l'any vinent la intenció és canviar d'ambientació, fer una partida sobre un tema potser no tan seriós, que resulti més divertit; ja que fins ara eren sempre de batalla i de guerres", ha conclòs Salvador Casals.

Inspirada en grans partides històriques, la partida vivent de la Pobla ha estat durant disset anys una escenificació en què les persones que feien de blanques i negres, acuradament vestides i maquillades segons l'època escollida de representació, s'enfrontaven cada any a la plaça de l'ajuntament  i donaven vida a cavalls, alfils, torres, reis, peons i reines. L'any que ve, el Club d'Escacs Lillet espera recuperar l'escenificació. 

Potser no tan coneguda com altres representacions similars més espectaculars que se celebren per Europa, les edicions d'aquesta obra se celebren ininterrompudament des de l'any 2001. Fins i tot, l'any 2009 l'Ajuntament de la Pobla de Lillet va decidir aixecar un tauler d'escacs permanent - fins aquell moment era una lona que es posava i es treia - fet amb lloses de marbre, a la plaça principal del poble.

El motiu de la representació ha estat sempre, però, el d'acompanyar l'Open d'Escacs, que s'organitza amb molta cura i que aquest any ha portat al poble 92 jugadors d'arreu del món que competeixen entre si mostrant el millor d'aquest esport. Josep Salvador Casals ha afirmat que hi han vingut mestres dels escacs de països com Armènia, Polònia, Cuba, Romania, Colòmbia i França, entre altres. A la Pobla hi han aterrat ja alguns dels jugadors més importants del rànquing internacional d'escacs, com en Karen Movziszian d'Armènia, que a més és un habitual del torneig. 

Movsziszian oferirà aquest dijous una sessió de simultànies, a les 10 de la nit, al carrer Verger. Altres noms destacats són Artur Jakubiec de Polònia, els cubans Alexey Fernandez Cardoso i Rolando Alarcon Casellas, el català Joan Mellado el Jorge Renteria de Colòmbia, o el romanès Razvan-Gabriel Iagar. 

Reclamen més suport econòmic de les institucions

El president del Club d'Escacs Lillet ha recordat que el torneig gaudeix de bona salut i que cada any hi va més gent jove. Ara bé, ha destacat que el suport econòmic de les institucions és important que es mantingui. "Cada vegada tenim menys ajuts econòmics, però mentre que puguem, ho anirem tirant endavant", ha dit Salvador Casals. "El que no podem fer és rebaixar els premis perquè perdríem jugadors, ara tenim 6.500 euros en premis que és una quantitat similar a altres tornejos i que no podem tocar", ha ressaltat. 

"Aquest any l'ajuntament i el consell comarcal ens han retallat la subvenció, ens cal més suport, sens dubte. L'organització del torneig suposa un esforç i es fa amb un pressupost molt ajustat", ha resumit Josep Salvador Casals. 

"Quant a la categoria del torneig, estàvem a categoria C i aquest any pujarem a categoria B, però això només suposa 250 euros més de subvenció de la Generalitat", ha explicat Salvador Casals. 

Entre les activitats paral·leles de l'Open d'Escacs, dissabte d'11 a 1, hi ha un torneig de puzles, i diumenge al matí hi ha un campionat de partides ràpides, a més de partides d'escacs a l'aire lliure en un tauler gegant.