Berga ho té gairebé tot per decidir de cara a les municipals del 2019

Només ERC ha confirmat el candidat per concórrer als comicis | L'alcaldessa Montse Venturós (CUP) no ha decidit si es tornarà a presentar però intentarà evitar que siguin els tribunals els que tinguin la darrera paraula | Ciutadans és ara per ara la gran incògnita

01 d'agost del 2018
Actualitzat el 19 de març del 2019 a la 13:57h
Ple de Berga.
Ple de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
En plena calorada d'agost, les eleccions municipals de 2019 semblen encara llunyanes. Però el cert és que tot just falten deu mesos per la data marcada. Els partits polítics comencen a preparar-se arreu del territori i en alguns llocs de Catalunya ja sonen els noms dels primers candidats. A Berga només ERC ha confirmat candidat per concórrer a les eleccions: Ramon Camps i Garcia. La resta de partits encara són una incògnita. Sens dubte, les eleccions municipals a la ciutat estaran marcades per com es desenvolupi els propers mesos la situació als tribunals de l'alcaldessa Montse Venturós (CUP), sobre qui pesa una sentència d'inhabilitació per no haver tret l'estelada del balcó de l'ajuntament en dos períodes electorals de 2015. 

Venturós ha recorregut la sentència "de manera instrumental" davant de l'Audiència Provincial de Barcelona, però assegura que la seva defensa retirarà aquest recurs si a mitjan setembre encara no s'ha resolt, amb l'objectiu que no sigui un tribunal qui decideixi si concorre als comicis. El recurs es retiraria si no s'ha respost d'aquí un mes i mig, perquè la inhabilitació de sis mesos no entri en vigència més tard i acabi col·lidint amb la data de les eleccions. Amb tot, l'alcaldessa assegura que en aquests moments ella encara no ha decidit si es presentarà o no.
 

Mesa electoral. Foto: Martí Albesa

 
NacióBerguedà s'ha posat en contacte amb les persones que encapçalen actualment els grups municipals per conèixer si tenen una decisió presa respecte el seu futur polític. A més, ha analitzat en quina situació es troba cada partit, la majoria encara pendents de posar les cartes damunt la taula i amb l'horitzó de la tardor per començar a teixir els fils de les candidatures i les diferents estratègies. 
 
CUP: Venturós vol evitar que els tribunals marquin la seva decisió

L'alcaldessa de Berga no té presa la seva decisió. La sentència per l'estelada - que la condemna a sis mesos d'inhabilitació i tres més de multa amb una quota diària de sis euros - va donar-se a conèixer al juny. La jutgessa del Jutjat Penal número 2 de Manresa va considerar que els fets eren "constitutius d'un delicte de desobediència comès per autoritat pública".

La decisió judicial encara no és ferma. Venturós va explicar fa una setmana que es recorreria, si bé el recurs és "de caràcter instrumental" i està destinat a guanyar temps per establir una estratègia col·lectiva i definir maneres de "revertir" políticament la inhabilitació. La fórmula precisa "de no acatament" respecte la resolució judicial es vol prendre de manera unitària amb la resta de grups polítics municipals i la plataforma d'entitats que li dona suport. De fet, aquest mateix dijous, a les 6 de la tarda, al Casal Cívic de Berga, hi ha convocada una reunió de la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga que va constituir-se al maig per fer-li costat. 
 
Montse Venturós afirma que és important que "tingui l'oportunitat de poder-me presentar o no en unes eleccions, que no sigui un tribunal qui decideixi sobre el meu futur immediat, sinó que ho pugui fer jo".

No ho té decidit, però afirma que "sigui des de l'ajuntament, des del Casal Panxo o des d'una associació de veïns, ganes de combatre l'estatus quo les tindré sempre". "Jo sóc militant de base en el sentit que vull treballar políticament per canviar les coses, però això pot ser des de l'ajuntament; o penjant cartells al Casal Panxo", ha afegit. 
 

Montse Venturós en una compareixença davant dels mitjans de comunicació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un dels moments més destacats del present mandat ha estat segurament al voltant de la qüestió de l'Hospital Sant Bernabé de Berga. La Generalitat va anunciar l'estiu de 2017 que gestionaria directament el centre a través d'una nova empresa pública. D'aquesta manera, l'Hospital Comarcal Sant Bernabé deixa de ser un hospital públic de l'Ajuntament de Berga, per ser un hospital públic propietat del Govern de la Generalitat. Una modificació que canvia un model que, actualment, arrossegava riscos i suposava una trava econòmica per al consistori berguedà.

L'endeutament de l'Ajuntament de Berga, que el 2015 era de 17,9 milions d'euros, va ser una de les qüestions candents de les passades eleccions. Segons xifres presentades l'any passat, l'Ajuntament de Berga va tancar l'exercici econòmic del 2016 amb una reducció del deute de gairebé 3 milions d'euros i va situar aquest endeutament en els 14,3 milions. 

PDECat: L'elecció de candidat es resoldrà a la tardor

El PDECat tampoc té decidit qui serà el seu candidat. L'octubre de 2017 el càrrec de portaveu del grup municipal va passar de les mans d'Antoni Biarnés, que s'havia presentat com a cap de llista de Convergència el 2015, a Ramon Minoves que en aquell llavors va concórrer de número 5. Minoves assenyala que "s'ha de fer un procés de primàries" com marquen els estatuts del partit; i que, per tant, aquesta serà una decisió que "es resoldrà de cara a la tardor".

L'actual portaveu del grup municipal del PDECat afegeix que "en principi farem primàries", però matisa que "també hem de veure si s'han de fer unes primàries dels partits independentistes a nivell de cada poble de la comarca", com en principi demanava l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Per Minoves, "una variable" a tenir en compte, és la situació en la que estigui Venturós respecte la seva inhabilitació. "Hem de veure què farà ella i quins escenaris es plantegen", ha reflexionat Ramon Minoves. 

Minoves subratlla que el terreny de cara a les municipals 2019 "està per definir". El portaveu del PDECat al plenari evita explicitar encara si li agradaria ser candidat el 2019. "Tothom voldria ser alcalde del seu poble, però això s'ha de parlar a nivell de partit", subratlla. 
 

Antoni Biarnés (al centre), que va ser cap de files el 2015, amb l'actual portaveu del grup, Ramon Minoves, al Ple de Berga Foto: Aida Morales.

 
Aquesta legislatura el PDECat té sis regidors al plenari, els mateixos que la CUP. El partit és molt crític amb l'equip de govern, sobretot pel que fa el manteniment de la via pública i la manca d'iniciatives que consideren destacades per a la promoció econòmica de la ciutat. En l'últim ple, el regidor Antoni Biarnés va retreure a la CUP que aquest mandat no hagi desenvolupat projectes que són o haurien estat "importants" per a la promoció econòmica de la ciutat, com un major impuls de propostes durant la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que va tenir lloc el 2016, o el Parc de la Natura.

ERC: Ramon Camps fill va imposar-se a Altarriba en les primàries del partit

Ramon Camps és docent de secundària a la ciutat, llicenciat en Física i graduat en Administració i Direcció d'Empreses. Camps és, des d'aquest juliol, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Berga a les municipals. En una entrevista recent amb NacióBerguedà, Ramon Camps explicava que "fa falta una visió més global de tota la ciutat i de la comarca". Segons l'alcaldable d'ERC, el programa d'Esquerra per 2019 serà una evolució del de les últimes eleccions amb dos eixos encara importants: "la ciutat com a referent en la cultura popular" i "Berga com a ciutat saludable". 

Camps va ser regidor a l'Ajuntament de Berga durant la legislatura 2011 - 2015, després d'haver estat número 2 de la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). En les últimes eleccions anava de número 7 a la llista d'ERC - el partit va aconseguir 3 representants - i ocupa els càrrecs de secretari d'Organització d'ERC a Berga i secretari de política municipal de l'executiva comarcal. És fill de l'exalcalde Ramon Camps Roca que va governar entre 2003 i 2007. 

El cap de llista d'ERC per l'any 2019 va ser escollit en les primàries del partit amb un 45,5% dels vots per davant d'Ermínia Altarriba, que havia estat la candidata el 2015. Pel que fa el tipus de lideratge, Ramon Camps afirma que "la meva personalitat potser és més de consensos, treballar conjuntament; buscar que tothom es trobi bé, que tothom tingui una tasca que es pugui fer, treballar-ho i decidir-ho tot entre tots".
 

Ramon Camps. Foto: Cedida


Camps creu que no tindria sentit que Berga tingués una llista única independentista perquè ara mateix de 17 regidors n'hi ha 15 d'independentistes. "Aquí és un dels llocs on es veu més clar que podem treure més rèdits anant per separat, perquè llavors podem evitar que altres grups apareguin. Si anem junts serà molt fàcil que apareguin regidors d'altres partits per la llei d'Hondt", exposa.

El PSC ha de fer primàries i Catalunya en Comú escalfa motors

Al PSC no hi ha res decidit. La portaveu i única regidora socialista, Rosalia Monroy, és breu sobre la qüestió. Però explica que els socialistes estan encara pendents de celebrar unes primàries. A nivell personal, Monroy assenyala que no ha pres una decisió sobre si li agradaria tornar-se a presentar. "És molt aviat per decidir aquestes coses, fins després de vacances no prendré una decisió", ha comentat. 

Per la seva banda, qui sí que ha començat a escalfar motors és Catalunya en Comú. El partit ha constituït a Berga el seu primer grup local. Una vintena de berguedans i berguedanes, entre els quals l'actual portaveu d'ICV i regidor al plenari municipal, Joan Torres, han format el comú local de Berga. Ja han aprovat la formació del grup motor en el que recaurà la responsabilitat de dinamitzar i donar impuls a l'organització a nivell municipal. 

Els membres d'En Comú pretenen consolidar la nova organització com un motor de canvi i transformació, una eina per avançar en el bé comú, "situant les persones al centre i treballant per concórrer a les properes eleccions municipals del maig vinent", segons Torres. Joan Torres diu que encara és aviat per parlar de qui serà cap de llista, una decisió que s'haurà de prendre des del grup motor i des de l'organització.
 

Berga ha constituït recentment el grup local de Catalunya en Comú. Foto: Cedida


El PP hi concorrerà però ha d'endegar el procés per triar cap de files

Joan Antoni López Noguera, president local i comarcal del PP, ha explicat que el partit no ha començat el procés per triar cap de files. "És un procés que se segueix amb un comitè electoral, però com que hi ha hagut renovacions del partit a nivell nacional, encara no s'ha endegat", ha afirmat. López Noguera creu que la tardor serà el moment en què el partit prendrà aquesta decisió.

Sobre si ell serà cap de llista, Joan Antoni López Noguera apunta que "hi ha hagut alguna conversa", però que "s'ha d'acabar de decidir al seu temps, no puc dir ni sí ni no". El 2015 Joan Antoni López va presentar-se com a candidat, però la Junta Electoral va invalidar un membre de la candidatura i va anul·lar la llista. 
 

Joan Antoni López Noguera va ser regidor de Berga en l'anterior legislatura. Foto: Aida Morales/Arxiu


Ciutadans: La gran incògnita

Ciutadans és ara per ara la gran incògnita de cara a les municipals de 2019 a la ciutat. El partit taronja va ser la tercera força més votada a les eleccions catalanes del 21 de desembre a la població. Va obtenir el 10,23% dels vots i la confiança de 1.012 electors. Molt per darrere de Junts de Catalunya i Esquerra, amb 4.047 i 2.750 vots respectivament. Però per davant de la CUP, amb 803 vots. 

El partit no ha fet públic encara si concorrerà a Berga; però, segons fonts properes, hauria tingut contactes amb persones i entitats de la comarca. 
Arxivat a