Vilada col·locarà una placa en record del doctor que va fundar-hi un sanatori antituberculós

L'acte en memòria del doctor Àngel Soler i Daniel tindrà lloc dissabte 4 a les 7 de la tarda al paratge conegut com els Pins del Metge

01 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:00h
El doctor Àngel Soler s’adreça als malalts del sanatori antituberculós de Vilada en el que després seria conegut com la muntanyeta.
El doctor Àngel Soler s’adreça als malalts del sanatori antituberculós de Vilada en el que després seria conegut com la muntanyeta. | Família Soler Solé
L'Ajuntament de Vilada col·locarà una placa en record del doctor Àngel Soler i Daniel (El Bruc, 1891 - Barcelona, 1972), una figura històrica del municipi, membre d'una nissaga mèdica de llarga tradició al Berguedà i fundador del sanatori antituberculós que va haver-hi al poble. La col·locació de la placa es farà en un acte en què també es recordarà la seva figura i que tindrà lloc a l'entrada del paratge que es coneix com els Pins del Metge, dissabte 4 d'agost a les 7 de la tarda. Hi assistiran familiars directes d'Àngel Soler, com són els seus nets, Jordi Soler i Solè, Anna Maria Soler i Solè i Neus Soler i Solè. 

La col·locació de la placa respon a un conveni que l'Ajuntament de Vilada va signar el 8 de març de 2002 amb els hereus directes del doctor Soler per la cessió de la finca coneguda amb el com de la Muntanyeta del Doctor Soler. Van rubricar les seves firmes en acord, ara fa setze anys, Maria Solé Farell, vídua del fill del doctor i Jordi Soler i Solé, un dels nets. Un dels compromisos adquirits pel consistori a través de la signatura del conveni era aquesta placa en record de Soler, un compromís que encara no s'havia dut a terme. 

42 anys d'exercici mèdic al poble

Àngel Soler va néixer el dia 18 de gener de 1891 a El Bruc. L'any 1916 va obtenir la Llicenciatura en Medicina i va instal·lar-se de metge a Vilada durant 42 anys, indret on havia nascut el seu avi, el doctor Josep Soler i Masana.

Dos anys abans de jubilar-se va passar a ser metge titular a Sant Quirze de Besora, on exercia el seu fill, Josep Maria Soler i Tarruell. Va jubilar-se el 1961 amb 70 anys i va traslladar-se a viure a Barcelona fins el dia de la seva mort, el 9 de març de 1972.
 
Àngel Soler i Daniel va dedicar-se principalment a la tisiologia i va mostrar-se molt interessat en la importància del factor climàtic sobre les malalties respiratòries. De jove va crear una fórmula reumatològica per al dolor: anomenada Elixir Daniel, en honor a la seva família materna. Ell mateix va ser diagnostic de tuberculosi pulmonar quan cursava quart de Medicina. Va ser posteriorment que va traslladar-se a Vilada. 

Va viatjar a diversos sanatoris estrangers per conèixer el seu funcionament. En un casal de dues plantes de Vilada, als anys trenta, va crear un sanatori antituberculós que, conjuntament amb altres cases de repòs, va arribar a tenir una capacitat total de quaranta llits. A conseqüència de la nova teràpia amb antibiòtics, a mitjans dels anys cinquanta, el sanatori va tancar, després que ho fessin també  els sanatoris de Puigdolena i Montseny. 

Home interessat en la política, d’estudiant a Barcelona, va ser un dels fundadors del partit de la Lliga Regionalista de la Barceloneta, de la qual en va ser secretari general. Tot i que en va sortir il·lès, Àngel Soler i Daniel va ser objecte d’un atemptat quan es dirigia en cotxe a un míting. Home de brillant oratòria, el seu partit va oferir-li la candidatura a diputat per Barcelona però ell volia exercir de metge rural i va rebutjar-ho.