Gósol reinventa la seva fira medieval i càtara amb èxit de públic

Els productes artesanals de quilòmetre zero i les recreacions teatrals sobre el catarisme van aconseguir convèncer al públic

30 de juliol del 2018
Actualitzat a les 14:32h
Fira Medieval i Càtara de Gósol, aquest cap de setmana.
Fira Medieval i Càtara de Gósol, aquest cap de setmana. | Cedida
Gósol ha reinventat la Fira Medieval i Càtara amb una aposta per les parades d'artesania, amb productes de més qualitat i propis de l'època, i recreacions teatrals. La cita ha estat aquest passat cap de setmana i ha atret un nombrós públic fins a aquesta petita població de l'alt Berguedà. La regidora de Festes i Cultura, Carme Sànchez, ha explicat a NacióBerguedà que enguany han volgut focalitzar esforços al voltant del Camí dels Bons Homes i com aquest interlliga les comarques del Berguedà, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i l'Arieja.

"Fins ara hi havia una mica de tot quant a productes, autèntics artesans i altres que no, i aquest 2018 hem decidit que només hi podien participar artesans de quilòmetre zero", ha comentat Sànchez. És a dir que els paradistes provenien enguany exclusivament d'alguna de les cinc comarques per on passa aquest històric camí càtar.
 

Productes artesanals a la fira càtar de Gósol. Foto: Cedida


Un dels propòsits era que el visitant es trobés amb productes propis de l'època medieval. "Són productes que et trobaves aquells segles, des de ceràmica o teixits a productes agroalimentaris com hortalisses o formatges", ha comentat Sànchez. A la dotzena fira càtara de Gósol també hi ha hagut tallers artesanals de ceràmica, cistelleria, tèxtil, de fer xarop i ungüents pels cops i les ferides, de mató i de plantes medicinals pirinenques.

Sota el títol "Gósol, catarisme a flor de pell: ruta d'un èxode oblidat", l'Ajuntament de Gósol ha ofert un ampli ventall de propostes als assistents. Des d'una visita guiada al Castell de Gósol i la ja clàssica pujada de torxes, fins a música tradicional i una jornada cultural càtar. 

Però enguany també hi han tingut molt pes les recreacions teatrals. L'associació Mossèn Ballarín ha preparat múltiples representacions teatrals al carrer amb els càtars que fugien de França als segles X, XI, XII, XII i XIV com a protagonistes. "El teatre ha donat molt de si, s'ha recreat com es feia un judici de l'època, entre altres", ha comentat Carme Sànchez. La valoració de la regidora és positiva, si bé explica que intentaran portar algun producte més i més parades de cara a properes edicions. 

"Estem molt contents, a banda del concert que fèiem cada any a la plaça, enguany també hi ha hagut una actuació musical a dalt del castell, després de la pujada de torxes", ha dit Sànchez. "Va ser espectacular, amb la música d'Alfons Ensines en directe i l'arpa com a instrument", ha afegit la regidora. 
 

Pujada de torxes al Castell de Gósol. Foto: Cedida

 

Una de les xerrades de la jornada sobre catarisme. Foto: Cedida