La festa familiar del trail running se celebra a Bagà l'11 i 12 d’agost

La Trail del Moixeró s'ha consolidat com un clàssic de les curses estiuenques i arriba a la seva cinquena edició amb l'afegit d'una prova vertical fins al cim de la Roca Tiraval

Redacció
30 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:20h

Imatge d'arxiu del Trail del Moixeró. Foto: Trail Moixeró


Els propers 11 i 12 d'agost Bagà tornarà a viure un gran cap de setmana de trail amb activitats per tota la família i amb curses per tots els nivells. 

La Trail del Moixeró s'ha consolidat com un clàssic de les curses estiuenques i arriba a la seva cinquena  edició  estrenant  una  nova  prova  que  s'afegeix  a  les  dues  ja  existents.  El  nou  recorregut,  anomenat  VK  Roca  Tiraval,  és  una  cursa  vertical  que,  des  del  centre  de  Bagà,  pujarà al majestuós cim de la Roca Tiraval  (1.453 metres) salvant els 700 metres de desnivell  positiu pel camí més directe i amb només 3,5 quilòmetres de recorregut.

Les altres dues curses mantindran el seu recorregut original, la prova reina, la Xtrail de 39 quilòmetres i  2.450 metres de desnivell positiu resseguirà els 20 primers quilòmetres de la Ultra Pirineu (que  se celebra  també a Bagà a  finals de  setembre), amb l'ascens a Niu d'Àliga i  Penyes Altes del  Moixeró passant per la carena del Moixeró i el vertiginós i  fresc descens pels Empedrats, per  acabar amb una descansada baixada per la Via del Nicolau.

Per la seva banda, la Trail de 17 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell positiu pujarà fins al Refugi de Rebost per la Canal Mala, per baixar  per l'ombra de la fageda de Millarès i tornar a Bagà pel bosquet i la Via del Nicolau.  La nova VK Roca Tiraval tindrà lloc dissabte 11, a les 5 de la tarda, just abans que comencin les  ja  clàssiques  curses  XS  pels  més  petits.  Les  inscripcions  ja  estan  obertes  al  preu  de  5 euros  per  aquells que ja s'hagin inscrit a alguna de les altres dues curses que es disputaran diumenge, i  de 10 euros per aquells que només disputin la VK Roca Tiraval. 

La festa familiar del Trail Running 

La Trail del Moixeró, a més, pretén consolidar‐se com una festa familiar del trail, oferint serveis  als  seus  participants  com  el  servei  de monitoratge  infantil  amb  tallers  i  jocs  pels més  petits  mentre es disputen les curses de diumenge al matí, entrada gratuïta a la piscina municipal per  tots els participants, a més de les curses XS on els més petits de la casa es podran iniciar en el  trail running amb multitud de curses adaptades al seu nivell. 

Com és  ja  tradicional,  dissabte  al  vespre  tindrà  lloc  un  sopar multitudinari  a  la  fresca en  un  marc incomparable com és la Plaça Porxada. En el menú no hi faltaran, com és obvi, els plats  de pasta pels que l'endemà s'enfrontin a alguna de les curses. 

Finalment,  el  15  d'agost  se  celebrarà  una  caminada  apte  per  a  tots  els  nivells  pensada  per  apropar la muntanya i els senders a tots els públics.

Els corredors i corredores, al centre de la prova 

L'organització  del  Trail  del  Moixeró,  a  mans  de  les  dues  entitats  baganeses  Amics  de  l'Atletisme de Bagà i UEC Bagà, ha tingut sempre molt clara la seva prioritat: els corredors i les  corredores.   

Des  del  seu  naixement, la Trail  del Moixeró  no  ha  deixat  d'apostar  per la  qualitat  com a  fet  diferenciador,  fet  que l'ha convertit en una  de les proves més recomanades entre els propis  participants i és que gairebé tots els que l'han fet, la repetirien, i tots la recomanarien ‐segons  les enquestes realitzades per la pròpia organització. 

Un test per la Ultra Pirineu i un entrenament de qualitat per l'UTMB 

Un dels grans al∙licients de la Trail del Moixeró, en la seva distància reina, és el fet que bona part  del  seu  recorregut  transcorre  pels  mateixos  senders  que  l'altra  gran  prova  que  acull  Bagà: l' Ultra  Pirineu,  a  finals  de  setembre.  És  per  aquest  motiu  que  molts  dels  seus  participants  l'escullen com a un bon test de cara a aquesta prova.

A  més,  la  seva  proximitat  amb  l'Ultra  Trail  del  Mont  Blanc,  que  se  celebra  a  Chamonix  a  primers  de  setembre  la  converteixen  també  en  un  excel∙lent  entrenament  de  qualitat  per  aquells que han aconseguit dorsal a la prova de més renom mundial, per aquest motiu la Trail del Moixeró sol comptar amb una bona nòmina de corredors d'elit a la seva línia de sortida.

De fet, els  corredors  d'elit  no  només  cerquen  un  bon entrenament, sinó  també millorar la  seva puntuació ITRA de l'Associació Internacional de Trail Running, ja que la prova reina de 39 quilòmetres atorga 2 punts ITRA a aquells que la finalitzen, i la Trail de 17 quilòmetres n'atorga 1.