Ramon Felipó dedica un llibre a la ginesta, la flor nacional de Catalunya

L'obra relliga la importància del color groc, des de la significativa flor fins a l'ús que se'n fa als llaços de suport als presos polítics i exiliats

27 de juliol del 2018
Actualitzat a les 18:52h

El llibre 'la Ginesta, flor nacional de Catalunya i d'altres símbols catalans' en una llibreria. Foto: Ramon Felipó/Twitter
 

L'estudiós berguedà Ramon Felipó ha escrit un llibre sobre la ginesta, la flor groga que històricament ha estat un símbol del catalanisme. Es tracta d'una publicació de lectura lleugera d'unes seixanta pàgines que abans de l'estiu va treure al carrer el seu primer miler d'exemplars i que ja compta amb una segona edició. Felipó ha explicat a NacióBerguedà que l'obra és "un recull i una antologia de versos dels poetes catalans i escriptors que han dedicat textos a la Ginesta, flor nacional de Catalunya". A les pàgines del llibre s'hi poden trobar escrits d'Àngel Guimerà, Joan Maragall, Josep Carner, Francesc Pujols, Jacint Verdaguer, Josep Pla, Josep Maria de Segarra, Guerau de Liost i també, entre altres autors, mossèn Climent Forner. 

Amb el títol 'La Ginesta, flor nacional de Catalunya i d'altres símbols catalans', Ramon Felipó fa l'antologia dels textos, repassa la importància històrica de la ginesta i parla d'altres símbols destacats del país com la falç. "La ginesta és groga i aquest em semblava un bon moment per explicar que tradicionalment aquesta flor ha estat un símbol de país", ha comentat Felipó. "La ginesta guarda relació amb el Corpus i era utilitzada en l'època de la dictadura de Primo de Rivera per protestar", ha assenyalat l'autor. "Per Corpus, sobretot durant la dictadura del general Primo de Rivera, la gent tirava tones de ginesta al carrer perquè era l'única manera de protestar", ha afirmat. "Llavors, també explico alguns dels altres símbols de Catalunya com la falç o la senyera", ha dit Felipó. 

"Entre altres, hi explico l'origen de l'Onze de Setembre, que va començar perquè es feien misses en memòria d'aquells que havien donat la vida per Catalunya, la primera missa de l'Onze de Setembre va ser l'any 1886 i cent anys després es fan manifestacions", ha resumit Ramon Felipó, bon coneixedor del folklore i la simbologia del país. "També relato l'origen de la bandera i que la lletra dels Segadors es va escollir [el 1899] a través d'un concurs que va guanyar Emili Guanyavents", ha dit Felipó. Felipó es mostra satisfet amb l'acollida que ha tingut aquest volum i diu que ja s'ha començat a treballar en la tercera edició. 

El llibre, editat per Llibres de l'Índex, relliga la importància del groc, des de la significativa flor fins al seu ús actual als llaços de suport als presos polítics i exiliats.