El sector forestal reclama al Govern que posi a la venda més fusta dels boscos públics

Agricultura treu a subhasta a Bagà fusta dels boscos catalans per valor de 2,9 milions d'euros | La consellera Teresa Jordà anuncia un pla estratègic de futur

27 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:22h
Moment de la subhasta de fusta d'aquest matí a Bagà.
Moment de la subhasta de fusta d'aquest matí a Bagà. | Pilar Màrquez Ambròs
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha tret a subhasta aquest matí a Bagà 76.260 tones de fusta dels boscos públics catalans per un valor de 2,9 milions d'euros dels quals se n'ha licitat prop del 96,4%. En total, la xifra de fusta licitada ha estat de 73.130 tones. La consellera del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, ha presidit la subhasta de fusta pública de Catalunya que ha aplegat un important nombre de grans propietaris públics de tot el país, i ha destacat l'aposta del departament per desenvolupar un nou pla estratègic del sector de la fusta. Aquest matí s'han tret a concurs 58 lots fusters, però és una quantitat que el sector veu "insuficient". 

El president de l'associació de Rematants i Serradors de Catalunya, Jordi Jané, ha assegurat que la fusta subhastada suposa "una xifra molt inferior" al que necessita el sector forestal. "S'ha tret a subhasta el 10% de la producció de fusta dels boscos públics, mentre que en altres països desenvolupats aquesta xifra és d'un 50%", ha indicat Jané. "Les subhastes d'avui han anat com era previsible, la indústria viu un moment en què està molt faltada de fusta", ha indicat Jané. 

"Com que hi havia molta demanda, algunes de les subhastes s'han venut a un preu bastant elevat", ha assenyalat el president de l'entitat de Rematants i Serradors. Hi ha hagut només uns pocs lots que no han acabat sortint per temes tècnics, ha afirmat Jordi Jané. "La Generalitat té els boscos planificats i ja sap quant poden créixer cada any, hauria de treure més fusta al mercat", ha reclamat Jané.
 
Sense concretar encara xifres, Teresa Jordà ha assegurat que les noves polítiques que es definiran amb el nou pla busquen justament donar resposta a problemàtiques com aquesta. Teresa Jordà ha indicat que "el pla estratègic haurà d'estudiar bé les necessitats del sector, això voldrà dir fer plantejaments nous i que segurament es posi més fusta a l'abast". Segons la consellera, "és important seure i planificar". 

"Estem preparant un pla estratègic del sector forestal català amb un sistema de cogestió: al costat del sector i de la mà de l'Administració volem posar el sector al lloc que li pertoca", ha reiterat Jordà.
 

La consellera Teresa Jordà acompanyada de la directora d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, i de la delegada Alba Camps. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un miler de llocs de treball

Les tones de fusta venuda avui suposen la gestió forestal de 3.500 hectàrees i la creació de 976 llocs de treball, segons la consellera Teresa Jordà. D'aquests prop de mil llocs de treball, 227 persones treballaran directament al bosc i a la indústria fustera, mentre que 749 se'n beneficiaran de manera indirecta.
 
Teresa Jordà ha destacat també l'aposta del departament pel desenvolupament de les zones rurals i la bioeconomia. "El forestal és un sector primordial per nosaltres, i compleix tres funcions molt determinants: l'ús de l'espai públic i de lleure, la funció ecològica i paisatgística i la producció agrícola pel que fa a la fusta i la biomassa", ha dit. "El sector forestal està de festa, és un dia important", ha comentat Jordà. La consellera ha incidit en l'anunci "d'un pla estratègic del sector forestal català; l'impulsarem i el treballarem de la mà del sector".
 
"La subhasta és una mesura de dinamització del sector forestal", ha assenyalat Jordà. De fet és el cinquè any que aquesta es realitza. Els lots subhastats corresponen a 14 comarques i 73 municipis i entitats locals. Les comarques amb un major volum de fusta licitada són la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà. 
 

Jordi Janer, president de l'associació del sector de serradors. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
En conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 hectàrees, cosa que representa un 24% de la superfície forestal a Catalunya. La fusta subhastada és el resultat de la gestió forestal en 3.500 hectàrees de les hectàrees. "Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora, sobretot aclarides de boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduir-ne el risc d'incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres o plagues forestals", han indicat fonts del departament. 

La subhasta és també una de les principals mesures que la conselleria té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment en l'àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d'entitats locals o de la mateixa Generalitat. L'estratègia, segons fonts del departament, se centra en la gestió forestal sostenible, el foment de l'ús de la fusta en la construcció, l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola i l'impuls del sector surer.