Tres concerts d'estils diferents per a la 54a edició de les Nits Musicals de Guardiola

El festival enceta la programació de 2018 aquest divendres 27 de juliol amb la Melanzana Ensemble, després d'haver rebut recentment la Creu de Sant Jordi

26 de juliol del 2018
Actualitzat a les 20:43h
La Melanzana Ensemble en la gira que estan fent aquest estiu.
La Melanzana Ensemble en la gira que estan fent aquest estiu. | La Melanzana Ensemble
Les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà tornaran a omplir de música aquest municipi de l'alt Berguedà i aquest any ho faran pocs dies després d'haver rebut la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció que dona la Generalitat de Catalunya. El primer concert de la 54a edició serà el de la Melanzana Ensemble, la jove formació amb músics del Berguedà i del Bages inaugurarà el festival. La cita serà aquest divendres 27 de juliol a les 10 de la nit al Monestir de Sant Llorenç.  

La programació preveu també oferir un concert de l'Arts Symphony Ensemble, el divendres 3 d'agost; i un del saxofonista Miquel Bofill i la Cobla Berga Jove, el 10 d'agost. Ambdós espectacles tindran lloc al monestir de Sant Llorenç, també a les 10 de la nit. Enguany, l'aposta de l'organització és la de fer tres concerts de tres estils ben diferenciats. El president de les Nits Musicals, Josep Lara, ha explicat a NacióBerguedà que "les Nits Musicals estan molt consolidades a la programació cultural del Berguedà, com que sempre fem l'últim divendres de juliol i els dos primers d'agost, ens agafa amb una època amb molt turisme, i afavoreix que molta gent amb interès per la música s'hi acosti, gaudeixin de les reformes del monestir dels últims anys i de la música". 

La Melanzana Ensemble i l'Arts Symphony Ensemble oferiran concerts més clàssics, però són dues propostes que tenen poc a veure. La Melanzana Ensemble, que aquest 2018 va rebre el premi a la Innovació Artística de Cultura del Berguedà, atorgada pel consell comarcal, està formada per nou joves músics que han cursat estudis musicals a diferents punts d'Europa i que busquen "transgredir i projectar noves idees, fonamentalment a través de la música dels segles XVII i XVIII", segons explica el programa de les Nits Musicals.  Divendres 27 de juliol, interpretaran peces de diversos compositors com Vivaldi, Caccini o Häendel. 

En canvi, l'Arts Symphony Ensemble és una iniciativa sorgida l'any 2014 d'alguns membres de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Tots ells són músics d'una dilatada experiència, una experiència que els ha portat per les millors sales de concerts d’arreu del món.

Liderats per la figura del violinista Cristian Chivu, els músics de l'Arts Symphony Ensemble han tirat endavant un projecte que es caracteritza des dels seus inicis per la recerca de la excel·lència artística i l'alta qualitat en les seves interpretacions. A les Nits de Guardiola, oferiran una obra de Mozart per a quintet de corda i una peça per a octet de vent de Max Bruch, així com l'adagio per corda en sol menor de Tomaso Albinoni.

Homenatge a Josep Viladés

El festival tancarà portes divendres 10 d'agost amb el reconegut saxofonista Miquel Bofill i la Cobla Berga Jove, una proposta diferent que presentarà peces d'Eduard Toldrà, Manuel Oltra, Rafael Ferrer, Joan Francesc Vidal i Joan Elias. El concert del dia 10 d’agost està dedicat al difunt Josep Viladés, president durant molts anys de les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà, que "amb molt d'esforç ha estat al capdavant de l'entitat, sempre tibant i sense queixa", segons expliquen des de l'organització. 

Les entrades tenen un preu de 12 euros pel públic en general i 10 pels socis de Nits Musicals. Els menors de 15 anys tenen l'entrada gratuïta. 

Les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà van néixer el 1964 amb la voluntat d'apropar la música clàssica i els intèrprets de renom als veïns. La proposta ha mantingut l'èxit fins al present. 

Més informació sobre les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà.
 

El saxofonista Miquel Bofill. Foto: Miquel Bofill