Montserrat Tura presentarà el llibre «República Pagesa» a Vilada, a l'agost

L’obra, amb la qual va guanyar el premi Carles Rahola d’assaig 2017, serà motiu d'un acte al Casal Pirinenc, dissabte dia 11, a les 6 de la tarda

Redacció
24 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:25h
Montserrat Tura.
Montserrat Tura. | Adrià Costa
L'exconsellera d'Interior i Justícia de la Generalitat, Montserrat Tura, presentarà el seu darrer llibre, "República Pagesa", a Vilada. Ho farà el proper dissabte 11 d'agost a les 6 de la tarda al Casal Pirinenc. Es tracta d'un acte organitzat per l'Ateneu Nacionalista de Vilada (ANV) i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilada, l'editorial Pòrtic del Grup 62 i la Llibreria Quatre Cantons de Berga. 

En el treball, l'autora repassa la història dels seus avantpassats, sobretot la del seu avi, Feliu Tura Valldeoriola, que va ser  un dirigent del moviment rabassaire del tombant de segle XX, el moviment dels pagesos que no tenien terres, sinó que les tenien arrendades pel contracte de rabassa morta. Amb l'arribada de la fil·loxera, els propietaris van aprofitar l’avinentesa per abolir els contractes que mantenien el pagès lligat a la vinya mentre la vinya fos viva. Arran d'aquesta situació, els pagesos es van organitzar entorn del sindicat Unió de Rabassaires, del qual l'avi Tura va ser un dels fundadors més actius.

Els rabassaires van crear cooperatives autogestionades i van aplicar polítiques avançades. Montserrat Tura sosté que, sense el compromís del món pagès, el catalanisme progressista no hauria dut Catalunya fins on ha arribat i que sovint el discurs oficial del país l'ha oblidat o silenciat. 

Montserrat Tura i Camafreita (Mollet del Vallès, 1954) és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Després d'haver treballat a l'Hospital Clínic de Barcelona va entrar a l'Hospital de Palamós, on primer va coordinar el Servei d'Urgències i després en fou directora-gerent. Amb una àmplia trajectòria política, va ser alcaldessa de Mollet del Vallès, el seu poble, durant quatre legislatures.

Diputada al Parlament de Catalunya des del 1995, amb diverses responsabilitats, va ser consellera d'Interior (2003-2006) en el Govern catalanista i d'Esquerres dirigit pel president Maragall i consellera de Justícia (2006-2010) en el Govern del president Montilla. El 2012 va abandonar tots els càrrecs institucionals i orgànics per tornar a la seva carrer professional de metgessa de l'Hospital de Palamós.
 

Montserrat Tura ha escrit el llibre "República Pagesa". Foto: Adrià Costa

Arxivat a