Sant Julià de Cerdanyola commemora el 25è aniversari de la seva independència com a poble

La celebració consta d'un acte institucional i un dinar de germanor amb l'assistència d'unes 200 persones

Redacció
23 de juliol del 2018
Actualitzat a les 21:54h

Dinar de germanor del 25è aniversari de la independència de Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Alba Camps/Twitter


Sant Julià de Cerdanyola ha commemorat el 25è aniversari de la seva constitució com a municipi. La celebració que va fer-se aquest diumenge va constar d'un acte institucional i un dinar de germanor amb l'assistència d'unes 200 persones, segons fonts municipals. L'ajuntament va reconèixer el primer alcalde d'aquesta etapa i pare del batlle actual, el difunt Ramon Elias, com a fill il·lustre de Sant Julià, i també va homenatjar l'alcalde de Guardiola de Berguedà de l'època, Ignasi Costa. Entre els assistents, s'hi van comptar alcaldes actuals de municipis veïns i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps. 

Amb l'arribada de la democràcia es va iniciar un lent i accidentat procés que finalment va conduir Cerdanyola a independitzar-se de Guardiola de Berguedà el 20 de juliol de 1993, obrint noves perspectives de futur a la comunitat.

La independència va posar punt final a un llarg període de dependència de Guardiola del Berguedà, després de perdre consideració de municipi l'any 1942, moment en el qual la capitalitat municipal de Sant Julià i de Brocà, nucli agregat fins aleshores al poble, va passar a Guardiola. El procés d'annexió va iniciar-se sense el consens dels cerdanyolencs, en plena Guerra Civil, i es va renovar després en els primers anys de franquisme. L'acte d'aquest diumenge va servir per celebrar que fa un quart de segle es va recuperar l'anhelada autonomia després d'un complex procés polític que va iniciar-se el 1979.