L'ACA requereix retirar 40 camions de terra abocada en una riera per les obres del Serra de Noet

Les tasques per treure de la zona les pedres i la terra acumulada prop del futur edifici de l'institut s'allargaran fins dijous vinent

23 de juliol del 2018
Actualitzat a les 21:09h
Màquines retirant terra de la zona en una imatge cedida per l'ACA.
Màquines retirant terra de la zona en una imatge cedida per l'ACA. | ACA
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha requerit recentment a l'empresa que està construint el nou edifici de l'Institut Serra de Noet de Berga que retiri uns 400 metres cúbics de terra que havia abocat a la llera de la riera de Garreta, una quantitat de runa que equivaldria a uns 40 camions. Segons han informat fonts de l'ACA a NacióBerguedà, una màquina excavadora ha treballat des de dissabte en l'extracció d'aquesta terra i fins ara s'ha retirat "l'equivalent a 15 camions" de pedres i terra. Les tasques de retirada s'allargaran fins dijous vinent. 

La retirada de terra s'està fent "per fases" perquè un dels passos necessaris per a complir amb el requeriment de l'ACA ha estat "habilitar accessos per poder arribar a baix de tot", segons les fonts. La terra s'havia anat acumulant durant l'execució de l'obra, que encara es troba en marxa i que ha d'estar enllestida aquest any. La construcció, que paga el departament d'Ensenyament de la Generalitat, està adjudicada a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per José Antonio Romero Polo, i SAU&Vías y Construcciones SA.

El lloc on s'ha acumulat la terra és justament el solar del costat del punt on s'està erigint l'edifici de l'institut. En aquest sentit, fonts de l'ACA han indicat que "divendres va fer-se la inspecció" i "va demanar-se al responsable de l'obra que "es retiressin les pedres i les runes que hi havia al torrent". Segons les fonts, un cop examinada la possible afectació, l'acumulació de terra no hauria taponat l'aigua del torrent. L'avís va donar-lo un veí de la zona que va comunicar-ho al Seprona de la Guàrdia Civil, segons va avançar el diari Regió7 en l'edició de divendres.

L'ACA ha assegurat a NacióBerguedà que encara no s'ha determinat si s'obrirà expedient per l'incident. Els inspectors han tornat a ser aquest dilluns a Berga per comprovar que l'extracció de terres s'estava desenvolupant sobre allò previst. 
 

Retira de terres i pedra prop de la construcció de l'Institut Serra de Noet. Foto: ACA


Una obra molt anhelada

La Generalitat assumeix el cost de la construcció del nou equipament educatiu que és d'uns 4,5 milions d'euros, mentre que l'Ajuntament de Berga s'ocuparà de realitzar els treballs d'urbanització de la zona, que consistiran en la construcció d'una seixantena de metres de carrer i la instal·lació d'una subestació transformadora amb l'objectiu d'assegurar la recepció dels diferents serveis bàsics a l'equipament.

El nou edifici també acollirà els despatxos del Centre de Formació d'Adults (CFA) i l'Escola Oficial d’Idiomes (EOI), que actualment imparteix les seves classes a les aules de l'Institut Guillem de Berguedà. D'aquesta manera, l’alumnat de la SI Serra de Noet deixarà de fer classe en els mòduls prefabricats situats al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, que estan en funcionament de forma provisional des de l'any 2006.