Tràfec Teatre surt de gira i portarà l'obra «Assaig T4» a Girona, Nàpols i Letònia

El consell comarcal ha concedit a l'entitat una ajuda específica de 2.000 euros per tal de facilitar-los la logística, a canvi de fer d'ambaixadors del Berguedà

23 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:51h
Membres de Tràfec Teatre amb la consellera comarcal de Cultura Anna Maria Serra.
Membres de Tràfec Teatre amb la consellera comarcal de Cultura Anna Maria Serra. | Pilar Màrquez Ambròs
La companyia berguedana Tràfec Teatre se n'anirà de gira amb "Assaig T4" a finals d'estiu. L'espectacle parteix dels camps de concentració nazis i escenifica el llarguíssim i esgotador camí que van haver de fer els supervivents per tornar a casa. És una obra que fins ara només ha acumulat èxits i reconeixements, fins al punt que l'estiu passat va ser al Festival Mundial de Teatre Amateur, a Mònaco. Els representants de la companyia teatral, Lydia Canal, Muntsa Camps i Jordi Plana, han presentat aquest dilluns els seus plans més immediats de futur a la sala de sessions del Consell Comarcal del Berguedà, després que l'ens els hagi concedit una ajuda específica de 2.000 euros.

El propòsit de l'ens és que puguin portar l'obra - i amb ella el segell cultural de la comarca del Berguedà - al Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG); a Nàpols (Itàlia); i a Letònia. Els tres indrets els acolliran entre finals d'agost i setembre en els seus respectius festivals de teatre. A l'octubre també seran a Olesa de Montserrat. 

La directora de l'agrupació teatral Lydia Canal ha destacat que el 31 d'agost seran al FITAG, el més important de Catalunya en la seva categoria. Actuaran a dos quarts de 12 de la nit al pati de les Magnòlies de la ciutat, dins del cicle d'escena amateur. Més endavant, el 7 de setembre, representaran la seva obra a Oliveto Citra, una ciutat propera a Nàpols (Itàlia) on es fa un festival que es diu "Tracce" i finalment el 21 o 22 de setembre visitaran Letònia. 

"Portem 30 anys fent un teatre gestual que més endavant ha esdevingut també visual, i ara tenim la sort que tenim una obra que la podem ensenyar molt més que les que havíem tingut fins ara, i estem aprofitant aquest moment perquè es vegi el nostre treball i tot el recorregut que hem fet", ha assenyalat Canals. "En 30 anys hem tocat Lorca, Espriu, en diferents obres; i ara "Assaig T4" ens parla dels camps de concentració i acaba en el panorama actual que tenim, amb tot el que està passant al món i els camps de refugiats", ha afegit. "És una obra que sembla que no la poguem deixar de fer, l'hem anat presentant a llocs i ens han anat escollint, encara que també amb dificultat", ha comentat.

"Assaig T4" ha rebut diferents premis, però la seva presència a Mònaco és un dels factors que li ha donat empenta en l'àmbit europeu. L'èxit de l'obra també ha comportat que s'hi hagin hagut de fer petits canvis i adaptacions. Jordi Plana ha comentat que "al Teatre Municipal de Berga tenim molta llibertat de creació, tant a nivell visual com sonor, i ara quan l'enviem a fora, ens hem trobat espais més petits, espais que no són tan grans; mancances d'il·luminació, d'equip tècnic de so o de projecció audiovisual". 

Això ha fet que "Assaig T4" s'hagi hagut de reinventar, almenys en part: "Mantenim el seu caràcter inicial, però el problema gros ha vingut en travessar fronteres, ja que aquesta obra té una escenografia que és molt interessant, però que és força voluminosa", ha concretat Plana. "Amb el problema de transport i tot plegat, el que hem fet és reinventar l'escenografia, donant més èmfasi a la part visual i sonora, i intentant que sigui més fàcil el seu transport i muntatge", ha apuntat Jordi Plana. En aquest sentit, els ha estat també d'ajut l'aportació econòmica del consell comarcal, que els permetrà preparar la gira amb certa tranquil·litat. "Gràcies a l'ajut sabem que si hem de portar quelcom concret, també podrem dur-ho", ha dit Jordi Plana. En temes logístics, Lydia Canal ha recordat que "Assaig T4" mou 10 persones, el que també té certa dificultat. 

Muntsa Camps, també de Tràfec Teatre, ha destacat que la temàtica d'"Assaig T4" aconsegueix arribar "a sacsejar" el públic i que en cap cas ha deixat indiferent a aquells que l'han vista, ni dins del país ni fora de territori català. 
 

Moment de l'obra.  Foto: Jordi Plana


Tràfec Teatre va estrenar "Nínidress", la seva última obra, fa tres mesos, i també volen presentar-la a festivals de teatre en els propers mesos. En aquest cas, la temàtica de l'obra és completament una altra, ja que es tracta d'una història que aborda els abusos sexuals a la infància. 

Noves línies d'ajut, en un futur

L'ajut del Consell Comarcal del Berguedà a Tràfec Teatre no forma part de cap línia concreta de subvencions, sinó que ha estat un acord entre l'entitat teatral i l'ens amb la difusió del Berguedà com a contrapartida, tant a partir d'un logo al programa d'"Assaig T4" com per fer d'ambaixadors de la comarca. "S'ha donat l'ajut en funció de la proposta que ens va fer Tràfec Teatre, la necessitat que tenien i la projecció que vol el Berguedà de cara en fora", ha dit la consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra. De totes maneres, Serra, ha especificat que la seva és una àrea a la qual s'ha volgut donar un impuls nou des de l'ens, i que més enllà de les subvencions per a entitats socials, culturals i esportives, hi ha el plantejament de fer un pla cultural a nivell comarcal i buscar altres línies i formats d'ajudes a les entitats culturals.

També aprofitant el fet que hores d'ara es disposa d'un tècnic dedicat a aquesta àrea, una mancança que s'havia detectat en el passat. 

Format exterior

Abans d'emprendre la gira, Tràfec Teatre representarà "Assaig T4" a la plaça del Forn de Berga, el 25 d'agost. L'obra es representarà a l'exterior, una de les adaptacions de l'obra que s'han fet per la gira i que el grup teatral vol provar abans. 
Arxivat a