Berga es remulla i gaudeix de la tradició en la Festa dels Elois

Persones armades amb galledes i mànegues, rucs, cavalls i genets han participat en una concorreguda passada pels carrers de Berga | La plaça de Sant Joan s'ha omplert de gom a gom durant el Ballet de Déu

22 de juliol del 2018
Actualitzat el 23 de juliol a les 12:01h
L'aigua, els rucs i els cavalls són protagonistes de la festa.
L'aigua, els rucs i els cavalls són protagonistes de la festa. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga i el foc com a element festiu són potser indestriables a través d'una festa tan significativa com la Patum. Però els berguedans i berguedanes també fan festa grossa xops d'aigua. L'aigua és l'element més destacat de la cita de la capital berguedana amb la tradicional Festa dels Elois, una celebració històrica que s'ha mantingut viva malgrat les dificultats i les situacions adverses. La celebració recorda sempre la feina dels traginers i l'hàbit de beneir els animals.

El so dels trabucs ha despertat als berguedans a primera hora d'aquest diumenge al matí. Ha estat llavors quan desenes de veïns i veïnes de la ciutat de totes les edats han sortit al carrer per afegir-se a la passada dels Elois, protagonitzada per cavalls i rucs, i l'aigua que cau i ve de tot arreu, des de balcons i finestres fins a galledes d'aigua a peu de carrer.

Places com la de les Fonts o Sant Joan han estat els llocs triats per muntar piscines inflables d'aigua i esperar la desfilada d'animals, però també per remullar els més incauts que han sortit al carrer a primera hora per participar a la festa i que eren molls - a còpia de bromes i revenges - abans i tot de començar. Una pluja fina i insistent ha acompanyat el principi de la festa, però la meteorologia no ha espantat un públic disposat a passar-s'ho bé a força de remullar-se fins al moll de l'os i acompanyar rucs, cavalls i genets, primer fins al capdamunt de la vila, a la plaça de Santa Magdalena, on s'ha fet un esmorzar popular amb coca i xocolata, i de baixada, fins a la plaça de Sant Pere, en la tradicional benedicció dels animals. En algun moment de la història, la benedicció que feia el campaner antigament amb aigua no beneïda es va traslladar als balcons dels carrers per on passa la cavalcada de diumenge al matí.
 

Festa dels Elois aquest diumenge. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Persones armades amb galledes i mànegues, que llancen indistintament aigua freda, tèbia i calenta, participen actualment a la festa pels carrers de la ciutat, on tot s'hi val per afegir xerinola a aquesta passada matinal que ha omplert el nucli antic de la ciutat des de abans de les 9. El seguici ha estat format per 45 rucs i 11 cavalls. Turistes i vianants despistats també han estat l'objectiu de l'aigua que rajava des dels balcons. 

A les 10 en punt del matí, després de la simbòlica benedicció dels animals, els músics han posat punt i final a la passada amb un Tirabol de la Patum en què molts dels que s'ho intentaven mirar des dels racons més allunyats de l'aigua de la plaça de Sant Pere, s'han acabat unint a la disbauxa.
 

Benedicció dels animals a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Després d'un breu descans, la festa ha continuat a dos quarts de 12 del migdia. Aquest cop amb tothom sec i ben mudat. A aquesta hora s'ha fet la missa cantada per la Coral Queraltina, amb autoritats i administradors, a l'església de Sant Francesc de Berga. També cap al migdia la festa dels Elois ha seguit amb l'escenificació de la boda típica de l'Alt Berguedà, una representació de l'Agrupació Teatral La Farsa. Com si el casament s'anés a celebrar de veritat, el padrí vestit d'època ha acompanyat el nuvi des de l'antiga casa Bartrina, a la plaça de la Creu, fins a Sant Francesc. Després, ha anat a recollir la núvia a ca l'Andreu Borràs, al carrer Buxadé, i s'han dirigit al temple acompanyats de la colla de Trabucaires de Castellar del Riu i els grallers dels Castellers de Berga. 
 

La núvia en el recorregut des del carrer Buxadé fins a l'església de Sant Francesc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A la sortida de missa, els més petits de la comitiva han repartit els tradicionals panellets. Llavors, i després de més salves de trabuc, la celebració s’ha traslladat a la plaça de Sant Joan on s’ha dansat el ballet de Déu o de l'Adéu. A partir d'aquest any, al tradicional ball hi ballen dues parelles, en lloc d'una, per tal que més persones puguin participar-hi i potenciar-hi la participació dels més joves. A la 1 de la tarda, la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga ha acollit el lliurament de les ferradures d'or, argent i bronze per part de la Junta Conservadora de la festa. Enguany, s'ha recuperat el tradicional vermut de la comitiva nupcial, a càrrec de Grup Horitzó del Berguedà. 

Mostra d'oficis i el rapte de la núvia, dissabte

Una de les novetats més importants d'aquesta edició dels Elois, va viure's aquest dissabte. Es tracta de la mostra d'antics oficis al barri vell, que va servir d'excusa a molts berguedans per endinar-se pels estrets carrers del centre històric de la ciutat; i en cadascuna de les seves places, descobrir antigues tasques com la de manyà, ferrer, o llauner, entre altres. 

Per segon any, dissabte va celebrar-se el Rapte de la Núvia, una novetat que va afegir-se l'any passat i que és una nova escenificació teatral al voltant del casament típic de diumenge, que interpreta l'Agrupació Teatral la Farsa. La festa ha posat també l'accent en la campanya "Vull la Nit" contra les agressions sexistes en el sopar i concert de dissabte, a la plaça de la Pietat, on s'ha estrenat el videoclip de la cançó "Només un Sí" de Xento. 
 

Comitiva nupcial a la sortida de missa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Ballet de Déu aquest diumenge. Foto: Ivan Genescà

 

Mostra d'oficis de dissabte a la placeta Ciutat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a