Guardiola vol donar embranzida a les tasques de recuperació del seu castell

La Diputació de Barcelona redactarà el pla director del jaciment per un valor de 21.000 euros, quelcom que ha de garantir la continuïtat de les excavacions i actuacions de consolidació

20 de juliol del 2018
Actualitzat a les 18:12h
Josep Lara amb Joan Closa, director del Servei Patrimonial de la Diputació.
Josep Lara amb Joan Closa, director del Servei Patrimonial de la Diputació. | Cedida
La Diputació de Barcelona redactarà el Pla director del Castell de Guardiola de Berguedà que ha de permetre assegurar futures excavacions i actuacions a les restes d'aquest important jaciment arqueològic. L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha explicat que "el document hi garantirà la continuïtat de les tasques arqueològiques". L'entitat Torre de Guaita hi va realitzar el primer camp de treball el 2010, a través del departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i des de llavors n'hi ha fet una desena més. 

"Ja fa anys que Torre de Guaita s'encarrega de les excavacions al castell, una tasca que es fa a nivell voluntari, que comporta molta feina, i que cal agrair", ha dit Lara. "Des de l'Ajuntament ens ha semblat, no obstant, que calia demanar la col·laboració de la Diputació de Barcelona, perquè el fet de disposar d'aquest pla director ens permetrà donar una embranzida més potents als treballs al castell", ha relatat Josep Lara. El document ha d'obrir les portes a sol·licitar ajuts per fer excavacions i tasques de conservació més enllà del treball voluntari que es fa actualment. 

"El document farà una radiografia del jaciment i ens marcarà quines actuacions són prioritàries", ha afegit Lara. L'alcalde ha assegurat que "tenint en compte que l'enclavament on està el castell és municipal, des de que Endesa va cedir el terreny fa dos anys, hem volgut aprofitar que en teníem la titularitat per demanar-ne un pla director". Es tractarà d'un estudi previ molt exhaustiu "de totes les runes i de tot el material que s'ha trobat, i de en quin estat es troba el castell" i, a partir d'aquí, proposarà "una sèrie de fases, de manera que es pugui anar consolidant el que es va excavant perquè no es degradi", ha apuntat.

Lara ha explicat que és un document que ja fa dos o tres anys que es demanava. El cost del projecte és de de 21.000 euros que paga al 100% la Diputació de Barcelona. 

"Un cop que tinguem aquest pla redactat; disposar-ne, ens facilitarà molt el poder demanar subvencions a Diputació i al departament de Patrimoni per tal de fer-hi més actuacions", ha comentat Lara. "El document et permet acotar les fases i, moltes vegades, un dels requisits previs per accedir a determinades subvencions és justament el de disposar d'un pla director", incideix l'alcalde. "L'equip de voluntaris fa molt bona feina, però arriba un punt que no n'hi ha prou amb el voluntariat; això ens permetrà professionalitzar una mica les coses, que algú endreci totes les feines que s'estan fent al castell, que indiqui si interessa consolidar més una part, fer unes determinades excavacions, entre altres", ha apuntat Josep Lara. 

Rellevància històrica 

Josep Lara ha fet incidència en la importància del castell com a valor patrimonial de Guardiola. "El castell té una importància vital per Guardiola, de fet el nom ja ve d'aquí, fa referència al castell de Guàrdia que controlava el pas que venia des de la Cerdanya cap a Berga, a nivell història és molt important; i a nivell de Guardiola no deixa de ser els orígens del municipi, per bé que el poble com a tal es construís amb l'arribada del tren", ha assenyalat Lara. "Tenim cinc parròquies romàniques de depenen de l'ajuntament, de manera que no hem d'oblidar que històrica romànica i antiga en tenim tota", ha afegit. 

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, i el director del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, van donar a conèixer a principi de mes la bona notícia als membres de l'associació de Torre de Guaita, en una visita que es fer al castell aprofitant la presència al poble de Closa.