Berga refà fins a setze metres de clavegueram al sud del passeig de la Pau

El regidor Oriol Camps assegura que la brigada afronta ara el darrer tram d'obra, que suposa enllestir el pou de registre, cobrir-ho tot de nou i dur a terme l'enjardinament de la rotonda de la Patum

19 de juliol del 2018
Actualitzat el 20 de juliol a la 1:26h
Estat de les obres de clavegueram a la rotonda de la Patum, al passeig de la Pau.
Estat de les obres de clavegueram a la rotonda de la Patum, al passeig de la Pau. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga afronta el darrer tram d'obra de la claveguera de la rotonda de la Patum, un mes després de l'inici de l'actuació. El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat a NacióBerguedà que "s'han hagut de fer uns 16 metres de claveguera nova amb una profunditat important" perquè "la claveguera que hi havia datava de fa cent anys i tenia una volta de pedra que s'havia enfonsat per diverses raons, entre les quals que la sobrecàrrega que suposa la rotonda i humitats". 

Oriol Camps ha explicat que a hores d'ara els nous metres de claveguera "estan fets i són operatius". El regidor ha afegit que "falta acabar el pou de registre que no hi era i ara n'hi haurà" i ha assenyalat que aquest pou ha de facilitar accedir a la xarxa de clavegueram sempre que hi hagi un problema. Els últims passos de les obres consistiran a tornar-ho a cobrir tot i refer l'enjardinament de la rotonda. "Això encara no s'ha fet perquè amb les pluges de la setmana passada, i si utilitzem maquinària pesant, perilla que hi hagi despreniments", ha comentat Camps.  El consistori espera poder reprendre aquesta part de l'actuació els propers dies, per tal d'enllestir les obres.  

Quan la terra va quedar remoguda a l'entorn del conducte soterrat, l'ajuntament va poder comprovar que s'havia trencat un col·lector. Inicialment, va estimar-se que s'haurien de refer uns cinc metres de clavegueram però finalment n'han estat setze. "A mesura que es va anar obrint van anar sortint problemes, i anaves obrint i et trobaves encara més claveguera esfondrada", ha relatat Camps. "Fins i tot quan semblava que el clavegueram estava sa, t'ho tornaves a mirar i veies que estava partit per la meitat, amb la qual cosa s'hagués tornat a enfondrar", ha afegit el regidor. Aquest fet va obligar els operaris de la brigada a anar seguint la claveguera fins que van trobar un tram sense afectació. "Allà és quan vam parar, es va fer un calaix de formigó i es van posar nous tubs", ha dit. 
 

Aspecte actual de les obres a la rotonda de la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els últims dies el plantejament era ja acabar el pou de registre, tancar i fer l'enjardinament. El fet que plogués va fer endarrerir aquests plans al consistori, que va destinar la brigada a altres obres al municipi. El regidor no ha donat una data de fi d'obres per prudència, donat que ara mateix depèn de la meteorologia, però ha indicat que ara mateix només falta fer el tancament i enllestir el pou de registre.

L'antic pont d'accés a Berga, al descobert

Les obres al clavegueram en aquest punt del passeig de la Pau de Berga han deixat a la vista un tros de l'antic pont d’accés a Berga. El pont travessava la riera abans que s'urbanitzés el passeig de la Pau. El regidor Oriol Camps explica que el pont data aproximadament de l'any 1880, que és quan es va fer la carretera a Berga.

"A la "Crònica Menuda" de mossèn Josep Armengou aquest pont hi surt. És perquè la banda nord - que és el que ha sortit ara - ha estat terraplenada d'ençà que va fer-se la benzinera, des dels anys 20 o 30; però la banda sud hi va ser ben bé fins als anys 50 o 60", ha dit el regidor. 

Camps ha afegit que el pont encara ha continuat sent efectiu "quant a que l'aigua desaigua a través de l'ull del pont i tira cap avall, forma part de la claveguera". 
Arxivat a