Castellar del Riu inaugura la depuradora que resol el sanejament d'aigües d'Espinalbet

El cost de l'obra s'ha enfilat a 250.000 euros i es tracta d'un equipament que feia molts anys que el consistori perseguia fer realitat

18 de juliol del 2018
Actualitzat a les 22:11h
Inauguració de la depuradora de Castellar del Riu.
Inauguració de la depuradora de Castellar del Riu. | Pilar Màrquez Ambròs
Castellar del Riu ha estrenat l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) que donarà servei a entre 60 i 70 cases de la zona d'Espinalbet, la més urbanitzada del municipi de 170 habitants. El projecte resol una assignatura pendent de Castellar del Riu i posa punt final a una qüestió que ha preocupat el consistori en les darreres legislatures. El cost de l'obra s'ha enfilat als 250.000 euros. L'acte d'inauguració de la instal·lació s'ha fet aquest dimecres a la tarda amb la presència de la majoria de regidors de l'equip de govern de Solé i dels mitjans de comunicació de la comarca.

L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha explicat que el projecte per equipar el poble de depuradora prové de la legislatura anterior, si bé l'Ajuntament de Castellar del Riu també s'havia arribat a plantejar la connexió amb Berga amb un col·lector de 2,7 quilòmetres. "La connexió també tenia avantatges per Berga, perquè resolia tot el tema del sanejament d'aigua de la Font Negra, de l'Hostal del Guiu i, fins i tot, de Queralt", ha dit Adrià Solé. "Políticament va haver-hi acord, però al final no va ser tècnicament possible", ha afegit Solé. Això va fer que la solució per a les aigües residuals de Castellar del Riu s'endarrerís durant anys. Finalment, Castellar del Riu va acabar tota l'estructura del clavegueram la legislatura passada, i va ser llavors quan va decidir-se tirar endavant amb la depuradora.  

"Teníem un conveni signat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per tal que ens subvencionessin la depuradura, però en aquell moment ens van dir que es trobaven en suspensió de pagaments", ha relatat Solé. Per tal d'aconseguir sanejar les aigües del municipi, el municipi ha hagut de costejar l'equipament amb diners provinents de préstecs i de subvencions de la Diputació de Barcelona.

Les obres de l'equipament, que gestiona OMS SACEDE i la instal·lació de la qual ha estat realitzada per l'empresa Rial, van començar la tardor passada. "Tot el que és la urbanització d'Espinalbet, i restaurants i establiments del municipi, tot passa per la depuradora a partir d'ara", ha explicat Solé. La instal·lació permetrà deixar d'abocar aigües residuals a la Riera de Metge, si bé la majoria de parcel·les i xalets tenien fossa pròpia. "Moltes vessaven perquè són antigues, majoritàriament de finals dels anys 70 i principis dels 80", ha afirmat Solé.

"Amb això evitem que cada casa hagi de cuidar-se de buidar la seva fossa, legalment les aigües residuals s'han d'abocar en un lloc que estigui permés, i això també suposava un cost important pels veïns que ara solventem", ha afegit el batlle. 

La resta de masies i cases de turisme rural que es troben fora de la urbanització tenen el seu sistema de depuració propis i no s'inclouen entre els veïns que, a partir d'ara, estan obligats a connectar amb la depuradora. Els veïns de la urbanització i restaurants estan obligats a connectar-s'hi, i hauran de pagar el dret de connexió, un pagament únic de 300 euros. 
 

L'enginyer Josep Ramon Busquets amb l'equip consistorial en l'estrena de la depuradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Ara l'ACA certificarà el funcionament de la depuradora i l'equipament passarà a integrar-se en el manteniment de les depuradores del Consell Comarcal del Berguedà", ha assenyalat Solé. L'alcalde de Castellar del Riu ha admès que la connexió amb Berga hagués resol el sanejament d'aigües amb menys costos, però donat que tècnicament no va poder-se avançar, ha valorat positivament el fet que el seu municipi hagi donat aquest pas per tal de resoldre la depuració d'aigües residuals.

Capacitat per tractar el cabal de 300 habitants

L'enginyer Josep Ramon Busquets ha detallat que l'EDAR d'Espinalbet és de tipus modular, compacta i semisoterrada. "Està formada amb capacitat per tractar el cabal de 300 habitants", ha especificat. "La construcció està formada per un conjunt de dos tancs polivalents horitzontals i una unitat de contactors biològics rotatius, també consta d'una caseta elèctrica", ha destacat. 

L'equipament s'ha situat gairebé al final del terme municipal de Castellar del Riu, un cop que s'acaben els habitatges d'Espinalbet, i en una zona boscosa i escarpada.  
 

Imatge de la nova EDAR de Castellar del Riu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs