Noves jornades de captura de crancs invasors a la riera de Merlès

Les dates escollides són el 28 de juliol i el 4 d'agost | La primera de les trobades estava prevista pel dissabte 21 de juliol, però s'ha aplaçat una setmana, per la previsió de pluja i la gran quantitat d'aigua al riu

18 de juliol del 2018
Actualitzat el 20 de juliol a les 18:31h

Captura de crancs de riu invasors a la Riera de Merlès en una imatge d'arxiu. Foto: ADEFFA


L'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA), resident a Santa Maria de Merlès, ha convocat les vuitenes jornades de captura de crancs de riu invasors, que es faran el proper dissabte 28 de juliol i el dissabte 4 d'agost. 

L'activitat és gratuïta i oberta a totes les edats, i s'admetrà un màxim de 180 participants per jornada. Per l'activitat del 28 de juliol, la inscripció pot fer-se fins el proper dia 22, mentre que per participar en la jornada del 4 d'agost, hi ha temps per inscriure's fins el 26 de juliol. Aquest any la novetat és que la inscripció és a través d'un formulari. Inicialment, la primera de les jornades estava prevista pel 21 de juliol, però s'ha aplaçat una setmana, per la previsió de pluja i perquè ara mateix el riu baixa força ple. "És una activitat en què hi participa molta gent, i per prudència, hem preferit esperar una setmana més", ha comentat Núria Valls de l'ADEFFA.
 
El cranc de riu autòcton fa uns anys, era abundant a molts rius de Catalunya, està adaptat a aquest medi. Però l'home va introduir primer el cranc de riu vermell i després el cranc senyal, tots dos americans. Són dues espècies portadores d'una malaltia, l'afanomicosis, que causa la mort de tots els crancs autòctons que es contagien.

A més a més, les dues espècies de cranc introduïdes són invasores: tenen moltes cries l'any i provoquen la destrucció de l'hàbitat on viuen, depreden també els peixos , les seves cries i els seus ous i plantes. "És important que les persones coneguem el problema, per no seguir escampant les espècies de cranc invasores pels rius i preservar els ecosistemes fluvials", expliquen des de l'ADEFFA.

Cadascuna de les jornades començarà a les 8 del vespre amb arribada al Centre de Camadoca i una explicació de l'activitat, i finalment es donarà inici a la captura de cranc invasor a la riera de Merlès. 
Arxivat a