«La Creu de Sant Jordi és una gran satisfacció, moltíssima gent ha fet possible les Nits Musicals»

El president de l'entitat i alcalde de Guardiola, Josep Lara, valora molt positivament el reconeixement i assegura que sempre ha cregut que el cicle de música s'ho mereixia

17 de juliol del 2018
Actualitzat a les 22:25h
Josep Lara, en una foto d'arxiu.
Josep Lara, en una foto d'arxiu. | Aida Morales
Les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà rebran aquest any la Creu de Sant Jordi. La tenacitat de 54 anys ininterromputs de festival l'ha consolidat com una cita imprescindible dels estius berguedans i ha donat fruits en forma d'un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat. El president de les Nits Musicals, Josep Lara, que és també alcalde de Guardiola de Berguedà, ha valorat a NacióBerguedà que es tracta d'una distinció molt important "que no és fàcil que et concedeixin". Segons Lara, "com a alcalde estic encantandíssim, però com a president de l'entitat encara més, perquè moltíssima gent hi ha treballat, i l'ha fet possible durant molts anys de manera anònima i ara tenim aquest reconeixement públic, és una gran satisfacció". 

El conseller de Cultura, Lluís Puig, que es troba exiliat a Brussel·les (Bèlgica), va trucar a Josep Lara el mes de maig passat, per comunicar-li que el Govern a l'exili proposava les Nits de Guardiola com una de les entitats que el 2018 s'havia de distingir amb la Creu de Sant Jordi. "Em va explicar que creien que n'érem mereixedors, però que el guardó l'hauria de ratificar el Govern que entrés", ha relatat Lara. La consellera de Cultura de l'executiu de Quim Torra, Laura Borràs, ha ratificat finalment aquesta i la resta de distincions que s'havien proposat. "Ara fa uns dies que em van trucar del gabinet de presidència", ha apuntat Lara. "Estem molt contents per l'entitat i per Guardiola de Berguedà. El guardó s'ha aconseguit a base de dossiers, d'explicar que en som mereixedors, d'adhesions de persones i entitats que han demanat la distinció", ha afirmat.

Josep Lara ha recordat que, juntament amb Josep Viladés, anterior president de les Nits Musicals, n'havien parlat moltes vegades de la Creu de Sant Jordi. "Ens dèiem: 'Ens haurien de donar la Creu de Sant Jordi'. Però com una cosa inaccessible perquè no és fàcil que te'n concedeixin una", ha admès. De fet, Josep Lara es va proposar aconseguir-la a partir de l'any 2014, coincidint amb el 50è aniversari de l'entitat. "Se'm va ficar al cap que havíem d'optar-hi, però era conscient hi ha molta competència", ha afegit.

Lara ha assegurat que al difunt Josep Viladés, que els últims anys va ser president honorari de l'entitat després d'haver-ne deixat la presidència, li hagués fet "molta il·lusió" la distinció. 

"Jo sempre he cregut que l'entitat s'ho mereixia, sobretot perquè som en un poble de mil habitants, lluny de l'àrea metropolitana, un fet que actualment no representa grans dificultats; però que mig segle enrere suposava un esforç afegit a l'hora de portar músics de grans sales al festival", ha ressaltat Josep Lara. Lara fa molts anys que està vinculat a l'entitat i en va ser president abans que alcalde. 

Les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà són una entitat privada sense ànim de lucre. Els organitzadors mantenen des del 1965 el cicle de concerts al monestir de Sant Llorenç. El festival va sorgir amb la voluntat d'apropar la música clàssica i els intèrprets de renom als veïns i ha mantingut l'èxit fins al present. "Les Nits Musicals estan molt consolidades a la programació cultural del Berguedà, com que sempre fem l'últim divendres de juliol i els dos primers d'agost, ens agafa amb una època amb molt turisme, i afavoreix que molta gent amb interès per la música s'hi acosti, gaudeixin de les reformes del monestir dels últims anys i de la música", ha dit Lara. "Programem el màxim que podem i el màxim de qualitat que sabem", ha conclòs el president.

La cerimònia d'entrega de creus tindrà lloc el proper dilluns 23 al Palau de la Música.