Mor l'escriptor Francesc d'Assís Picas, autor dels pastorets de l'Ametlla de Merola

L'Associació Cultural L'Esplai li farà un homenatge i Mateu Fité recorda que era un home que continuava molt lligat al poble, malgrat viure a la Jonquera des de 1953

16 de juliol del 2018
Actualitzat a les 20:05h
Francesc d'Assís Picas (a la dreta) amb l'arquebisbe Joan-Enric Vives.
Francesc d'Assís Picas (a la dreta) amb l'arquebisbe Joan-Enric Vives. | Cedida
L'escriptor Francesc d'Assís i Picas, autor de "La Flor de Nadal", el text dels Pastorets de l'Ametlla de Merola, ha mort a la Jonquera (Alt Empordà) als 96 anys. El funeral s'ha celebrat aquest dissabte passat a l'Església de Santa Maria de la Jonquera. Picas va néixer a l'Ametlla de Merola l'any 1921, però la seva tasca com a transitari de duanes va fer que es traslladés la Jonquera l'any 1953. Va fundar l'empresa Picas Via Europa (PIVESA), però la seva afició va continuar sent la literatura. Durant la seva vida, va escriure més d'una vintena d'obres de prosa, poesia i teatre. 

Mateu Fité, de l'Associació Cultural l'Esplai, que organitza Els Pastorets de l'Ametlla de Merola, ha explicat a NacióBerguedà que el lligam de Francesc d'Assís Picas amb l'antiga colònia industrial s'ha mantingut al llarg dels anys. "És molt important ressaltar que ell va escriure el text dels Pastorets de l'Ametlla de Merola, que porten per nom "La Flor de Nadal", que els vam estrenar aquí a l'Ametlla el 1954 i que encara ara els estem fent", ha subratllat Fité. La representació nadalenca va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi el 2007. "Era un home conegut al poble perquè cada any venia als Pastorets i, a més a més, no es perdia cap festa major", ha detallat Mateu Fité.

"La nostra festa grossa, al setembre, és una celebració que té un ball centenari de nans i cascabells i que ara fa uns 30 anys va incorporar els gegants, en Francesc d'Assís Picas era un assidu als actes de la mateixa", ha comentat Fité. 

L'Associació Cultural l'Esplai estudiarà homenatjar-lo

L'Associació Cultural l'Esplai encara n'ha de parlar amb profunditat, però Fité avança que probablement s'estudiarà la manera de fer-li un homenatge, sobretot de cara a les representacions dels Pastorets del proper Nadal. "És molt prematur dir-ne res perquè encara s'ha de definir què, però segurament hi haurà algun tipus de reconeixement", ha comentat Fité. 

Fité ha recordat que, d'entre les obres literàries de Picas, hi destaca també la comèdia musical "Els Bandolers de Cantallops", que la gent de teatre de l'Ametlla de Merola ha representat prop d'una seixantena de vegades i que han arribat a escenificar fora del poble. "A més a més de representar-la a l'Ametlla de Merola, aquesta és una obra que hem anat a fer a Saldes, i que hem arribat a fer al Guixaró, a Avià, o a Balsareny. És una obra de la qual els atmellans en tenim molt bona recordança", ha dit Mateu Fité.
 

Imatge d'arxiu dels Pastorets de l'Ametlla de Merola, l'autor dels quals era Francesc d'Assís Picas. Foto: Cristina Prat


Francesc d'Assís Picas també és l'autor de "Mossèn Jacint Verdaguer, poeta de Maria i de la fe del poble català" i d'"Història de la Indústria Tèxtil dels segles XIX i XX", entre altres. Es tracta d'un home que tenia profundes creences religioses i que havia publicat diversos articles sobre la persecució a membres de l'església catòlica durant la guerra civil espanyola.
Arxivat a