Cavallers i artesans envaeixen un Bagà de vocació medieval

La mostra d'enguany ha apostat per recuperar paradistes que havien deixat de participar-hi i s'hi han pogut veure antics oficis com el de la terrissa, el dels teixits o el de bufar vidre | Un centenar de guerrers han protagonitzat l'esperada batalla i l'assalt al campament

14 de juliol del 2018
Actualitzat el 16 de juliol a les 2:42h
Recreació d'una de les batalles de cavallers que ha tingut lloc al parc de la Vila.
Recreació d'una de les batalles de cavallers que ha tingut lloc al parc de la Vila. | Pilar Màrquez Ambròs
L'artesania i les recreacions cavalleresques entretindran baganesos i visitants fins aquest diumenge. Fidel a la cita de cada tercer cap de setmana de juliol, el nucli antic medieval de Bagà s'ha transformat novament aquest dissabte en l'escenari de les Festes de la Baronia de Pinós, que converteix els carrers de la vila en un anar i venir de turistes, artesans ocupats amb ceràmica, forja, vidre o sabates, i vilatans vestits com si el poble hagués realitzat efectivament un viatge al seu passat.

Les activitats més concorregudes han tingut lloc a la tarda, especialment al parc de la Vila quan un centenar de cavallers ha protagonitzat una batalla campal de fingida duresa i l'assalt al campament. També s'ha donat inici al mercat medieval, amb demostracions de determinats oficis. Hi han participat una trentena d'artesans, molts d'ells veïns i veïnes de la vila. Des de cistellers, teixidors, espardenyers, herbolaris i terrissaires fins a un bufador de vidre. 
 
La mostra d'enguany ha apostat també per recuperar paradistes que havien deixat de participar-hi els darrers temps. És el cas del titellaire ebrenc Lluís Valls que ha explicat a NacióBerguedà que ja havia participat a la festa fa anys i que hi ha tornat aquest 2018. "És una bona festa, és un viatge llarg des del poble d'Amposta d'on vinc, d'unes 3 hores, però altres vegades ens hi havíem sentit molt bé", ha explicat. Aquest dissabte Valls esperava que l'ambient al nucli antic s'animés a mesura que transcorria la tarda, mentre construïa artesanalment els seus titelles.

A tocar de la seva parada, els primers visitants de la mostra feien cua per prendre te i pastes al tradicional zoco àrab que sovint acompanya aquesta cita; i dos carrers més avall, entre l'estretor del centre històric d'aquesta vila de l'alt Berguedà, un grup de batucada posava ritme a la tarda. Al vespre, la festa esperava guanyar encara més en ambientació amb el concert dels Joglars de Ripollet al Palau dels Pinós i la presentació dels grups de recreació a la plaça Porxada, conjuntament amb l'espectacle de foc dels Diables del Clot de l'Infern de Puig-reig.  
 

Mercat de productes agroalimentaris i artesans pels carrers estrets del centre històric. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un dels artesans que no s'ho perd mai és el terrissaire Marc Llordella. Llordella ha relatat a aquest mitjà que la terrissa és una afició que va prendre amb força després de jubilar-se i que s'hi dedica sempre que pot. Aquesta tarda no perdia l'atenció del seu torn, on treballava amb cura les peces de fang davant dels curiosos que l'envoltaven. Mentrestant, una jove terrissaire, alumna de Llordella, oferia també petits consells a nens i nenes en un concorregut taller. 

Més recreacions
 
L'activitat medieval a la vila de Bagà continuarà aquest diumenge amb la recreació del campament medieval sota el pont de la Vila i a la font del Calic. Durant el matí també hi haurà exhibició de lluita medieval. El programa d'actes finalitzarà dissabte 21 de juliol amb la presentació del llibre "El Rescat de les Cent Donzelles", un manuscrit de la genealogia del llinatge Pinós, de l'Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà. Diumenge 22, hi haurà una trobada de campaners a l'Església de Sant Esteve. L'escenificació d'"El Rescat de les Cent Donzelles" no es fa enguany a Bagà, perquè la vila alterna la representació amb Vila-seca (Tarragonès).
 

El terrissaire Marc Llordella, de Bagà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Les Festes de la Baronia de Pinós han omplert el nucli antic de Bagà de parades i visitants. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Dues baganeses pel nucli antic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs