Vallcebre estudia rehabilitar Cal Costa per oferir pisos de lloguer social

La Diputació de Barcelona ha lliurat al consistori un document que planteja la viabilitat del projecte

11 de juliol del 2018
Actualitzat a les 18:55h

La masia de Cal Costa de Vallcebre. Foto: Diputació de Barcelona


L'Ajuntament de Vallcebre estudia la possibilitat d'oferir pisos socials a Cal Costa a partir de la rehabilitació d'aquesta masia de propietat municipal. La Diputació de Barcelona ha lliurat al consistori aquest dimecres l'estudi de viabilitat del projecte. L'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena, ha explicat a NacióBerguedà que l'objectiu de l'actuació seria passar a disposar de diversos habitatges assequibles, que es podran oferir als joves del municipi, però que també poden servir per atraure nous veïns i veïnes que contribueixin a la recuperació demogràfica i la dinamització econòmica de la població.

"L'estudi ens permet conèixer millor quant ens costaria aquesta iniciativa, i com es podrien distribuir els pisos. És, a partir d'aquest document, que ara hem de plantejar-nos com podem desenvolupar el projecte, com podem aconseguir els diners per executar-los", ha afirmat Cadena. "Haurem d'acabar-ne de parlar, però la idea és tirar-ho endavant, el que passa és que és una masia molt vella, s'haurà de començar a demanar subvencions al departament d'Habitatge, i a la mateixa Diputació, per engegar-ho per passos", ha afegit el batlle. 

El primer que caldria fer a Cal Costa seria assegurar l'estructura de la casa. "En mica en mica hi haurem d'anar gastant partides", ha comentat l'alcalde. El cost total de l'actuació s'estima que se situa en més de 200.000 euros. "És un pressupost molt elevat per un ajuntament petit com el de Vallcebre", reflexiona. 

Al gener de 2010, la Diputació de Barcelona va lliurar un estudi de viabilitat d'habitatge social a l'Ajuntament de Vallcebre. Dins d'aquest estudi, on s'analitzava, entre d'altres, les potencialitats del patrimoni públic, ja es va identificar Cal Costa com un edifici d'interès per actuar-hi. Per tant, el projecte que s'hi vol desenvolupar, vindria avalat també per aquell document. 

Cal Costa és un edifici aïllat, que es localitza al nucli urbà, de construcció antiga i tipus masia, amb parets de pedra i teulada a dues aigües, i l'afegit d'un paller. Actualment, presenta un estat de conservació molt deficient, així que l'actuació proposada és d’una gran rehabilitació amb conservació de façanes, que permetrà l’obtenció de quatre habitatges. S'hi mantindria el volum existent i s'hi podrien fer dos habitatges de 90 metres quadrats en dúplex i dos de 50 metres quadrats, segons l'estudi de la Diputació. 

Una permuta o una possible masoveria, opcions de viabilitat

Els estudis de viabilitat són documents tècnics dissenyats per facilitar la presa de decisions dels ens locals a través de la proposta de diferents alternatives. En aquest cas, l'ens provincial ha analitzat també "una alternativa de mínims" per a l’estabilització de l'edifici a l'espera del moment idoni per executar la rehabilitació. El document planteja, no obstant, l'alternativa de màxims, buscant recursos per promoure l'edifici d'habitatge protegit en règim de lloguer i l'opció d’una permuta. És a dir, es buscaria un operador extern que executi la rehabilitació a canvi de la cessió de dos habitatges. També s’ha estudiat l’opció que les obres siguin executades pel mateix llogater o usuari, en una possible masoveria, per reduir el pressupost total.

El projecte de Castellnou pot reprendre's després de l'estiu

Lluís Cadena compara el projecte a Cal Costa amb la idea que el 2015 van plantejar a Castellnou, per bé que en aquell cas s'hi volia impulsar la instal·lació d'un negoci que comportés expressament l'arribada de noves famílies al poble. "A Castellnou, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, vam demanar que qui tingués un projecte d'emprenedoria es plantegés instal·lar-s'hi i s'hi van interessar diferents persones, però quan vam començar les obres, vam veure que l'edifici estava pitjor del que ens pensàvem, i vam haver de parar-ho", ha recordat Cadena.

El propòsit del consistori és, després de l'estiu, tornar-se a posar en contacte amb les persones que s'havien interessat per emprendre un projecte econòmic a Castellnou, per poder tirar endavant també aquella idea.