Impulsen un projecte veïnal per definir el futur de Bagà amb vista a les eleccions de 2019

La previsió és configurar una llista independent per al pròxim mes de maig

11 de juliol del 2018
Actualitzat a les 15:38h
Pep Llamas i Josep Ureña aquest matí.
Pep Llamas i Josep Ureña aquest matí. | Pilar Màrquez Ambròs
Un grup de persones ha creat "Projecte Bagà", una iniciativa que agrupa veïns i veïnes de la població de diferents ideologies i que es proposa configurar d'aquí a final d'any un document que englobi els projectes de futur més necessaris per a la vila, i trobar gent que s'hi impliqui i que en defensi l'execució a les eleccions municipals de maig de 2019.

Els baganesos Josep Ureña i Pep Llamas en són dos dels impulsors i han presentat la iniciativa als mitjans aquest dimecres. Pep Llamas, que actualment és regidor de l'oposició al grup mixt i que va presentar-se com a cap de llista de CiU el 2015, assegura que aquesta idea neix totalment separada de qualsevol ideologia política. Josep Ureña, reitera que "es tracta d'un projecte apolític que no té res a veure amb cap partit polític, sinó que és tot el contrari: som un equip de gent que pretén establir un projecte a llarg termini per Bagà". Es proposen treballar diferents aspectes del futur del municipi, plantejar projectes pel futur immediat de Bagà, però també a partir de plantejar-se "com ha de ser Bagà d'aquí a 50 anys", assenyalen. La idea gira al voltant de tres blocs importants: l'urbanisme, l'economia i el suport a les entitats.

Llamas apunta així que "Projecte Bagà" sorgeix amb l'ànim de resoldre les mancances actuals al municipi però, sobretot, davant del fet que "l'Ajuntament de Bagà, com una majoria de consistoris, funciona en base unes directrius polítiques i no governa al costat del poble". Segons Llamas, "partim de la idea de recosir la manca de teixit associatiu, quan tot el tarannà de Bagà s'havia basat sempre en les entitats". Ureña afegeix que "des de fa un parell de dècades, però principalment, en aquesta última dècada, Bagà ha perdut molt en tots els sentits, cultural, social i econòmicament". 

A "Projecte Bagà" els preocupa, entre altres, el plantejament urbanístic de Bagà - perquè recorden que aquest funciona "amb les normes subsidiàries de 1983" - i el futur de Coll de Pal, i volen promoure iniciatives econòmiques com la vinya o plantejar l'aposta per la biomassa i la  promoció de les festes, com són la Fia - Faia o el mercat medieval de la Baronia de Pinós. "Hem de ser capaços de vetllar per l'urbanisme del nucli antic, d'atraure el turisme i de no oblidar la qüestió econòmica: Bagà ha viscut de tot allò que li va donar la vida, la mina i la indústria tèxtil, de les quals no en queda res", afirma Llamas. "Hi ha hagut sempre el somni del polígon industrial però l'economia actual ja no passa per aquí", avisa.

"El jovent està marxant, és jovent molt preparat amb professions liberals, joves que si hi hagués una xarxa bona de telecomunicacions, podrien treballar també des de la nostra vila", comenta. "Tenim el repte de construir tot un poble, d'aixecar tot el que Bagà havia estat però situant-ho al segle XXI", diu Llamas. 

Una de les principals preocupacions de "Projecte Bagà" és relativa al futur de les entitats. Una qüestió que es considera "molt urgent". "Perquè s'està treballant per inèrcia i no amb aquella alegria que hi havia abans per tirar endavant les diferents associacions", comenta Josep Ureña. "Per part de l'Ajuntament de Bagà també manca no només suport econòmic sinó també suport moral a les entitats, es troba faltar presència del consistori en tots els actes que es fan, encara que no estiguin organitzats per l'ajuntament", resumeix Llamas.

També es proposen "definir quin Bagà volem: ha de ser un poble de muntanya de amb economia basada en el sector primari o ha de ser un poble amb força del sector turístic i una economia basada en el sector terciari?", es pregunta Pep Llamas. "És la nostra responsabilitat deixar preparades totes les eines, per tirar endavant el poble les pròximes cinc dècades, i establim aquest temps, perquè hi incloem la idea de quin ha de ser el futur plantejament urbanístic de les pròximes dècades", finalitza. 

Sessions monogràfiques de treball, en marxa

La base, diuen, és la participació ciutadana. Així, han començat a treballar amb l'objectiu de redactar un conjunt de projectes que serveixin per donar impuls a Bagà a partir de la propera legislatura. Els membres de "Projecte Bagà", una cinquantena de persones, han començat ja a organitzar sessions monogràfiques per parlar sobre els diferents aspectes a què s'ha de donar impuls. Segons Llamas, s'ha encarregat també un estudi a estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): "Per constatar de forma tècnica i científica, quines possibles solucions hi ha per impulsar Bagà, de manera que ens proposem tirar endavant tota una sèrie de projectes sectorials, que tenen la voluntat de suposar un pas endavant". 

"La idea del poble que volem ha de ser amb la participació de tots, si bé en el desenvolupament també hi hauran de participar experts", afegeix. 
 

Atenció als mitjans durant la presentació de 'Projecte Bagà'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"De moment, hem parlat del nucli antic de Bagà, hem parlat dels entorns de la vila, de tota la qüestió de Coll de Pal; i així ho anirem fent, ens anirem reunint per temàtiques, amb el propòsit que la gent hi puguin participar i anar aportant propostes, i llavors aquestes es puguin anar recollint, per tal d'editar-les en un sol document a final d'any i donar-les a conèixer a tothom", diu Ureña. "A partir d'aquí buscarem una sèrie de persones que vulguin defensar el projecte a les eleccions de maig de 2019", afegeix. El propòsit? Crear una llista independent de cara als comicis. 

El document global que sorgeixi de "Projecte Bagà", amb un bloc d'idees que s'hauran de debatre, i un de projectes, cadascun dels quals estarà quantificat econòmicament i temporitzats en el temps, es presentarà en un web per tal que sigui públic.

Un Sopar Groc i un govern municipal des del republicanisme

Els impulsors de "Projecte Bagà" defensen una candidatura amb persones de diferents ideologies i que han de provenir de diferents sectors. Però també entenen "el republicanisme" com un tret característic des del qual volen treballar. "Volem un govern municipal republicà que treballi, des del poble, per la república catalana", emfatitza Llamas.

D'aquesta manera, la posada de llarg del projecte serà el Sopar Groc solidari que s'organitzarà a Bagà el pròxim 25 d'agost, a la plaça Porxada. Els beneficis aniran directament a la caixa de solidaritat pels presos polítics i afectats per la repressió. El sopar l'impulsarà "Projecte Bagà", però tindrà la col·laboració de les entitats sobiranistes i de persones de diferents sectors.