Ferrocarrils destinarà més de 700.000 euros en millores d'infraestructura al Tren del Ciment

El president de FGC i els alcaldes de la Pobla i Castellar de n'Hug han realitzat un viatge commemoratiu per recordar la figura d’Eusebi Güell, empresari català i mecenes de Gaudí

09 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:01h
El Tren del Ciment de Ferrocarrils de la Generalitat s'ha sumat aquest dilluns als actes de commemoració de l'Any Güell.
El Tren del Ciment de Ferrocarrils de la Generalitat s'ha sumat aquest dilluns als actes de commemoració de l'Any Güell. | Pilar Màrquez Ambròs
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha anunciat aquest dilluns que FGC invertirà més de 700.000 euros en diferents obres, tant de manteniment del Tren del Ciment com de millora de les seves infraestructures ferroviàries. També destinaran una part d'aquests diners a l'adequació d'alguns ponts, i a l'accés soterrat de l'estació de la Pobla de Lillet. La inversió està prevista dins del pròxim període de 2,5 anys i està vinculada al marc programa vigent amb la Generalitat. Ho ha explicat Ticó a la Pobla de Lillet en l'acte de celebració de l'Any Güell al Tren del Ciment.

Entre 2018 i 2021, Ferrocarrils de la Generalitat destinarà - en total - 184.000 euros a material mòbil (manteniment del material motor, adquisició i substitució de les rodes dels cotxes i locomotores); 207.000 euros a infraestructures (via, ponts, murs viaductes, túnels i senyalització); i 315.000 euros a edificis i entorn (adequació d’accessos i manteniment d’estacions).

Ticó ha visitat aquest recurs turístic de l'alt Berguedà, fent parada en els diferents punts del seu recorregut com són els Jardins Artigas i el Museu del Ciment Asland, acompanyat de l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares; de l'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà; del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i del director del Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug i director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau.
 

Visita als Jardins Artigas del president de FGC, alcaldes i autoritats Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Del global de treballs que es faran al Tren del Ciment entre 2018 i 2021, es troba ja en procés de licitació la rehabilitació del pont al punt quilomètric 3,1, per un import de prop de 50.000 euros, A més, el projecte de pas inferior entre l'aparcament i l'estació de la Pobla de Lillet (suprimint l’actual pas de vianants per la carretera B402) s'està redactant. Aquesta actuació costa un import de prop de 198.000 euros. 

La visita ha coincidit amb el centenari de la mort d'Eusebi Güell i Bacigalupi (Barcelona, 15 de desembre de 1846 - 8 de juliol de 1918), industrial i mecenes que va fundar la Fàbrica de Ciment Asland a Castellar de n'Hug i que va mantenir una estreta amistat amb Antoni Gaudí, una relació també de mecenatge que va acabar llegant els Jardins Artigas i el Xalet del Catllaràs a la vall de Lillet. De fet, la primera parada del trajecte d'aquest matí ha estat als Jardins Artigas, que Antoni Gaudí va realitzar per encàrrec de la família Artigas, burgesos de la zona que el van acollir mentre es trobava treballant en la construcció de la fàbrica de ciment d’en Güell i que abastaria amb el seu material algunes de les obres de l'arquitecte modernista.

Enric Ticó també ha afirmat que, més enllà de les inversions que ja hi ha previstes, s'estudiaran intervencions al Xalet Güell, també anomenat del Clot del Moro, tot i que aquesta actuació no compta encara amb una partida econòmica. 
 

Xalet del Clot del Moro, aquest matí de dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"El que ara farem serà analitzar de quina manera podrem preservar-lo; el més urgent és trobar una solució de preservació, aquest hivern el xalet ha patit molt per les nevades que hi ha hagut", ha assenyalat Ticó. Ticó ha reconegut que "com a primera fase, el que sempre s'ha de fer, i és quelcom que també passa amb els trens, és poder-lo salvar". Així doncs, serà després d'estudiar-ne la conservació que es parlarà amb els ajuntaments, amb el Govern i amb la Diputació de Barcelona per "veure quines idees tenim entre tots, per posar-lo en aquest circuït turístic tan potent, que hi ha al voltant del Tren del Ciment".
 

Ferrocarrils ha realitzat un viatge commemoratiu amb el Tren del Ciment per recordar la figura d’Eusebi Güell, empresari català i mecenes de Gaudí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Quant a la promoció turística de la zona, Ticó ha dit que cadascú hi afegeix "les seves peces", des dels ajuntaments al departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona o FGC, però que "més enllà de la promoció que se'n fa, el que estem veient és que el boca a orella funciona" i que, de moment, es tracta d'un producte que atrau sobretot visitants del Principat. "El Tren del Ciment ens permet apropar-nos a clients de fora i de l'estat espanyol, a Catalunya no hi ha una gran cultura ferroviària, però en canvi a Gran Bretanya, Suïssa, Alemanya n'hi ha molta, per tant, aquest és un bon ham per atraure gent de fora, i aquest és un compromís que mantenim", ha matisat Ticó. 

Al final de la visita institucional al Tren del Ciment i a les parades del seu itinerari, s'ha descobert una placa commemorativa al monument a Eusebi Güell a la Pobla de Lillet.

La figura d'Eusebi Güell

L'alcalde poblatà Vicenç Linares ha posat en valor - en descobrir la nova placa que acompanyarà el monument commemoratiu a Güell - que "avui hem fet tot el recorregut que havia fet el ciment" i ha assegurat que "Güell va portar prosperitat econòmica a la zona". Linares ha afegit que "el monument a Eusebi Güell es va inaugurar l'any 1925 en agraïment del poble de la Pobla a tot el que havia fet, ja que hi va portar la segona revolució industrial". 

"Hem d'agrair no tan sols a Eusebi Güell, sinó a Joan Artigas i Alart (1848-1903) i a tota aquesta saga d'empresaris, Pujols, Costa, Soldevila, entre altres, que ens hagin portat on som", ha dit Linares. "La Pobla de Lillet va esdevenir el primer motor del que és el nervi de Catalunya, el Llobregat", ha recordat. El batlle de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, ha fet incidència en la necessitat d'actuar al Xalet del Clot del Moro, si més no fer les teulades i una mica de projecte, perquè no acabin de caure les parets", ha incidit Juncà. Josep Manuel Rueda ha coincidit en la importància de conservar el patrimoni industrial a l'alt Berguedà. 
 

Descobert de la placa al monument d'Eusebi Güell a la Pobla de Lillet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs