El Berguedà busca mentors per fer acompanyament a persones en risc d'exclusió social

El Consell Comarcal engega la campanya "Som Veïns" dins d'un projecte major que busca que les persones siguin al centre dels serveis socials

09 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:58h
Presentació de la campanya 'Som Veïns' del Consell Comarcal del Berguedà.
Presentació de la campanya 'Som Veïns' del Consell Comarcal del Berguedà. | Consell Comarcal del Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà impulsa la campanya "Som Veïns" per tal de buscar i trobar voluntaris que ajudin en situacions quotidianes a persones en risc d'exclusió social, entre les quals demandants d'asil, dones joves i soles amb càrregues familiars o gent gran. Segons ha explicat el conseller de l'àrea Social, Josep Lara, el projecte busca promoure "el mentoratge" i convida aquells berguedans que ho vulguin a oferir voluntàriament "el seu temps" per donar suport i encoratjar a d'altres en una situació de desavantatge, compartint experiències i coneixements. 

Lara ha emmarcat aquesta campanya en el marc del projecte Vivències, que busca que "les persones siguin al centre dels serveis socials, i que aquests s'hagin d'adaptar les persones i no al revès". És a dir, l'ens comarcal revisarà la seva forma d'intervenir amb les persones, plantejant estratègies més flexibles, de treball en xarxa i comunitari. Vivències és una iniciativa que es troba en fases molt inicials, i per la qual l'ens comarcal destinarà 30.000 euros d'ajuts amb els quals oferirà formació ocupacional a persones amb risc d'exclusió social i a la recerca d'habitatge.

La campanya "Som Veïns" tirarà endavant en primer lloc. "Busquem persones que puguin dedicar un parell d’hores setmanals a donar suport, acompanyar i oferir la seva experiència a altres persones o famílies que ho puguin necessitar", ha dit Josep Lara. Les persones interessades en fer-se voluntàries han de contactar amb el consell comarcal via correu electrònic o telèfon ([email protected] o al 9388213553).
 
Les persones que puguin necessitar aquest suport es derivaran des dels serveis socials, el Servei d'informació i atenció a les dones (SIAD), oficina d'inclusió, oficina d’habitatge, oficina d’immigració, entre altres, encara que també es pot sol·licitar a l'ens comarcal. 

"Sabem que el Berguedà és una terra que quan es fa una alerta i es demana ajuda des de les administracions, la gent respon molt; llavors el que demanem és que aquells que tinguin temps i una certa complicitat amb els demés, puguin fer també un cert acompanyament en l'entorn, que els que sàpiguen on és el Centre d'Atenció Primària (CAP), on és l'àrea d'atenció bàsica de serveis socials, que puguin acompanyar una mica a persones que ho necessiten i compartir aquest coneixement", ha conclòs Josep Lara.

"És un projecte que, com a conseller de l'àrea Social, em fa molta il·lusió poder fer, perquè és també un projecte pioner, i tinc la convicció que al Berguedà, que és terra d'acollida, ens funcionarà molt bé", ha afegit.