Avià homenatja l'esforç dels antics segadors amb el relleu generacional com a repte

La 30a Festa del Segar i el Batre reivindica la llibertat dels presos polítics tot elaborant un llaç entre les espigues de l'era de Santa Maria

08 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:25h
La Festa del Segar i el Batre ha celebrat 30 anys però continua afrontant el repte d'atraure les noves generacions.
La Festa del Segar i el Batre ha celebrat 30 anys però continua afrontant el repte d'atraure les noves generacions. | Pilar Màrquez Ambròs
L'era de Santa Maria ha tornat a acollir aquest diumenge la Festa del Segar i el Batre d'Avià, que enguany celebra els 30 anys. Cada segon diumenge de juliol Avià rememora el quefer tradicional de les feines al camp. Però enguany, a més, la festa ha volgut reclamar el suport als presos polítics i exiliats i ja fa dies que la colla de segadors del poble va començar a elaborar un llaç gegant entre les espigues de blat de l'esplanada on es fa la festa. Avui, els segadors han enllestit la tasca. Desenes de persones s'han aplegat als camps que són a tocar de l'església romànica de Santa Maria d'Avià per homenatjar la figura dels segadors i l'esforç que històricament molts veïns del municipi van posar en les tasques de pagès.  

El llaç reivindicatiu ha estat iniciativa dels Artistes de la República amb la col·laboració de Segadors per la República i Forestals per la República, coordinats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). 

Al matí, després de la missa, a Avià, han començat les demostracions d'oficis tradicionals. Primer li ha tocat al segar i després les mestresses han servit un esmorzar típic de pagès amb botifarra i pèsol negre. Més tard, la quinzena d'homes de la colla de segadors del poble han continuat les feines del camp amb el garbejat i la batuda. Ja fa uns anys que cada segador porta un aprenent per iniciar-lo en aquesta tasca, però el relleu generacional continua sent el principal repte de la festa. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha explicat al NacióBerguedà que l'ajuntament valora "molt satisfactòriament" els 30 anys de vida de la celebració. Canal avisa però que "encara no hi ha un relleu clar: els avis van agafant anys, van traspassant, i ara sí que algun porta el nét, però tenim el dubte de si quan l'avi no hi sigui, el net continuarà o ja no vindrà". Canal ha assenyat que "això fa que no estiguem del tot tranquils, perquè realment són feines que saben fer una gent molt determinada". 
 

Durant el matí, primer toca segar, després garbejar i batre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Patrocini Canal ha afegit que "més que plantejar-nos una acció destinada al jovent, hem treballat per fer venir segadors ja jubilats, però que encara són joves. Els segadors més veterans tenen 80 anys, i hem intentat que el sector que té 60 anys també hi participi". Canal ha dit que "de segadors que estan a la seixantena n'hem aconseguit tres o quatre, i bé amb aquests ja tirem bastants anys més, perquè la veritat és que el jovent no ho ha viscut i no s'ho sent gaire seu".

 

"Amb les mestresses que preparen l'esmorzar també ens passa una mica el mateix, moltes tenen 80 anys", ha assenyalat Canal. Canal ha explicat que no ho troba estrany, "perquè aquests rols ja estan bastant oblidats", si bé ha fet també una crida a gent jove, dones i també homes, a participar també d'aquest paper. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, que també ha visitat la festa, ha apuntat que "aquesta trentena edició és una edició que segueix mantenint les arrels del que era la feina del segador, que és bo per donar a conèixer la tasca a aquells que no l'havien viscuda de primera mà". Font ha recordat que "mantenir una tradició i una festa com aquesta és molt important per un poble com Avià, que ha estat capaç d'afegir-hi nous elements i amb el repte d'incorporar generacions més joves  perquè la celebració pugui perdurar".
 

El grup de música Tornaveus ha acompanyat els assistents amb cançons i tonades típiques. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A mig matí la xafogor era la gran protagonista als camps dels afores d'Avià, mentre que el grup de música tradicional vocal Tornaveus, ha acompanyat els assistents i participants en directe, amb cançons i tonades típiques de les feines al camp. També han entonat la "Cançó del Segar i el Batre", que va estrenar-se tot just fa tres anys i que ha estat dansada per voluntaris i membres del grup de Dansaires i de Bastoners d'Avià. 

"Avui ho veiem fluixet de públic", ha admès Canal. "Pensem que potser és que fa molta xafogor i la gent no s'acaba d'animar a sortir", ha explicat. 

La primera fira del pa i el cereal, un èxit

Patrocini Canal ha valorat molt positivament la iniciativa d'incorporar a la festa la fira del pa i el cereal, que va realitzar-hi ahir dissabte. "Vam tenir una degustació fantàstica de productes derivats dels cereals, una paella feta amb blat boníssima i la veritat és que la degustació de cerveses també va anar molt bé", ha conclòs. 

Aquest diumenge la celebració continua amb un programa d’actes protagonitzat per les demostracions pràctiques de les feines de segar i batre, tal com es feien antigament, amb animals i les eines que s'empraven per a realitzar les tasques al camp, i diversos actes com una fira de productes artesans de pagès, la 22a Trobada de Puntaires, l'intercanvi de robes de patchwork i demostració, així com jocs i tallers pels més menuts. A la tarda, a dos quarts de 7, ha de tenir lloc un concert de música tradicional a càrrec del grup vocal Tornaveus.
 

El relleu generacional és un dels principals reptes de la Festa del Segar i el Batre d'Avià. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dron ha sobrevolat l'era de Santa Maria per enregistrar les imatges del llaç reivindicatiu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Botifarra, pèsols negre i cansalada, ingredients d'un esmorzar calòric per agafar forces i continuar amb la sega. Foto: Pilar Màrquez Ambròs