Ensenyament contractarà 800 docents nous per al curs vinent

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, confia a donar resposta a la demanda d'escola pública

per Redacció , 7 de juliol de 2018 a les 15:30 |
Penjadors en una escola infantil. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'augment de la població escolar i de la demanda de places públiques es compensarà amb un increment de 800 professors de cara al curs vinent. Així ho ha explicat el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, en una entrevista a l'ACN, on ha especificat que es finançarà a través del pressupost de contingència del Departament de Presidència, ja que la pròrroga dels pressupostos no ha permès contractar docents per altres aspectes. 

Bargalló també ha explicat que la manca de 300 professors de català, castellà i matemàtiques se solucionarà amb les mesures excepcionals a la borsa d'interins però ha alertat que s'hauran de repetir si no augmenten el nombre de titulats en aquests estudis.
 
Les dades de matriculació i la composició de l'oferta final d'escola pública encara no són definitius però l'increment de població escolar i la demanda de places públiques, que ha mantingut oberts més grups dels inicialment previstos, obligarà al Departament d'Ensenyament a contractar aquests 800 nous professors. Així, la plantilla de docents arribarà pràcticament als 72.000.


Mesures "excepcionals" 

D'aquesta manera se solucionaran les necessitats d'escolarització però no es podrà ampliar la plantilla per altres conceptes com podria ser la modificació de ràtios. Aquesta però, no és l'únic canvi que es posarà en marxa el curs vinent, ja que la manca de professorat de català, castellà i matemàtiques a Secundària ha obligat al Departament a prendre mesures ''excepcionals'' per solucionar-ho. Bargalló ha xifrat en 300 els docents que faltaven d'aquestes especialitats i el seu buit l'ocuparan a parts iguals, mestres habilitats per donar classes a ESO, graduats que es comprometen a fer el màster de professorat abans de tres cursos, i professors que poden acreditar coneixements per impartir aquesta matèria. 


Pel que fa als mestres que exerciran a 1r i 2n d'ESO, ho faran només en les especialitats de català, castellà i matemàtiques. Tot i que en un inici el Departament havia ofert fins a 223 places, finalment, només són 100 els mestres que s'han acollit a la mesura. 48 ho faran a matemàtiques, 36 a català i 16 a castellà. 

Segons ha explicat Bargalló, les tres opcions ''no són excel·lents'' però permetre solucionar la manca de graduats en ciències exactes, i filologia catalana i castellana. Confia que aquesta sortida sigui suficient per al proper curs però reconeix que s'hauran d'avaluar noves mesures excepcionals si no entren nous graduats a la borsa de docents. En aquest sentit, destaca que les universitats han ''d'ajudar'' a promoure, entre els estudiants d'aquests graus, la docència com una sortida laboral amb inserció, a banda de la recerca.

 

Participació