El Segar i el Batre celebra el 30è aniversari i incorpora la fira del pa i el cereal

Durant el matí de diumenge, prop de 2.000 persones visitaran l'era de Santa Maria d'Avià

06 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:51h
Festa del Segar i el Batre d'Avià.
Festa del Segar i el Batre d'Avià. | NacióBerguedà
La festa del Segar i el Batre celebra enguany el 30è aniversari i Avià prepara un ampli ventall d'activitats per aquest cap de setmana del 7 i 8 de juliol. La regidora de Festes d'Avià, Elisenda Martí, ha explicat a NacióBerguedà que els 30 anys no marcaran un aniversari de novetats, perquè la celebració va festejar ja el quart de segle amb un reguitzell d'actes especials. Martí destaca, això sí, que dissabte hi haurà "la primera fira del pa i el cereal, i de productes ecològics de quilòmetre zero". Serà una mostra dedicada al pa, als cereals i els seus derivats en totes les varietats: cerveses artesanes, pa sense gluten, i tot provinent del territori.

Durant tota la jornada, els artesans i elaboradors relacionats amb el cereal, oferiran els seus productes a Avià repartits pels carrers Portal i Abat Oliba, des de la plaça de l'Abat Oliba a la del Padró. Hi haurà tast de cervesa, entre altres. 

La Festa del Segar i el Batre és una demostració de com es feien les feines de la sega antigament. Durant el matí de diumenge, doncs, prop de 2.000 persones visiten cada any l'era de Santa Maria d'Avià per assistir a una tradició que s'ha convertit en una part del patrimoni cultural i etnològic de la comarca. Diumenge, hi haurà missa a l'església de Santa Maria d'Avià, a les 8 en punt. I després, es farà la demostració de segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d’Avià.

Aquest any també s'estrenarà el llaç gegant de l'era de Santa Maria d'Avià, en solidaritat amb els presos polítics, que aquests dies s'ha fet amb sega manual per integrar-se a la forma de fer de la celebració i que s'enllestirà diumenge

Seguint la tradició dels darrers anys, durant la sega tradicional, cada segador portarà un aprenent que s'iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l'any passat. Al camp, tocarà esmolar, fer el mos, segar, lligar i acaballonar; i a l'era, garbejar, parar batuda, batre a potes, girar batuda, rampillar, fer paller i ventar.
 
A les 10 del matí es farà l'esmorzar dels segadors, una demostració de l'esmorzar típic que es feia a pagès per poder rendir en aquesta feina tan dura. L’esmorzar era l'àpat més important i les masies guardaven els millors productes per oferir als segadors. La venda d'esmorzars de pagès anirà a càrrec de les mestresses de casa d'Avià. 

A la festa no hi faltarà la presència de la Pubilla, la Dama, l'Hereu, i el Fadrí d'Avià, i membres convidats del Pubillatge de la Catalunya central. Segons Martí, durant l'estona d'esmorzar, el grup de música tradicional vocal Tornaveus, acompanyarà els assistents i participants en directe, amb cançons i tonades típiques de les feines al camp.

També interpretaran la "Cançó i Dansa del Segar i el Batre d’Avià", juntament amb la Coral Santa Maria d'Avià, i dansada pel grup de Dansaires i el Grup de Bastoners. La cançó i dansa va ser estrenada en la 27a edició de la festa del Segar i el Batre l'any 2015, i és obra d’en Xixu Oscat i en Pep Lizandra. Es convida tothom a participar-hi.

El diumenge també hi haurà la fira de productes artesans de pagès, prop de l'era de la batuda. Es podran comprar eines, brodats, olis i perfums, joguines i productes de la terra. Es farà una demostració d'oficis relacionats amb les feines de pagès i hi haurà la 22a Trobada de Puntaires, vingudes d'arreu de la comarca i amb l'organització del Grup de Puntaires d'Avià. Una altra de les activitats serà l'intercanvi de robes de patchwork i demostració, així com activitats lúdiques per als més petits: jocs gegants i tradicionals amb monitors, i taller infantil de ceràmica.

Després, a dos quarts de 7 de la tarda, tindrà lloc un concert de música tradicional a càrrec del grup vocal Tornaveus.

La música de Tornaveus
 
Tornaveus és un grup de polifonies catalanes. Cantar a veus ha estat sempre una activitat comuna entre els homes i les dones arreu de la Mediterrània nord-occidental. I Tornaveus ofereix un treball sorprenent per la seva tímbrica, pel seu repertori, per la seva marcada diferència. "Entre un cant d'església i una cançó de taverna, proposa un recorregut per les melodies i cançons de casa nostra", segons defensen els seus responsables. 

El professor d'Etnomusicologia i gran coneixedor de les polifonies tradicionals, Jaume Ayats, és l'epicentre que agrupa les veus de l'Iris, l'Ester, l'Heura i l'Anaís de Tornaveus. Totes elles han participat o han encapçalat treballs de camp i estudis arreu dels països catalans i han treballat al voltant de l’aspecte formal i social de l'activitat de cantar. La venda d'entrades anticipades pel concert es fa a l'Ajuntament d'Avià per 4 euros o a taquilles per 6 euros. Els infants de fins a 12 anys, tenen entrada de franc. 
 
Al concert s'hi oferirà degustació del Pastís del Segador, remullat amb porrons de moscatell.
 
A les 8 del vespre, finalment, hi haurà ball amb la Som-hi Band, a la plaça de l’Ateneu.
 
Activitats paral·leles

Durant tot el mes de juliol, els restaurants d'Avià oferiran el Menú del Segador, elaborat amb productes del Berguedà, i que representa les característiques de l'àpat principal que feien els segadors. Als restaurants La Teula, La Roda, El Padró, Cal Garretà; del dissabte 30 de juny i fins al diumenge 8 de juliol, els establiments es guarneixen amb decoració que recorda la festa. Enguany no hi ha convocatòria del concurs de fotografia, perquè aquest se celebra cada dos anys. 
Arxivat a