ERC diu que s'estan «vulnerant» els seus drets després que dues mocions tornin a quedar fora del ple

La problemàtica ve derivada de discrepàncies amb secretaria sobre el procediment per debatre les propostes

05 de juliol del 2018
Actualitzat el 06 de juliol a les 11:42h
Imatge del plenari d'aquest dijous 5 de juliol.
Imatge del plenari d'aquest dijous 5 de juliol. | Pilar Màrquez Ambròs
Dues mocions del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que ja van quedar fora del plenari de Berga del mes de juny, no s'han pogut discutir tampoc en la sessió d'aquest dijous 5 de juliol. Es tracta d'una moció per a la creació d'una comissió per a l'estudi i ordenació de les llicències i ordenances per a les festes de la Patum, i d'una altra que commina a "emprendre accions legals contra el diari 'El Español'" per l'article que comparava l'aspecte de la plaça de Sant Pere engalanada de llaços grocs per Patum amb l'Alemanya nazi. La regidora d'ERC Ermínia Altarriba considera que s'han "vulnerat" els drets del grup municipal, assegura que té assessorament jurídic que li constata que l'entrada d'aquestes mocions seria correcta i no descarta "accions" al respecte. 

La problemàtica ve derivada de discrepàncies amb secretaria sobre el procediment per debatre aquestes propostes. 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha proposat aquest dijous votar conjuntament l'urgència d'ambdues mocions per entrar a debatre les propostes, després que recentment quedessin fora de la comissió informativa corresponent. Les mocions ja no van debatre's d'urgència al juny, perquè l'entrada de les mateixes no disposava llavors de majoria absoluta, donat que el PDECat, la CUP, el PSC i ICV es van abstenir. El secretari Antoni Pérez va explicar en aquella sessió que el tipus de mocions presentades requerien "un informe previ", una qüestió que, de fet, ha tornat a sorgir aquest dijous. 

Aquesta nit el secretari accidental, Marc Portell, ha incidit en què "la urgència és un tema reglat" que ha d'estar degudament "motivat" i en el fet que aquestes mocions no tenen aquesta motivació. Així que finalment tampoc han entrat a debat. 

Una proposta d'acord o una moció

Venturós ha reflexionat  sobre el fet que seran necessaris "aclariments" tècnics: perquè "els regidors i regidores d'aquesta casa, tots, necessitem entendre que és una proposta d'acord i una moció". En aquest sentit, la regidora d'ERC Ermínia Altarriba ha demanat que es tingués en consideració el fet que les mocions "es van entrar en temps i forma" a la comissió informativa; però que "es van acabar traient" després que el secretari expressés dubtes sobre els continguts de les mateixes i hi hagués una nova topada amb els republicans en aquest sentit. 

El regidor Oriol Camps (CUP), present en la comissió, ha especificat que "es va treure de la reunió informativa, perquè es va determinar que es discutiria posteriorment a la junta de portaveus, donat que, en aquell moment, es mantenia el plantejament d'uns dubtes que va presentar el secretari sobre les mocions i sobre els seus continguts". Altarriba va arribar a marxar aquell dia de la comissió per aquest desacord amb secretaria. 

Ermínia Altarriba ha recordat aquesta nit que "la junta de portaveus no s'ha fet com es va dir", motiu pel qual s'ha volgut que entressin d'urgència altra vegada. Els republicans han incidit sobre que "les mocions són el mitjà que té l'oposició per entrar propostes a l'ordre del dia, no tenen un caràcter de dictamen, no tenen l'obligatorietat de portar-se a terme, sinó que són propostes polítiques". 
Arxivat a