Cercs aprova canviar el nom del carrer de Joan Carles I pel de Primer d’Octubre

El plenari de juliol ha donat llum verda a la moció de CiU i CLAM-AM per 7 vots a favor i una abstenció

04 de juliol del 2018
Actualitzat a les 21:59h
Ple de Cercs en què s'ha aprovat el canvi del nomenclàtor.
Ple de Cercs en què s'ha aprovat el canvi del nomenclàtor. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple de Cercs ha aprovat per 7 vots a favor i una abstenció el canvi de nom del carrer Joan Carles I pel del carrer Primer d'Octubre. Aquesta via es troba situada al nucli de Sant Jordi. La moció l'han presentat conjuntament l'equip de Govern de CiU i el CLAM-AM (ERC), a l'oposició; després que els veïns que hi viuen reunissin firmes reclamant aquesta modificació del nomenclàtor. L'acord preveu que la substitució de plaques es faci abans de l'1 d'octubre d'enguany. 

Cercs podria ser el primer municipi del Berguedà que tindrà un carrer dedicat a l'1 d'octubre. En el cas de Berga, hi ha una moció aprovada però es troba pendent de la creació d'una comissió que ha de debatre el nomenclàtor. 
 
L'alcaldessa accidental i regidora d'Urbanisme, Medi Ambient i Promoció Economica, Ana Isabel Rodríguez - que aquest dimecres ocupava el lloc de l'alcalde Jesús Calderer, absent per motius professionals - ha explicat que l'any 2010 el consistori ja va aprovar canviar el nom d'aquest carrer. No obstant això, el canvi no va fer-se perquè llavors no existia una petició dels mateixos veïns del carrer ni tampoc una proposta en ferm de com s'havia de rebatejar. 
 

Públic del plenari de Cercs d'aquest dimecres al vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Hem de tenir en compte que els noms dels carrers i de les places responen a realitats d'un moment concret i, en el moment en què es va constituir el poble de Sant Jordi de Cercs, l'any 1976, es va creure adient dedicar un carrer a aquell que va venir a inaugurar-lo, i que semblava que podia ser un símbol d'una democràcia incipient", ha apuntat Ana Isabel Rodríguez. "En el moment actual no té massa sentit dedicar el carrer a aquesta persona, perquè, a més, al contrari que la resta de noms del nomenclàtor, no representa una realitat històrica concreta del nucli de Sant Jordi, ni una ubicació geogràfica; ni reflecteix una funció específica, com el carrer de la Font", ha assenyalat Rodríguez. 

Una decisió "de justícia"

"Sembla de justícia, sobretot perquè la proposta ve d'aquells que ho han de decidir, que són els veïns que viuen en aquell carrer", ha dit Ana Isabel Rodríguez. L'alcaldessa accidental ha recordat que el nou nom, el de Primer d'Octubre, representa "una reivindicació pacífica i integradora" que va implicar activament a molts veïns. 
 
La moció ha rebut el suport dels 5 regidors de l'executiu de CiU: Anna Isabel Rodríguez, Xavier Serra, Montserrat Idañez, Esteve Ripoll i Albert Comellas, i dels dos regidors del CLAM-AM, a l'oposició: Jordi Gayet i Albert Comellas. El regidor del PIBER German Sánchez s'ha abstingut. Sánchez ha reflexionat sobre el fet que es digui que "les signatures recollides són 20 dels 25 del carrer. Però, i la resta del poble?". German Sánchez ha defensat que un carrer "no és de la gent que hi viu, sinó de tot el poble". 

Ana Isabel Rodríguez ha recordat, però, que la moció ha estat presentada pels regidors de CiU i CLAM-AM, que representen "una àmplia majoria dels veïns de Cercs". 

Públic nombrós al ple per l'aprovació de la moció

La sala de plens s'ha omplert de persones que resideixen al carrer, i també d'altres de diferents punts del poble, que s'han interessat per la qüestió. L'Ajuntament de Cercs pagarà les despeses que comporti el canvi de nom del carrer. 
 
La moció defensa l'1 d'octubre com una data important pel país. "Aquell dia una majoria de catalans i catalanes van anar a votar seguint el mandat del Parlament, tot i que el Tribunal Constitucional va declarar el referèndum com a inconstitucional", ha posat en rellevància. "La ciutadania de molts municipis, en comptes de rendir-se a la violència policial, van decidir continuar mantenint els col·legis electorals oberts", ha afegit. La moció també ha considerat que "Joan Carles de Borbó, rei emèrit d'Espanya, no ostenta aquest títol com a resultat d'un procés democràtic, sinó de l'herència dictada per Francisco Franco" i que "el seu regnat entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó". A més, exposa que Joan Carles I "no acredita ni ara ni abans cap mèrit per aquest reconeixement, que sembla que només es pot atribuir a una operació de relacions públiques dels governants de l'època". 
 
L'acord pres aquesta tarda a Cercs aprova canviar la denominació del carrer i incorporar la nova denominació "Carrer Primer d'Octubre" al nomenclàtor municipal. Així, com iniciar els tràmits oportuns per tal d'instal·lar les corresponents plaques abans de l'1 d'octubre de 2018 i notificar el present acord als particulars, titulars de serveis destinats a la col·lectivitat, entitats i administracions interessades. La presentació de la moció ha comptat també amb l'aval d'un informe de la historiadora Rosa Serra.