Ni eren tres, ni tampoc reis

La història dels mags d'Orient no concreta el número i no fa cap referència a vincles reials

Àlvar Llobet
05 de gener del 2015
Actualitzat a la 13:43h
576_14204596591230_Frontal_daltar_de_Mosoll
576_14204596591230_Frontal_daltar_de_Mosoll

Detall del Frontal de l'altar de Mosoll, de l'any 1200, a la Seu d'Urgell Foto: MNAC


La història dels mags de l'Orient es troba a l'Evangeli segons Sant Mateu, l'únic que fa referència a la visita d'aquests savis. Al passatge no es concreta, però, que aquests homes fossin reis, i només es deixa escrit que eren mags. En algunes versions es parla d'aquest concepte, mentre que en d'altres els homes d'Orient són referenciats com a "savis". Aquestes paraules servirien per definir uns homes perses de grans coneixements, possiblement sacerdots, amb profunds estudis sobre l'astrologia.

D'altra banda, l'Evangeli tampoc no fa referència explícita al número de mags o savis que van arribar a Betlem per adorar el nen Jesús. Es dedueix que eren tres pels regals que van oferir i que sí se'n parla clarament: or, encens i mirra. 

Tot i aquesta poca concreció, el fet és que amb els segles s'ha anat consolidant una imatge de tres reis que s'ha reproduït en milers de pintures, cançons, llibres i pel·lícules. En la iconografia religiosa i popular van prendre les formes actuals i la tradició va acabar fixant-los fins i tot un nom a cadascun, Melcior, Gaspar i Baltasar.

Per què se'n diu cavalcada?

El dia 5 de gener és la Cavalcada de Reis. Coneguda per tothom, l'activitat és una desfilada que pretén simbolitzar l’adoració que Melcior, Gaspar i Baltasar van fer al nen Jesús a Betlem, i transmetre als infants la il·lusió per les joguines que han demanat.

Aquest passacarrers, convertit en alguns indrets en autèntics espectacles de llum i color, és conegut popularment com a "cavalcada". L'origen d'aquest nom per definir la passejada dels Reis Mags cal buscar-lo a principis de segle XX, quan era costum que la desfilada dels savis d'Orient es fes a cavall. La tracció animal s'ha anat substituint amb els anys per la mecànica fins al punt que ja no és habitual que el dia abans de l'Epifania, Melcior, Gaspar i Baltasar vagin acompanyats d'animals.

Segons apunta la Gran Enciclopèdia Catalana, en algunes poblacions costaneres, reis i patges arriben per mar; en d’altres indrets de l’interior, arriben fins al municipi en tren, o fins i tot en globus, i a partir d’allí comencen la cavalcada. Es té constància que, a Barcelona, des del 1856, se celebrava una mena de cavalcada amb la presència física d’aquests tres personatges, que fins aleshores només formaven part de l’imaginari infantil.
 

Adoració dels mags d'Orient feta per Giorgione el 1504


Ni rastre dels camells

Tot i que s'ha parlat sempre dels camells, tampoc hi ha constància que els mags d'Orient arribessin amb aquests animals. De fet, durant l'edat mitjana era força habitual veure els savis perses al damunt de cavalls i no de camells.

Baltasar no és negre fins al segle XIV

Un altre apunt curiós és que fins a finals del segle XIV no es va començar a representar un dels mags de color negre, i només a partir del segle XVI va ser quan es va generalitzar aquesta forma de representar-los.